Bastarden

Av: Jag

18 07, 2012

Etiketter:,

Kategori: bilder, fjärilar, foton, natur, sommar

32 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Det är en giftig typ, bastardsvärmaren. Med sina starka färger talar den om för fåglar och andra att den inte är ätbar. Förmodligen är det därför den sitter i godan ro på den blomma den har slagit sig ner på, utan rädsla för den som kommer den nära. Jag fick fota bäst jag ville, men eftersom det blåste så vajade vädden i vinden och det visade sig vara svårt att få skarpa bilder. Månntro den avsöndrade sin vätecyanid ändå, för jag fick migränflimmer och fick avbryta fotandet. Missgynnad och alltså rödlistad är denna vackra fjäril.

32 kommentarer på “Bastarden”

 1. Den fjärilen har jag inte sett här än men uppe i Roslagen såg jag den mörkblårödrutiga bastardsvämaren om inte varje sommar så ofta nog ändå. Den är grann den!

  Gilla

  • Jag har inte kommit underfund med vilken av bastardsvärmarna det är. Läser att det finns en sexfläckig bs, en mindre bs och en bredbrämad, förutom den som finns i fjällen och så en smalsprötad och en klubbsprötad. Har försökt studera och räkna fläckarna, men… Men runda röda fläckar har den på ovansidan. Och färgen skiftar mellan svart och blått.

   Gilla

 2. Häftig! Har aldrig sett en sådan, avis 🙂 Här finns mest ”standardmodell”. Nässel, Makaon, Citron i olika varianter och ibland en och annan Blåvinge.

  Gilla

  • Det är andra gången jag fotar en sån, men det har gått många år sen jag såg dem första gången. En variant är ändå tämligen allmän i Göta- och Svealand. Makaonen däremot lade jag märke till första gången i år, den vill jag ha på bild!

   Gilla

 3. I går var det grönt. I dag är det rött. Du tänker då på allt!

  Gilla

  • Nej du, Anna! det är bloggmallen som tänker på bakgrundsfärgerna! Jag kan inte rå för dem alls.

   Gilla

   • Va? Hur menar du?

    Gilla

    • Du menar väl bakgrundsfärgen som skiftar i min blogg? Det sker automatiskt efter fotots färger och här har automatiken valt rött efter vingfärgen. Ibland kan jag bli knäpp på detta när färgen i mitt tycke skär sig med motivet. Det har hänt att jag har valt att inte visa en viss bild bara för det.

     Gilla

 4. Mycket vacker, också denna fjärilsbild! 🙂

  Gilla

 5. Hade ingen aning om att en del av ”mallarna” fungerar på detta sätt! Vad heter den mall du har valt?

  Gilla

  • Den heter Duotone av Automattic och det är just en fotobloggsmall. För det mesta fungerar det bra med färgerna, men ibland skulle jag vilja kunna styra det själv.

   Gilla

   • Ok, har aldrig haft en ”fotobloggsmall”. I det här fallet hade det varit fördelaktigare om du kunnat bestämma själv, men jag vet inte hur det blir om man byter mall. Jag själv är rädd att en massa information, t ex sidvisningar och ”flag counter” ska gå förlorade om jag byter mall.

    Gilla

    • Det är just de röda/rosa tonerna som kan irritera mig, men jag är inte alltid lika känslig. Jag skulle tro att all info hänger med, det verkar ju vara folk som byter rätt ofta.

     Gilla

 6. Fin fjäril, eller jag borde skriva ”un beau papillon”…

  Jag valde ju en fotomall till min fotoblogg, men det är inte samma, fast jag är nöjd med min fotoblogg, tycker det fungerar bra som den är… Nästa vecka sà är jag hos Hemi… Bises

  Gilla

  • Ja, de är häftiga, bastardsvärmarna! Du har ju ett par stycken fotobloggar, men den som är lättast att kommentera i är den med Parisfotona. Hoppas att din Sverigesemester blir lyckad! Du får hälsa Hemi!
   Bises

   Gilla

 7. Underbart vacker bild. 😀

  Gilla

 8. giftigt vacker bild där!

  Gilla

 9. Helt underbar bild! Synd att du fick lida pin för den…
  Kramelikramar och allt gott till dej!!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: