Storskifte

Av: Jag

02 10, 2012

Etiketter:,

Kategori: bilder, blommor, foton, höst

24 kommentarer

Bländare:f/5.6
Focal Length:55mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Storskifte i trädgårdskrukorna i dag. Ljungen är krukad, oktober är här. ”Drömmen är blommande ljung…” skrev norrmannen Hans Børli. Lite allvarligare blir det om man läser hela dikten:

Dröm

Dröm din dröm

det är det enda som kan värja dina ögon

mot alltför nakna syner:

drömmen är  blommande ljung

som döljer dödens hällristning

på urberget i ditt sinne.

24 kommentarer på “Storskifte”

 1. Fin bild och dikten verkar vara bra… Själv sà blir det nog till att bröllopsfotografera här i Paris, blev kontaktad…

  Gilla

 2. Det är fint med ljung. Jag sätter ingen i balkonglådorna i höst för de där rackarna koltrastarna bara repar av fröna som blir och det blir gräsligt skräpigt.

  Gilla

  • Ajdå, vilka rackare! Jag har en väldig trafik i trädgården just nu, det är vindruvorna som lockar! Jag borde sätta mig i pergolan med kameran i högsta hugg, men… andra plikter kallar.

   Gilla

 3. Förr lade man ljungblommor i kuddvaret som hjälp åt människor vilka hade svårt att somna på grund av oro eller värk. Ljungen har eterisk oljor som hjälper en att drömma sig bort. Jag skulle kunna tänka mig att ha dina ljungblommor på mina sovrumsgardiner.

  Gilla

  • Gjorde man? Det är därför den är kopplad till drömmen… då skulle jag behöva ha den i kuddvaret. Varsågod, knyck och tryck!

   Gilla

   • Jag läste om det i en bok av Jan Fridegård där en man, polacken kallad, dömts att bli pryglad och fått ryggen slagen i slamsor av käpparna. En klok gumma tog sig an mannen och gav honom te på salix samt ordnade med en bädd av ljung.

    Här är en länk där det längst ner på sidan står vad man kan göra om sömnen uteblir. http://www.elisabet.org/dokument/somn.htm

    Gilla

    • Dessa kloka gummor som en gång till och med brändes på bål. Te på ljungblommor är kanske värt att pröva. Somnar gör jag oftast, särskilt nu när jag kan läsa, men att somna om är besvärligt. Ljung under kudden alltså.

     Gilla

 4. Oj imorgon är det jag som hämtar krukan på graven och planterar ljung…har tänkt göra det nu i flera dagar nu men det har liksom inte blivit av…tack för att du påminnde mig.
  kram

  Gilla

  • Vi har perenn ljung på pappas grav. Det var ett tag sen jag var där och jag känner behovet av att strosa omkring på kyrkogården med kameran, men det får gärna vara vackert höstväder. Då har jag beställt det.
   Kram

   Gilla

 5. Var var det jag hörde det någonstans? Någon jag en gång kände fick ett nästan hysteriskt anfall när jag hade ljungblommor inne: hon bar ut dem på balkongen. ”Ljung inne? Då DÖR någon, ljung inomhus betyder DÖD!” Jag har hört det på andra ställen också.
  Undrar var sånt kommer ifrån? Kanske för att ljungen blommar på hösten när vi börjar dra på oss snuvor och sånt och man förr i tiden oftare blev farligt sjuk av sånt?

  Gilla

  • Jag har också associerat så. Jag tror att det är för att den ofta sätts på gravar på hösten när vi hedrar våra döda, det är ju säsong för den då. Min ljung är vid trappan in i stora krukor.

   Gilla

 6. Det är vackert med ljung. Och ljung är även gott att dricka som te. Mycket rogivande på kvällen.
  Kram och en go´er helg! ♥

  Gilla

  • Det låter som om jag borde prova ljungte. Ljung är ett måste på hösten och i år blev det plantor med olika nyanser i, vackert välkomnande vid trappan.
   Detsamma, kram.

   Gilla

 7. Vackert. Alltid trivsamt att titta in här 🙂

  Gilla

  • Tack, Madonnan! Jag ligger lite lågt, kämpar med migrän sen tre dagar, kort uppehåll ibland och sen sätter det igång igen.

   Gilla

 8. Oerhört vacker ljungbild! Det finns en riktig ljunghed en halvtimmes körning härifrån, tänkte ta mig dit snarast och se hur den ser ut nu. 🙂
  Kramar och allt gott till dej!

  Gilla

  • Tack, den här ljungen som jag köpte var lite extra fin, tyckte jag. Jag skulle väl också vilja fota ljungen i naturen, men…
   Kram

   Gilla

   • Snälle maken stannar till om jag ber honom om vi är ute och kör. 🙂 Har ju i regel kameran med mig var jag än är. Händer även att jag och en vän eller två åker på ”fotoexpeditioner”, då får gärna vännerna köra, så jag kan lägga min energi på att ta bilder. 🙂 Jag menar, kan man inte själv, är det bra med hjälp. 🙂 Ljungheden har jag ännu inte sett i blomning, men kanske jag hinner innan det är för sent.
    KRamelikramar och aklt gott till dej!

    Gilla

    • Min man stannar helst inte, så jag låter bli att be honom. Men det händer däremot att han kör mig till vissa ställen där jag vill fota. Det jag gillar mest är ändå att ta cykeln om det är en bra dag, då kan jag glömma mig hur länge jag vill helt oberoende av någon som väntar.
     Kram

     Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: