Grå höst?

Av: Jag

03 12, 2011

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, höst, rost

29 kommentarer

Bländare:f/5.6
Focal Length:55mm
ISO:140
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

29 kommentarer på “Grå höst?”

 1. Det var mànga gràtoner… ☺
  Själv sà promenerade jag lite i mina kvarter runt Montmartre, mina favoritkvarter…
  Örnkramar ♥

  Gilla

  • Jag menade nog att det inte var så grått som man kunde förvänta sig. Jag blev fascinerad av alla färgerna som skimrade i solen. Bara det – sol, en helt ljuvlig höstdag i går! För en evighet sedan bodde jag en liten vecka på hotell i Montmartre, påsk var det, vill jag minnas.
   Kram

   Gilla

 2. Du är magisk och jag undrar hur du kan lyckas så med alla bilder – oavsett motiv får du alla intressanta!!

  Hemikramar

  Gilla

  • Tack, Hemi! Den här bilden ropade på mig, motivet stack ut så med färgerna i dammluckorna, med solen som fick rosten att framträda vackert, med regelbundenheten som bildade ett vertikalt mönster i bilden, då även de två skorstenarna till höger och grindstolparna till vänster.
   Kram

   Gilla

 3. Fotot rymmer en hel brukstillvaro. Bostad och vattenkraft till smedjan samt vägen att forsla varor till och från. Dammluckorna står som minnesböcker över kultur från en svunnen storhetstid.

  Gilla

  • Ja, helt rätt. Jag passerade Strömsbergs bruk igår, på väg någon annanstans. Hänförande vackert var det och jag lär återvända, har varit där en gång tidigare utan kamera. Vädret var det bästa man kan önska sig och det bidrog till känslan av eufori.

   Gilla

 4. http://www.stromsbergsbruk.nu
  Hur kan det komma sig att nästan alla människor uppskattar den gamla bruksmiljön, inklusive jag själv. Jag menar detta trots att det var en hård arbetsmiljö. Var det kanske en bättre sammanhållning, hos den arbetande befolkningen på den tiden, likt den i Söderkåkar. Blev nyfiken på bruket, och hittade denna länk.
  Svante

  Gilla

  • Tack för den utmärkta länken, ska detaljstudera den. Jag tycker att de gamla bruken är vackra och intressanta. Dels är det en planerad, samlad bebyggelse och inte bara hus utslängda här och där, dels finns alltid vatten: en å, en damm, ett fall… som gör det hela stämningsfullt och rogivande. Lägg därtill omgivningar med gamla höga träd, vackra parker och så naturligtvis historiens vingslag. Bruksmiljön var en egen liten värld, på gott och ont. Det var hårt kroppsarbete som gällde, ja, men så var det överallt för arbetaren. Det fanns en viss trygghet i det slutna samhället och bruksarbetarna hade nog allmänt bättre levnadsförhållanden än städernas industriarbetare eller landsbygdens obesuttna. Jag citerar:
   ”Särskilt tycks de sociala förmånerna ha varit för sin tid förhållandevis väl utvecklade vid de gamla patriarkaliska bruken. Understöd vid sjukdom och ålderdom var vanligt under 1800-talet. Till kassor för dessa ändamål bidrog arbetarna vanligen själva. Fri läkarvård och fri medicin förekom tidigt vid bruken.”
   (Ur Land och stad av Hellspong/Löfgren, Liber förlag)

   Gilla

 5. Du har en speciell blick. Härlig höstbild! Ja, hösten är kanske inte så grå som man kan tro…
  Önskar dig en fin höstdag! Kram

  Gilla

  • Tack, Britta! När löven finns kvar är hösten ofta färgsprakande och vacker. Den grå perioden börjar när träden är kala. Men även då kan naturen och miljöerna bjuda på skönhetsupplevelser, särskilt om solen dyker upp och med sina sneda strålar visar var man ska titta lite extra.
   Det samma och kram, Britta!

   Gilla

 6. Jag säger tack och välkommen till en ny ”gillare”, Matilda!

  Gilla

 7. Rost är faktiskt en av mina favoritfärger. 🙂

  Gilla

 8. Åh tänk va vackra motiv det finns …gäller bara att hitta dem! 🙂

  Gilla

  • Man blir mer inspirerad i en helt ny miljö. Jag bestämde hastigt och lustigt att jag behövde lite miljöombyte och det gav mig en glad dag.

   Gilla

 9. http://www.tierp.se/upplevaochgora/sevardheter/
  kulturmiljoer/bruksmiljoer/tobobruk.4.10eed7ea125db324b0780002256.html
  Hittade lite närliggande bruksamhällen, i närheten av Strömsbergs bruk, och med tanke på både ditt, och mitt intresse för bruksmiljöer hoppas jag att du uppskattar länken. Tobo bruk besökte jag som 10 åring, då mormor var där för konvalescens. Nu ska jag försöka lista ut var valstjärten är belägen.
  Svante

  Gilla

  • Tack! Jag tror att jag såg skylten till Tobo när vi snurrade runt i bygden. Det är tätt mellan bruken i Norduppland, har jag förstått.

   Gilla

 10. Ser konstigt ut. Men fint.

  Gilla

  • Ja du Anna, världen kan te sig konstig när man inte är insatt i finesserna. Tur att det finns folk till allt. Ja, jag tyckte som sagt att det såg fint ut.

   Gilla

 11. Ljuvligt med de där nyanserna av rost och exakt den blå.. dina bilder tröstar mej.. du hittar skönhetskvalitéer som fungerar själsstärkande, upplyftande.. upprättande.

  Gilla

  • Du ser det jag såg, tror jag. Jag var väldigt upprymd när jag hade tagit den här bilden och några till. Tack, Alfve för dina fina ord.

   Gilla

 12. Aha, nu förstår jag nästa bild bättre! Säger som andra: Du är makalös på att fånga fina motiv!

  Gilla

 13. Öga för detaljer har du med råge. Önskar jag med hade det. Härligt !!!!!

  BS Känner bara att jag måste ut härifrån och göra nåt NU !!!! För mycket tid har gått åt till att försöka få anatomin att inte skava hela tiden. Ullared är en påfrestning av dignitet , men där kan man handla bra utan att ruinera sig och jag vill ju att mina härliga barnbarn ska tycka att jul med mormor och morfar är det bästa. Livet känns lite lättare nu iom FK beslutet om sjukersättning.
  Inatt snöade det här och den ligger kvar, hääääärligt och så mycket ljusare det blev direkt. Skönt att ni hade el i stugan och att ni fick er en härlig utflyktsdag.

  Alltid ska man våndas över nåt, så trist att din mor mår dåligt. Man oroar sig självklart och det drar ner en med.

  Ha det gott du med och ta hand om dig !

  Kramar

  Gilla

  • Tack, Agnetha! Du vet inte förrän du prövar med kameran i hand, du har ju sinne för detaljer i inredning t.ex.
   Svarar på resten inne hos dig när jag kommit hem från handlandet.
   Kram

   Gilla

 14. Det är det definitivt inte! Inte grått alls, liksom. Luften den dagen ser så härligt klar och liksom krispig ut. 🙂 Och alla färgerna i rosten och skorstenen. Så vackert!!!
  Kramar och allt gott till dej!!!

  Gilla

  • Den dagen var en gåva. Luften var så där klar och kall och höstsolen trollade med färgerna. Jag var så upprymd.
   Varma kramar!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: