Lite vitaminer.

Av: Jag

21 11, 2012

Etiketter:,

Kategori: bilder, foton, fruktobär, höst

58 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Vi har alla våra sätt att mota mörker och elände. En del tror starkt på extra vitaminer under höst och vinter. Här är en C-vitamin i naturen, helt gratis, bara att gå ut och plocka! Vad har du för knep för att klara mörkret?

58 kommentarer på “Lite vitaminer.”

 1. Jag blir som en liten girig unge. Jag samlar på Ljus och Glittrande Glädje i en liten ask i mitt hjärta var jag än kan hitta det. Sen sitter jag och tittar på det när det känns väldigt mycket november-slask-grått-regnigt-det-tar-ju-aldrig-sluuuuut.

  Gilla

  • Haha! Jag gjorde det bokstavligen igår. Efter ett läkarbesök gick jag in i en affär och köpte fina ljus och en glittrande adventsstjärna! Jag är inte mycket för glitter och sånt men den här kunde jag inte motstå. Nu ska dess glimrande glada sken möta mig varje morgon i köket.

   Gilla

 2. Att tända ljus, kura ihop sig i ett hörn i soffan med en pläd omkring sig. C-vitamin är alltid bra. Det får man ju från rönnbär, precis som du nämnde. Granskott när de är som spädast kan man plocka och frysa in på vår/försommar, och plocka fram i slutet av året. Du får en närande, uppfriskande måltidsdryck om du har en tillbringare med iskallt vatten, hackar de späda knopparna och blandar dem sedan i vattnet. På så vis har du en C-vitaminrik dryck året om.
  Ett annat tips i allt mörker och elände är att man är extra snäll mot sig själv. Tillåter sig att känna denna trötthet och kompenserar med saker som gör en gladare. Men det ska man ju även göra resten av året också. Det är bara det att man ger sig själv ”det där lilla extra”. ♥
  Kram

  Gilla

  • Jag har nog hört att granskott är vitaminrika men glömt det sedan. Låter verkligen läskande med den måltidsdrycken, värt att pröva! Det är inte rönnbär, utan havtorn på bilden, de är så läckert orangea och odlas mycket i Finland har jag för mig. Tända ljus är så rofyllt och vackert. Jag ska göra ljus snart igen med barnbarnen av alla ljusstumpar som samlats i lådorna, de kan ge dem i julklapp till föräldrarna. Det är nog en del av det lilla extra som du skriver om, sånt som gör en glad.
   Kram

   Gilla

 3. Bryta ihop och komma igen! 😉

  Samt att boka en resa. 🙂

  Gilla

  • Bryta ihop känns så jobbigt, så det försöker jag låta bli. Men en minivariant har jag kanske haft på gång de senaste veckorna. Boka en resa låter lockande. Vart åker ni den här gången?
   .
   TILLÄGG: Jag har förstått att du har varit väldigt trött den senaste tiden, dina tidiga pendlingsmorgnar gör väl sitt till i novembermörkret. Det är mer än klokt att resa bort då om man bara kan!

   Gilla

 4. den här orange färgen känns näringsrik i sej ..färger måste väl innehålla nån sorts vitaminer 😉 Jag har tidigt satt upp led slingor i färg (till och med blinkande )..och det blev riktigt tjusigt runt ytterdörren särskilt då man ser det på längre håll.sen varierar det vad jag har lust med ..just nu väver jag ..också

  Gilla

  • Har ni inte havtorn hos er? Den sägs vara otroligt nyttig att göra saft eller juice av, alldeles knallorange dryck. Du lyser alltså upp mörkret, ett sätt att hålla mörkö borta också – har du hört talas om den? Du är så kreativ med vävning, stickning och målning. Jag funderar på vad jag ska sätta igång med. Kanske göra bilder av mina foton.

   Gilla

 5. Jag behöver ljus..så jag försöker vara ute dagtid…c vitaminer och d vitaminer intas…jag tänder ljus inne då det är mörkt..det är mysigt med mörkret ändå man varvar ner och hämtar krafter under vinterhalvåret man spar på krafter och går inte på för fullt.

  Jag gillar advent…då åker alla stakar och stjärnor fram …november och januari är de tråkigaste månaderna…men de går fort över och snart går vi mot ljusare tider igen…
  kram

  Gilla

  • Du som jobbar natt verkar vara duktig på att ta vara på ljuset. Jag gick ut en liten sväng idag, solen tvekade bland molnen. Det gjorde gott att komma ut och andas lite, jag har varit så sjuk de senaste veckorna. Ja, mörkret är mysigt, det är gråheten på dagen som är trist, men snart lyser det i fönstren igen av alla adventsstakar och stjärnor. November är snart slut. Jag längtar efter snön!
   Kram

   Gilla

 6. Havtorn är en av de få växter som klarar att överleva ute de annars kala skären och klipporna vid kusten. Kusterna uppe från Bottniska viken och ner genom Ålands hav och Östersjön är dess territorium. Kalt, kärvt och saltstänkt ska det vara och där producerar denna buske mer C-vitamin än nyponbuskar av samma storlek och därtill har den en hel del trevliga antioxidanter att ytterligare bjuda på. Har man tillgång till den miljön är skörbjugg inget man behöver frukta. Det ser havtornsbären till!

  Hur klarar jag den mörka årstiden? Jag låter nog tiden mest gå. Jag överlever vår, sommar och höst på samma vis. Det finns ju egentligen inget jag måste. Jag behöver inte ens överleva, det räcker att jag lever så länge som jag gör. Då kan blogga under tiden, så håller jag mig sysselsatt.

  Gilla

  • Jag visste väl att man kan lita på dig vad gäller fakta! Jag har en känsla av att man har blivit mer intresserad av att odla havtorn på senare tid, det är väl hälsovågen kanhända.
   .
   Jag brukar vara bra på att låta tiden gå, men i år känns det erbarmeligt eländigt, kanske beroende på att jag har haft en så lång dålig period. Det jag kan tänka mig skulle lindra just nu är en varm sandgrop och sol på min rygg.

   Gilla

 7. Tror inte jag har smakat på Havtorn. Jag brukar ta ett glas Berocca morgnar som känns riktigt tunga, och sedan kaffe i massor på jobbet! Havtorn är säkert nyttigare! ;-)!
  För att klara mörkret? Tja, jag gnäller och beklagar mig en hel del. Det ÄR inte roligt alls just nu. Trött, trött, trött…
  Ja, visst känns det eländigare än vanligt i år…kanske fick vi för lite sol o värme i somras??
  Jag orkar inte hitta på något efter en lång arbetsdag, vill bara vara hemma och mysa.

  Gilla

  • Jag har heller inte smakat havtorn. Om det är som Alwfe skriver, att den kräver mycket socker, är det inget för mig som har diabetes. Vad är Berocca? Så länge det känns som du myser, är det väl ok? Det är väl fördelen med den här årstiden att man inte behöver hitta på utomhusaktiviteter utan kan tillåta sig att kura vid brasan (om man har någon), tända ljus och läsa eller se på film. Men jag förstår att alla som jobbar är förbenat trötta när det är så mörkt och grått hela tiden.

   Gilla

 8. Vackert foto. Något sådant färgglatt har vi inte här uppe. Jag försöker låtsas att jag tycker att det är jättemysigt att sitta i soffan inne samtidigt som vinden dånar och regnet smattrar medan jag väntar på att det ska bli advent och den här helvetesmånaden (förlåt) ska ta slut. Det funkar sådär måste jag erkänna.

  Gilla

  • Men hej, Trollan och tack! Jag tycker som du att november är ganska bedrövlig. Det värsta enligt mig är gråheten på dagarna. Mörkret är bättre, tycker jag, då är kontrasten tydlig på nåt sätt.
   .
   Hur har du det?

   Gilla

 9. Clementiner och tända ljus – mitt knep.

  Ha en fin helg!

  Gilla

 10. Hm, räknas värmeljus? Nej, jag vet knappt. Försöker finna sol i februari…
  Kram och allt gott till dej!

  Gilla

  • Jodå, värmeljus räknas! Aha, en resa att se fram emot när det är mörkt och kulet?
   Kram

   Gilla

   • Jag har det betydligt värre när det är kallt. Mer ont, ännu mindre ork. En tur när det känns som mest tröstlöst och våren är långt borta gör susen. Det enda är att Kanarieholamarnas värme dåligt räcker, så det får bli längre, och det önskar jag att man slapp… Men jag älskar Afrika.
    Tänder värmeljus och andra ljus överallt. Idag tänkte jag att jag skulle ta en promenad med valpen, trots att jag har ont…Brukar inte gå då, för orken tar slut så otroligt snabbt. Brukar vila, gärna med värme kring nacke och axlar. Inget smart att gå, kände mig lättirriterad på den stackars hunden och jag längtade hem. 😦
    Kramar och allt gott till dej!!!

    Gilla

    • Jag känner att den råa kylan som är nu är värre än en torr kyla som är lättare att klä sig emot. Jag vet att du gillar Afrika. Jag skulle vilja resa till värmen, men orkar nog inte riktigt och så blir det en ond cirkel. Afrika vore underbart! Jag var på lunch hos en väninna idag och var tvungen att få hjälp hem, fick sådana smärtor i bröstryggen. Suck.
     Kram

     Gilla

     • Åh, det är inte kul. Ibland när sådant händer mig, blir jag lite tveksam till att göra om ”det trevliga”, inte bra. Imorgon ska jag äta lunch med en väninna.
      Jag har alltid varit som tokig i nordnorge (torrare kyla), men numer längtar jag till Afrika. Har ännu inte besökt Zambia och Botswana, eller Mosambique, men kan gärna tänka mig östafrika igen. Värmen gör så gott! Jag anser att resan är hemsk, men står ut för att sedan kan jag koppla av och jag verkar hämta mig snabbare i värmen.
      Varmaste kramen och allt gott till dej!

      Gilla

 11. oj så fint du har det härinne – en fröjd att vandra bland bilder, färger och några ord här och där. Tack för att du finns här.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: