Syrenen bidar sin tid.

Av: Jag

16 12, 2011

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, foton, växter, vinter

24 kommentarer

Bländare:f/4
Focal Length:23mm
ISO:800
Shutter:1/0 sek
Kamera:FinePix X100

Ur led är tiden tänker ni kanske och ja, det är den på många vis, men syrenknopparna brukar se ut så här den här årstiden. Syrenen tar god tid på sig och bildar knoppar direkt efter blomningen, så det gäller att vara snabb med eventuell beskärning om man vill ha blommor nästa försommar. Vad jag har fotat för knoppar och blommor på föregående bild och om det är vanligt att den växten blommar så här års, vet jag däremot inte, men jag vill minnas att det trädet såg ut så kring jul även förra året.

24 kommentarer på “Syrenen bidar sin tid.”

 1. Siamesiska tvilllingar, ser jag.

  Gilla

 2. Faktum är ju att alla de tidiga vårblommorna har sina knoppanlag för blad och blomst färdiga nu men håller dem väl skyddade mot kylan. När vårsolen kommer är det bara att börja dra åt sig av mark- och luftfukten och låta den nya prakten få skjuta fart mot den kommande vegetationssäsongen.

  Den här syrenen tycks ha stabilare anpassning till vårt variabla klimat än prydnadsbusken på den förra bilden.

  Gilla

 3. Skönt att knopparna ligger i startgroparna redan nu. Det påminner om att det kommer bättre tider.

  Gilla

  • Haha, du tar alla chanser, Lennart! För mig skulle bättre tider vara lite av det där vita som dalar ner på din blogg. Det ger skönhetsupplevelser som själen mår gott av.

   Gilla

 4. Här kom det en massa förklaringar till både det ena och det andra. . 🙂 Tack för det!
  BS: Blir så glad för ditt långa svar! 🙂
  Jag har tagit få bilder, och jag får se, kanske någon får vara med.
  Ja, fårskinnskransen köpte jag på en hantverks-julmässa i Vrams Gunnarstorp. Jag älskar den, för mig betyder den att jag tar emot mina gäster med värme och kärlek.
  Sockertoppsgranar är fina!
  Mamma har med lax och saffranskrans, fastrarna gröt och saftsås. Tidigare år har jag köpt ”hemlagade köttbullar” på Hemköp, men de lade ner i somras, så nu kan jag inte fuska, tyvärr. Avvikande på vårt julbord är väl att vi har halländsk grönkål, samt norskt pinnekjött (lammrevben som är saltat och torkat, helt ljuvligt!) med rotmos. Sill köper jag färdig urvattnad, och bara stoppar i lag som jag rör ihop, det går fort. 🙂 Jansson är det som är kvar till sista dagen, för den är dum att göra i förväg.

  Ja, det är sant, humöret sprudlar verkligen när smärtan släpper en stund! Åh, vad det är efterlängtat! Idag är det lite sämre, men inte illa. Det är SVÅRT att vara försiktig när man har en bra dag, för det finns tusen saker som man äntligen kan göra. 🙂 Ja, ”straffperioderna” är längre även för mig. Det är kylan, det är jag säker på. Har inhandlat en typ värmedyna-sjal som jag lägger över axlar och nacke, den påskyndar återhämtningen lite och lindrar smärtan en aning.
  Jag längtar efter hyacintdoften, det är Jul de luxe. 🙂 Och apelsiner med nejlikor i. I år blir det för första gången plastgran, maken avskyr gran (det är han som dammsuger). Så det är en kompromiss, i fjor hade vi ingen…
  Juklapparna är klara nu, två etiketter, och de fyra som ska vara med i julklappsspelet på annandagen kvar.
  Största kramen och allt gott till dej!

  Gilla

  • Det är ju det som är så roligt med bloggen att det finns klokt folk som tar vid och förklarar när ens egen kunskap inte räcker till!

   Tar resten hos dig.
   Kram

   Gilla

 5. Och väldigt trevliga människor 🙂
  Allt gott till dej!

  Gilla

 6. Skalet är nog mera till skydd mot mekanisk åverkan än att hålla kylan ute. Just nu är knopparna ganska torra och den vätska som kan finnas kvar fungerar som frostskyddsmedel. Vätskan är energirik så skalet ska klara att hålla eventuella småsnyltare borta men de fyrfota djur och knoppätande fåglar som betar av skotten skyddar varken frostskyddet eller skyddsskalet mot.

  Gilla

  • De har alltså eget frostskyddsmedel – tänk om människor också kunde förses med det! Jag har aldrig sett några fåglar äta av syrenknopparna, tack och lov.

   Gilla

 7. Många växter har sockerarter som när kylan sätter in blir till alkohol över vintern för att skydda knoppar eller frön från att frysa sönder.

  Gilla

 8. Fin bild… Jag försöker hitta ett par porträtt till en fototävling som dessa Amerikaner absolut vill att jag ska delta i… Jag är inte sà mycket för porträtt… Jag är mer för att fotografera situationer…

  Örnkramar

  Gilla

  • Tack, Maria! Vad är det för amerikaner? Nej, porträtt är inte min grej heller, men man kanske skulle bredda sig.
   Kram

   Gilla

  • De har en site, tips om att förbättra sitt fotograferande, en professionell fotograf som driver den, jag har en del foton, mer reportage än porträtt… Men okey, jag ställer väl upp dà… Men det blir jobbigt om jag vinner, dà màste jag resa till USA för en fotoutställning… Fast det tror jag inte pà…
   Kramar

   Gilla

   • Aha, då förstår jag. Jag tänker att porträttfotografer jobbar med reflexskärmar och dyl. och får till fantastiska porträtt med fint ljus där oönskade skuggor är eliminerade… Men det finns säkert även såna som fotar rakt upp och ner, även om det är ovanligt. Jag skulle inte ha en chans, har inte ens utrustningen för porträttfoto. Försöka kan man ju alltid, det kostar ju inget.
    Kram

    Gilla

 9. Jag ser kaninöron jag… *fniss*

  Hemikram

  Gilla

 10. BS Nej, tror inte jag har läget under kontroll, iaf inte ännu. Ikväll har jag ont i ryggen för dottern har städat och jag har passat lillprinsen, det blev för hårt för min redan onda rygg. En dags städning kvar och sedan skurning alldeles innan julafton, men sen så. Tur jag slipper göra det själv, för då skulle det bli lite gent , om det skulle blivit av alls. Orkar helt enkelt inte.
  Man tar i för mycket, det är svårt att dra gränsen vid när det är nog, eller hur ?

  Ajajaj, ont i bröstet låter illa. Borde du inte åkt in i alla fall ? Det är lurigare med kvinnors infarkt än mäns för deras symptom är tydligare än på oss. Usch, det där är otäckt tycker jag. Var rädd om dig !!!!!!!!

  Ha det så gott du med !!!!!

  Varmaste kramar

  Gilla

 11. Mycket snyggt och balanserat ljus!

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: