Migränmindful.

Av: Jag

09 10, 2012

Etiketter:,

Kategori: bilder, foton, himmel, silhuetter, växter

46 kommentarer

Bländare:f/7.1
Focal Length:40mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Hopkrupen i sängen försöker jag uthärda migränattacken. Inser att gårdagen bara var en förvarning om vad som komma skulle. Medicinen kickar in: smärtan i ljumsken borta, check, smärtan i benen har försvunnit, check, axeln ok, armarna, ryggen, skuldrorna… all smärta har flyttat och koncentrerats till huvudet där den borrar glödande järnspikar i mina blodådror och nerver. Det är inte sant, det här  ä r  inte sant, det är inte möjligt, man överlever inte sån här smärta, blodkärlen spricker, ooo, jag dör…! Nånstans i smärtvågorna minns jag mindfulness, försöker andas lugnt, medvetet, in genom en kroppsdel, ut genom den… En fluga masserar empatiskt min panna med sina fötter. Obetänksamt viftar jag bort den men det straffar sig genast, surrandet är outhärdligt, tills den åter landar. Den vill traska på min panna… så låt den få det. Jag andas på; in, ut, in ut, Mindful. Jag och min fluga.

46 kommentarer på “Migränmindful.”

 1. Usch och fy och BLÄ för migrän!! Man är helt däckad… har man inte varit med om det själv kan man aldrig företställa sig den outhärdliga smärtan… peppar peppar, numera har jag mest synbortfall med vackra blixtar och blir trött, smärtan blev jag av med när jag sanerade bort mina amalgamfyllningar och det blev bra mycket bättre vad gäller smärtbiten.

  Jobbigt att hade så ofta och tätt som du har haft det nu…. Styrkekram!

  Gilla

  • Så är det. Nu har jag fått repris på repris så jag går till läkaren och kollar så att inte nåt annat är fel. En veckas migrän är lite för mycket av det goda. Jag trodde också att jag hade vuxit ifrån migränen, men den har återvänt med kraft efter många år. Tack för styrkekramen.
   Kram

   Gilla

 2. Usch ja för värk som flyttar runt i kroppen. När det värkt oavbrytet på ett ställe så flyttar den för att kanske få mer uppmärksamhet i någon annan vrå…men man försöker mota bort den så gott det går…eller så låter man den värka på bara och hoppas på att den ska släppa taget och ge sig av…

  En fluga kan vara plågsam att ha i sin närhet då man har fullt upp att uthärda sin smärta …men kan den bara vara tyst så kan den säkert göra lite nytta där den trampar runt …så fint du beskriver den outhärdliga känslan av att ha en äcklig fluga i sin närhet.

  kram

  Gilla

  • Här var det upptäckten att jag var smärtfri i de delar av kroppen som annars brukar värka som gjorde mig lite konfunderad ett tag. Men alltså inte i huvudet, trots medicinen. Det säger något om kraften i migränsmärtan. Flugan önskade jag all världens väg men fick ta med den i min meditation.
   Kram

   Gilla

 3. Vacker bild.

  Migrän är mindre vackert. Jag är fortfarande, snart 20 år senare, oändligt tacksam för hormongröten (och den upprensade mathållningen som började när jag kissade plus på stickan) med Sonen. Innan hade jag migrän minst en gång i veckan. Efter det har jag bara fått ett par anfall och de har varit direkt kopplade till MSG. Inget av det som innan utlöste anfallen påverkar mig längre. Men jag minns ännu hur det kändes.

  *drar för gardinerna, stänger dörren alldeles tyst*

  Gilla

  • Tack! Ja, inte är den vacker, migränen. Jag är på väg till läkaren, sist jag hade veckolång migrän hade jag ett blodtryck som gjorde avtryck i ögonbottnarna. Så småningom upptäcktes en stenos i njurartären. Som jag skrev ovan, trodde jag att jag hade vuxit ifrån migränen, vilket man ofta gör, enligt skolboken. Men varför vara så förutsägbar? Det blir mer spännande så här. Suck. Tack för omtanken!
   *Blundar och andas lugnt*

   Gilla

 4. Jag med har migrän i dag. Hemma från jobbet. Men så oändligt mycket uthärdligare nu än attackerna var i yngre år. Nu vid två-tiden är jag nästan helt bra, förut skulle jag ha spytt fram till midnatt och absolut inte gått upp och suttit vid datorn efter bara halva dagen!

  Gilla

  • Det är ju skönt när det kan bli bättre med åren, det är nog nästan menat så, haha! Jag behöver ta en del prover i morgon och har hämtat ut bl. a. långtidsverkande Alvedon, vilket var en nyhet för mig.

   Gilla

 5. Men jag lider med dig, för jag vet hur det känns när det är som värst!

  Gilla

  • Man behöver tydligen inte vara så tapper som jag och stå ut en hel vecka utan åka till akuten, sa läkaren, om man har så ihållande migrän. Tack, Anna och hoppas att du mår bra nu!

   Gilla

 6. Aj, aj, aj och usch! Jag har ingen egen erfarenhet av hur det är att ha riktig migrän. Det enda jag råkar ut för ibland är ögonmigrän, det flimrar för ögonen men helt utan värk. Hoppas din långtidsverkande hjälper nu!

  Gilla

 7. Tassar in och kramar om en stund! Ditt foto i inlägget känns/beskriver som hur du känner dig just nu..tror jag..visserligen en blå himmel,men ändå mörka blad…hoppas att du mår bättre snart!

  Gilla

  • Tack, rara Sirpa för att du tassar in till mig. Jag tror att jag kan börja må bättre med nya mediciner. Jag är väldigt väldigt trött efter de många långa attackerna och hela tiden rädd att det ska börja om på nytt, men peppar, peppar…
   Godnattkram

   Gilla

 8. Nattakram tillbaka till dig,hoppas att du får sova någorlunda gott…!!

  Gilla

 9. Apropå den där fototävlingen som jag ville få dig att ställa upp i, som du trodde du inte hade en chans i. Här kan du se andra som har tävlat.
  De är fan inte bättre än du!
  Så se sanningen i vitögat: Du har talang! Du har god chans!
  Snälla, tävla!

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 10. Migrän har gått mig förbi. Av dina upplevelser av att ha migrän hoppas jag att den inte kommer till mig. Jag har inte lust att överlämna kontrollen av mitt liv till något jag inte rår på. Av dina erfarenheter förstår jag att då migränen slår til,l så är det skoningslöst samt att det håller på tills man upplever sig närmast ha utplånats fysiskt och psykiskt och smärtorna håller länge i sig på den nivån.

  Jag kan bara önska och hoppas att du snart mår bättre och orkar återerövra dig själv igen. Världen är inte hel utan dig. I övrigt anser jag att Svitt har helt rätt oavsett om du orkar eller vågar vara med i den tävlingen. Du är en fenomenal fotograf och inte minst, du är även en lika god skribent!

  Gilla

  • Var du evigt glad för att du slipper den erfarenheten. Jag har heller ingen lust att kravla omkring i migränträsket men jag får tydligen inte välja. Nu borde eländet vara över, men det är nåt annat som har tagit vid, frisk är jag tyvärr inte. Det tar nog tid att komma igen. Tack för dina snälla ord, BeBest, de gör gott en sån här dag!

   Gilla

   • Jag har börjat se över vad för sommarbilder jag har och vilka av dem som passa i tävlingen. Några kan jag nog stå för.
    Du är en bättre fotograf i alla avseenden än jag. Gå med och klå mig!
    Om du avstår, kanske jag går och vinner och du anar inte hur odräglig jag med all sannolikhet blir då!
    😉

    Gilla

    • Vad kul att du tände på det, jag tror att det passar dig med dina fina vyer bl.a. Det är inte sant att jag är en bättre fotograf, vi fotar inte samma motiv alls och dina naturbilder kan slå det mesta. Så tävla och vinn!

     Gilla

 11. Fotokonst! Den skulle jag tänka mig att ha på väggen!
  Hemskt med migrän, min sambo har det ibland.

  Gilla

  • Tack, Agneta! Migränen gör mig desperat, jag hade upphåll igår men idag satte den igång igen. Nåt är väldigt fel.

   Gilla

 12. Migrän, det enda som jag har haft är bundet till kosten, berodde pà den j-a bakterien som till ràga pà allt inte satt i huvudet, den satt i tarmarna… Jag tog inte upp näringen… Men magsmärtan var värre, som en expressgraviditet pà tio minuter…

  Fast jag màste lämna Paris för att behàlla jobbet… La Rochelle nästa…

  Styrkekramar och fin bild

  Gilla

 13. Usch, stackars, stackars dig… 😦 Krya på dig-kramar!

  Gilla

 14. Vacker bild!

  Själv har jag haft migrän en enda gång. Många säger att det kan inte vara så. Att man inte kan få det bara en gång. Men så var det. Jag gick på högstadiet. Vi hade engelska. Det började med synbortfall i form av vit dimma. Sedan kom värken. En kompis följde mig hem och sedan låg jag på sängen och försökte att röra mig så lite som möjligt.

  Jag vet ju inte i vilken utsträckning den migränen liknar den du har. Men en sak lärde det mig: vilken avgrundsdjup skillnad det är mellan huvudvärk och migrän.

  Kram.

  Gilla

  • Tack för det! Varför skulle det inte kunna vara så. Det var ungefär så det var för mig innan jag fick mitt tredje barn, jag hade nog ett anfall och var osäker på om jag ”hade migrän”. Jag minns att det var förfärligt tills jag kräktes och sen åt jag en kaviarmacka. Men sen: med tre barn, heltidsjobb och halvtidsstudier var det dags för den stora migränperioden. Jag kräktes i en blomkruka på jobbet, fick skjuts hem av någon vaktmästare, klev av bussen och embarkerade mig på apotekets toalett, m.m.m.m. Hu, det var förfärligt när det satte igång, ofta på jobbet, långt hemifrån. Och sen kom en period när jag började säga att jag hade vuxit ifrån min migrän. Men jag ropade hej för tidigt, den är tillbaka med kraft.
   Min mellandotter har också bara haft ett anfall och tycker att det var fullt tillräckligt.
   Kram

   Gilla

 15. Här vill jag egentligen inte trycka gilla, men gör det ändå. Ogillar att du har ont. Är trots allt glad att du berättar hur du har det, Du gör det mycket personligt, och det känns oerhört privat, Jag har inte migrän, men ont i huvudet de flesta dagarna sedan 9 år. Ibland ont så jag knappt kan andas, ibland mer irriterande ont.
  Önskar av hela mitt hjärta att du får lindring och vändning mkt snart! Att du vaknar imorgon och känner att du kan andas fritt utan smärta.
  Varm mjuk kram och allt gott till dej!

  Gilla

  • Migränen är hemsk för att man helt tappar kontrollen över tillvaron. Sen skrämde det mig när det bara fortsatte och fortsatte, började om och om igen med synförvridning och flimmer. Jag såg inte normalt på två veckor, det var som om någon hade manipulerat mina ögon och det var skrämmande. Sist jag hade långvarig migrän låg det något allvarligt under och jag var nära en stroke. Det låter förfärligt att du har haft huvudvärk så länge, det är så stressande för kroppen. Hela mitt nervsystem är överretat just nu p.g.a den nya huvudvärken som kom i somras och som förmodligen har triggat igång migränen. Det verkar som om jag inte tål vanliga vörktabletter heller i den mängd jag skulle behöva, de gör mig nervig och kroppen känns som en autostrada där allt åker omkring i hisnande fart, krockar, stockar sig, tutar och väsnas.
   Tack, snälla vän för din omtanke och medkänsla, du som själv lider så varje dag.
   Varm kram

   Gilla

   • Tredje gången jag börjar om här. Sista var det valpen, förra gången, jag vet inte…
    Det är märkligt på ett bra sätt hur vi verkar ha liknande symptom, och förståelse för varandra med så olika diagnoser.
    Om jag skulle rita mitt nervsystem, skulle det bli signalröda tjocka, snabba linjer som liksom glöder. Jag har överretat nervsystem (central sentisisering) efter långvarig smärta orsakad av en s k Whiplashskada (WAD-disorder). Idag kan jag knappt kramas utan smärta, att gå gör ofta ont under fotsulorna. Allt som händer uppfattar mitt nervsystem som om det gör 10-15 ggr mer ont än det gör. Det har funnits perioder i mitt liv när jag känt att jag inte orkar leva med smärtan längre. Som tur var fick jag hjälp, bl a många kuratorsamtal. Brukar säga att värken är som ett isberg, ibland tas 10% bort, ibland 90 (yeah) men aldrig allt. Svårt med medusin (ja jag vet Pippi-felstavat), önskar att jag slapp ta. En del fungerar inte, men det verkar som om det finns nyare mediciner som jag faktiskt inte provat. kommer emellanåt nya medusiner.
    På något konstigt sätt kommer man levande ut ur smärtperioderna, och jag för min del, går inte och har ångest inför nästa. Det är väl min styrka. Förr blev jag mycket nedstämd, och grät mycket. Numer har jag fortfarande supertunn ”hud” men gråter inte lika ofta. 🙂 Önskar jag kunde hjälpa dej, vännen. Kanske för att jag i viss mån förstår.
    Varmaste mjukaste kramen och allt gott till dej!

    Gilla

    • Jag har ju i grunden redan ett överkänsligt nervsystem i och med fibromyalgin. Därför finns det nog inte så stora marginaler när något ytterligare läggs på. Jag får syn på det när jag skriver det här, ser klarare, så måste det vara, det var därför det blev som det blev. Oh, vad sjuk jag har varit den senaste tiden. Nu hoppas jag att det börjar vända så att jag blir stabilare igen. Tack, min vän.
     Varm kram

     Gilla

     • Enligt läkare Jan Lidbeck är det det som sker, när nerverna som i mitt fall blir retade så länge, uppstår en sorts fibromyalgi. En kusin trodde att hon hade det, det visade sig vara ED= Ehlers-Danlos syndrom. Nu tror jag inte att du har det, jag bara nämnder det. Tror att om sommaren varit bättre, och jag fått den återhämtningen, den pausen som jag så väl behöver, hade det känns mindre jobbigt nu. Kanske du har det på liknande sätt?
      Kramar och allt gott till dej!

      Gilla

      • Just hemkommen från akuten där jag tillbringat dagen. Har bland annat gjort en datortomografi, ingen hjärnblödning. Skönt det.

       ED har min svägerska och hennes dotter. Vissa av symptomen stämmer, men… Jag tycker att sommaren har varit ganska bra för mig vädermässigt, men det som har varit tufft har varit den nya huvudvärken som bara dök upp ur ingenstans, ovanpå allt annat. Den har nog stressat mig mer än man kan ana, då jag inte har vetat hur jag skulle hantera den. Nu får jag kanske mer hjälp med det.
       Uff, nu är jag helt slut.
       Godnattkram

       Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: