Färgchock

Av: Jag

26 01, 2012

Etiketter:, , ,

Kategori: bilder, foton, rost, skrot, text, vinter

20 kommentarer

Bländare:f/2.8
Focal Length:23mm
ISO:800
Shutter:1/0 sek
Kamera:FinePix X100

EDIT: En nästan självlysande kontainer får illustrera det här inlägget i efterhand. Den stod verkligen där och lyste i snön.

Jag installerade Snow Leopard på min MacBookPro, för att jag behöver ett e-leg. Idag klickar jag på en bild som jag ser att någon har tittat på  – och får en chock. Färgerna är grälla och skrikiga och inte alls de färger som ursprungsfotot hade. Klickar på fler foton, en del ser rätt ok ut, medan andra är hiskeliga och helt fel i färg. Bryter nästan ihop. Hjälp, vad har hänt???!!! Kollar på min mans stora skärm, även där ser fotot för hemskt ut. Hur ser mina foton ut på andra datorer? Jag har ju fått frågor om jag har ökat färgen, vilket jag så gott som aldrig gör – har den personen en annan färgåtergivning på sin skärm? Ljuset och kontrasten på skärmen påverkar förstås, men… Hu,  vad läskigt, vem ser vad? Jag hittar inga som helst inställningar på datorn vad gäller färg och känner mig uppgiven just nu. Lär ta kontakt med supporten i morgon,men det här var inte roligt, det känns bara övermäktigt jobbigt.

20 kommentarer på “Färgchock”

 1. Jag ser inget foto alls nu när jag kollar i din blogg=O Bara din text..hoppas att det ordnar sig!
  Kram!

  Gilla

 2. oj ..chockigt
  men jag vet kanske inte riktigt var du menar att det ser så ut
  .. ett nytt program du installerat ,
  som även påverkar bilderna här i bloggen ?
  eller ? nåt helt nytt du jobbar med
  ..då jag ser bakåt är dina tidigare bilder ser de i alla fall
  ut som förut

  Gilla

  • Det är bloggbilderna som påverkats, en del ser sjuka ut, grälla, hemska. Ok, det är min dator som visar dem så. Bläh.

   Gilla

 3. Eller vänta nu,altså..i ditt förra inlägg,med stolarna,det ser ju helt ok ut ser jag nu..och här har du väl inte lagt in någon bild förstås..snurrig jag är=) Vilket fall,hoppas igen att du får ordning på det hela!

  Gilla

 4. Jag har inte ens programmet, men det låter inget vidare. Jag hoppas att inget hänt, för det borde det inte.
  Största kramen
  Allt gott till dej!

  Gilla

  • Struligt är det i alla fall och det kändes plötsligt som om jag inte vet vilka färger mina foton har och vilka färger andra ser. Jag tappade nog modet riktigt ordentligt.
   Tack för storkramen, storkram tillbaka!

   Gilla

 5. Jag mailar över lite tips.

  Rent allmänt handlar det om din bildskärms inställning och tolkning av bilderna.
  Du hittar inställningarna under Systeminställningar.
  Där klickar du på bildskärm.
  Du får upp ett fönster som visar vilken upplösning du har på skärmen men även en knapp där du kan välja färgprofil. Testa vilken som passar bäst.

  Gilla

  • Tack! Jag testade kalibrering i natt, men det blev inte stort bättre. Fy, vad jag ogillar såna här problem, har inte behövt fundera över det tidigare. Det verkar som om det blir till att skaffa mer ramminne och sen installera Lion som det var tänkt från början.

   Har även märkt andra retfulla detaljer, som att bildspelen ändrat format och att kamerainfon inte följer med varje gång, förutom att allt ser solkigt ut vad gäller lister och så.

   Gilla

 6. Lion börjar äntligen fungera på rätt sätt. Det var inte färdigt när det släpptes. Ett problem som kvarstår är att Lion inte stöder gamla program från tredje part. De flesta av dessa program har uppdaterats för att dra nytta av Lions finesser men har man en riktigt gammal goding som man gärna använder kan det bli osäkert om de fungerar och om ingen uppdatering finns är det ajöss med den.
  .
  Här finns en länk är du kan kolla vad som funkar och sen får du avgöra vad som blir bäst. uppdatera eller låta bli.
  http://roaringapps.com/apps:table

  Gilla

 7. Tack snälla för länken – det var inte lite den innehöll! Vad tycker du är matnyttigt? Sonen mejlar att jag ska köpa en ny dator, men jag vet inte om jag är beredd på de nymodigheter det medför. Måste pröva och fundera. Det var för mycket strul på en gång, när jag inte fick e-leget heller att fungera som det var tänkt.
  .
  Nu gör jag som du gjorde ovan för att få till nytt stycke! I natt kunde jag för mitt liv inte hitta bildskärmsikonen, det var därför jag blev så ställd när jag inte visste var jag skulle fixa det. Nu testar jag generisk RGB och det känns genast behagligare, om än inte riktigt som jag hade det. Såg ditt mejl nu, det hade hamnat i skräpet också p.g.a. uppdateringen.

  Gilla

 8. Kontainerns färg vet jag ju inte hur jag ska bedöma, men konernas färg är precis rätt hos mig. Så inte vet jag hur det ser ut hos dig, och med tanke på konerna, så tror jag att övrig färg på bilden är rätt.
  Svante

  Gilla

  • Det är inte lätt när man inte har hängt med från början. Jag tycker nog att jag har fått pli på färgerna nu, kanske inte helt som det var förut, men någorlunda. Bilden ovan är bara lite på skoj, att man kan få en färgchock även ute i naturen.

   Gilla

 9. I mina ögon ser det väldigt rätt ut! Kan bara hålla med Svante!

  Gilla

  • Läs svaret till Svante! Nu slåss jag med e-leget. Har fått den att dyka upp i Personal till slut, men den släpper inte in mig någonstans i alla fall. Måste bero på att Firefox inte är 32 bitars som det står på Nordeas hemsida att det ska vara. Ingenstans hittar jag info om vilken version jag har, hur jag än letar precis där jag ska leta enligt instruktioner. Om jag inte var tokig innan så…

   Gilla

 10. Trist med teknikstrul…

  Gilla

 11. Oj..låter tekniskt krångligt, men bilden här ser fin ut i alla fall.

  Hoppas du får sova gott inatt 🙂

  Gilla

  • Den här biten har ordnat sig, men annat strular, och jag tycker att det tar för mycket tid. Det borde finnas enklare lösningar på e-leg till exempel.
   Jag kommer nog att slockna tidigt!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: