Skål för hösten!

Men det var inte de här som räven sa ”surt” om i La Fontaines fabel. Vet du vad det var som räven ville åt i den ursprungliga versionen? Pröva att svara utan att googla!

EDIT: ”I den kända fabeln om räven som inte når upp till de alltför högt hängande vindruvorna (som på svenska blivit till rönnbär), och som tomhänt tvingas gå sin väg med bortförklaringen att ”de var ju ändå sura”, är det emellertid inte svårt att förstå poängen även utan påpekandet att ”vissa människor som på grund av oförmåga inte lyckas i sitt uppsåt skyller på omständigheterna”. Citatet från SVD, där Hans-Roland Johnson skriver om fabler.http://www.svd.se/kultur/litteratur/djurisk-litteratur_5918137.svd 

 

18 kommentarer på “Skål för hösten!”

 1. Gissa det där är för avancerat för mitt minne så här på morgonkvisten. Tar mig en brödbit med rönnbärsmarmelad istället.

  Gilla

 2. Jag har ingen aning, men jag tycker att Tranbär kan vara ganska rejält sura. Gjorde sylt på bigarråer, och begick misstaget att ha i socker… De är ju söta redan… Typiskt! Ska blanda i citron eller kanske röda vinbär. Trist, för jag har redan hällt upp dem på glas. Borde smakat, eller t o m tänkt efter innan…
  Kramar och allt gott till dej!

  Gilla

  • Det var inte sura bär han sa så om, det är det som är poängen! Bigarråer kan nog klara sig utan socker, men skuggmoreller behöver definitivt en dos! Idag ska jag nog koka en aning åppelmos, bara så att det blir till kvällsmaten, fläskpannkaka, till livsnjutarna. Sen får jag planera ett större kok. Kan det inte vars så att sylten smakar sötare i varmt tillstånd? Bra idé med något surt i!
   Kram

   Gilla

 3. Jag testade inte sylten förrän den svalnat…
  Jag känner det som att jag vet vad räven tyckte var surt, men jag greppar det inte…
  Äppelmos är gott! Smakar bra till det mesta. Roligt ibland att krydda lite och ha på smörgås 🙂
  Du, jag glömde skriva att jag tycker mycket om bilden. Det ser inbjudande ut! Rubriken är kul!
  Kramelikramar och allt gott till dej!

  Gilla

  • Hoppas att du kan få till smaken med lite syrligt i, citron hjälper ju ofta upp om det är för sött. I den svenska översättningen av fabeln är det rönnbär som räven vill åt och när han inte når dem säger han att de nog var sura. Det tyckte jag alltid var konstigt, rönnbär är ju sura/beska. Men i ursprungsversionen är det något sött han är ute efter och då blir hans kommentar begripligare!

   Den här lilla skålen får agera som årstidsskål på torpet. Bellis på våren, vädd/malva/knölklockor på sommaren, rönnbär på hösten… Tack, jag gillar också bilden!
   Kramar

   Gilla

 4. Jag fuskade och såg att det varken var det ena eller det andra jag gissade på!

  Då jag senast var bort till Carl Ugglas Park passerade jag ett äppelträd som någon gång i forntiden tillhört privat mark men som nu utgör en del av kommunens grönområden. Jag tog mig ett äpple som skatteåterbäring och fann att det var gott.
  Sedan dess har tanken funnits att det borde gå att göra mos eller en äppelkaka med hjälp att ett litet kommunalt bidrag men som så ofta med kommunala frågor bordläggs ärendet i avvaktan på att förutsättningarna och genomförandet utreds och eventuella remissvar ska inkomma. Ett slutgiltigt beslut väntas nog först efter årsskiftet. Vilket årsskifte är ännu ej fastställt.

  Gilla

  • Jaså, du kunde inte vänta på svar! Skrattar gott åt ditt kommunala äppelärende! Jag tycker att det är klokt att använda sig av kommunala medel när de bjuds ut så där generöst, det är ju inte alltid det är fallet!

   Gilla

 5. Nej, du måste avslöja för nu dör jag av nyfikenhet!!

  Vackra rönnbär =0)

  Hemikram ♥

  Gilla

 6. Jag har hört det där men minns inte alls hur det var…

  Gilla

  • Det är kanske dags att avslöja vad det var räven suktade efter:
   ”I den kända fabeln om räven som inte når upp till de alltför högt hängande vindruvorna (som på svenska blivit till rönnbär), och som tomhänt tvingas gå sin väg med bortförklaringen att ”de var ju ändå sura”, är det emellertid inte svårt att förstå poängen även utan påpekandet att ”vissa människor som på grund av oförmåga inte lyckas i sitt uppsåt skyller på omständigheterna”. Citatet från SVD, där Hans-Roland Johnson skriver om fabler. http://www.svd.se/kultur/litteratur/djurisk-litteratur_5918137.svd

   Gilla

 7. BS Imorse ringde polisen och undrade lite saker för det har varit inbrott på golfklubben. Dessutom berättade han (polisen) att taxi i Alingsås fått ett konstigt telefonsamtal på måndagsnatten av en kille som inte kunde beskriva vart han var någonstans.
  Tyvärr känner jag mig lite otrygg nu, hoppas det går över snart. Gruvar mig hemskt inför nästa vecka för maken ska jobba i Härnösand, åker på måndag och kommer hem på torsdag, huvaligen !!!

  Kramas

  Gilla

  • Ajdå, då var det kanske den nattlige besökaren som var i farten!? Jag skulle tro att du kan vara trygg trots allt, tokig vore han om han går in i ett hus där han hör en hund!
   Kram

   Gilla

 8. Jag kom på svaret nu ikväll när en person ringde och hade massor med omständigheter att skylla på.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: