Möss och människor.

Min syster ringde mig i går kväll. Hon har av en joursköterska på mors boende fått veta att mammas fötter blöder. Man tror att hon har blivit biten av möss och har gett henne en stelkrampsspruta. Behöver jag säga att jag är chockad? Jag åker dit nu. Jag har ingen passande bild till inlägget för ögonblicket.

40 kommentarer på “Möss och människor.”

 1. Usch! :-(! Hoppas att de har fel…

  Gilla

  • Tyvärr så är det sant. Helt obegripligt ändå. Tre bett på ena foten. Musen är fotad, så den fanns där. Mammas ben har stelnat av sjukdom så hon kan inte röra dem, det har nog bidragit. Nu bor hon tillfälligt i ett annat rum tills Anticimex hinner gå igenom och se att det det inte finns fler. Och att man städar rummet ordentligt. Jag har också bett en läkare titta på betten, det är inte gjort, läkaren är bara konsulterad per telefon.

   Gilla

 2. Nog för att vi någon gång per år såg en och annan rädd mus eller sork springa över golvet om nätterna i jakt på skydd eller smulor men att någon blev biten vet jag inte om. Hur en sån ovanlig händelse skulle kunna ske, skulle jag väldigt gärna vilja veta!

  Gilla

  • Möss har vi haft i min barndom. Under köksbordet kilade de. Nu finns de på torpet och som du skriver så har de alltid bråttom som bara den. Jag har aldrig någonsin hört att någon har blivit biten av en mus. Råttor kan jag tänka skulle kunna göra det, men inte mössen. De här rummen har stått tomma i mer än ett halvår. Den senaste tiden har byggjobbare åtgärdat fel i de nya badrummen. Kanske kan musrackaren ha slunkit in då. Jag vet inte vilken dag mamma flyttade in i det här rummet, det skedde en flyttrockad på boendet, men musen måste ha känt sig trängd på något vis. Eller så fanns den i det gamla rummet, boade i madrassen och följde med in i det nya. Det gamla rummet vette mot en skogsdunge.

   Gilla

   • Jag tror såren på något vis har uppkommit genom mänskligt slarv eller att din mor har tappat något på foten till exempel en sax eller ett bestick. Är huden skör, behövs inte så mycket för att ett förhållandevis lätt men hårt, vasst eller spetsigt föremål ska skada huden. Sår på fötter kan därtill lätt infekteras och kan ta tid att läka på grund av sämre blodcirkulation till, kring och i vävnaden.

    Förklaringen ”musbett” låter för mig som ett desperat försök att skyla över ett strukturellt fel, nämligen bristande tillsyn på grund av för få kompetenta anställda. Den tillgängliga personalen klarar inte alla sina uppgifter helt enkelt. Att berätta det för de boendes anhöriga, skulle innebära omedelbart avsked på grund av illojalitet med arbetsgivaren, så det tiger man om och hittar istället på märkliga händelser, vilka skulle vara orsak till att de boende endast får delar av den omvårdnad de utlovats.

    Ett ”musbett” är en sådan märklig orsak att skylla på. Ingen har sett det ske. Din mor kan inte redogöra för hur det gått till. Får det gå några dagar blir det svårt att avgöra med hjälp av sårets fason hur det uppkommit. Den officiella sanningen blir därefter ”musbett”. Verkligheten bakom såret kommer inte fram, samt inte minst, behovet av kostsamma förändringar i personalens antal och kompetens framstår inte som nödvändiga att nämna för överordnade och myndigheter.

    Om en av vårdhemmets boende blir biten av en mus, är det definitivt ett sånt fall av avvikelser som skall anmälas till tillsynsmyndighet enligt socialtjänstlagen! … Men det kanske man ”inte hinner med” eller ”råkar glömma” eller tror att det räcker med att underrätta anhöriga.

    Som du förstår är jag mycket skeptisk till förklaringen ”musbett”.

    Gilla

    • Jag är också mycket undrande. Som jag skrivit tidigare har möss funnits både här och där under mitt och mammas liv, men aldrig någonsin har någon mus bitit någon människa, de pilar iväg snabbt som tusan när de anar någon i närheten. Det som också gör mig konfunderad är att mors kontaktman inte kände till att mamma skulle ha blivit biten, hon talade bara om att det var underligt att det fanns möss på boendet, för en mus har man sett.
     .
     Jag frågade om man hade gjort en rapport och det skulle chefen kolla, men är en sån rapport intern eller går den till kommunen?

     Gilla

   • En sån rapport ska gå vidare till kommunen. Det finns någon som har det medicinska ansvaret och skulle det vara så att man har så aggressiva möss på boendet måste det räknas som en allvarlig sanitär olägenhet vilken måste åtgärdas snarast.
    Om sårskadan uppkommit på annat sätt ska den också rapporteras, precis som man ska göra med fallolyckor eller andra skador. Ifall skadeförloppet är känt och och beror på en mindre olyckshändelse, samt läkningen går utan komplikationer måste inte anmälan skickas samma dag, utan kan vänta månaden ut. Däremot skall det finnas anteckning om det på vårdboendet för att man ska veta vad som hänt ifall det senare tillstöter komplikationer.
    Ett musbett är en annan sak än ett simpelt skrubbsår! Det måste journalföras eftersom sjuksköterskan även säger sig ha givit stelkrampsvaccinering. Det gör man inte utan läkarordination. Så akut kunde det knappast ha varit att man inte hann kontakta läkare innan injektionen måste ges. Du får kanske inte se journalen men det finns överordnade, inklusive behandlande läkare, vilka kan redogöra för vilka skador de funnit på din mor, hur de åtgärdat dem samt resultatet av åtgärden.

    Gilla

    • Tack för informationen! Vad gäller journal och läkare så har det tidigare, på föregående boende inte varit något problem att få ut journalen. Vad jag förstod nu så hade sköterskan ringt läkaren för att få vaccin till stelkrampssprutan. Läkaren hade inte sett mammas fot, man jag bad chefen se till att det skulle bli av snarast.

     Gilla

 3. Har länkat från dig, hos mig. Det är tyvärr inte ovanligt med sådana händelser i nattens mörker. Speciellt inte om nattpersonalen inte vandrar runt bland de boende. Det är för djävligt att det händer, och jag som trodde att du lyckades få till det bra för din mamma.
  Svante

  Gilla

  • Det känns väldigt overkligt. Men jag vet inte om man kan klandra någon för det. Det är ju inte precis något man kan tänka sig ska hända och ta med i beräkningen, även om sköterskan som ringde sa att det ju var vi som ville att de skulle vädra. Ja, självklart ska rum vädras. Vi har öppet varje natt i vårt sovrum. Eftersom mamma har ett vändschema i sitt rum så har hon tillsyn på natten. Det är kanske då musen har gömt sig under täcket.

   Gilla

 4. Bedrövligt!
  Hälsa mamma!
  /Skvitt

  Gilla

 5. Jag har inte sett hur skadan ser ut så jag vet inte så mycket i sak men musbett eller för den delen bett av åkersork är så otroligt sällsynta att jag har misstankar om annat. Jag skulle definitivt hålla boendet för ansvarigt. DE är ju de som har ansvar för de boendes säkerhet, tillsyn och vårdinsatser.

  Gilla

  • Ja, självklart är de ansvariga, men vad gör man? Jag frågade om liggsår, men det avfärdade chefen och jag har inte heller kunnat ser hur det ser ut eftersom foten var i bandage.

   Gilla

 6. Kallbrand.
  Jag skulle vilja att du försöker få vara med vid en omläggning, och att du kräver att det görs oftare än personalen anser nödvändigt. Jag har varit med om att det har blivit kallbrand i sådana skador just av den anledningen att man byter bandage för sällan.
  Svante

  Gilla

  • Jag för en dialog med min syster just nu om hur vi ska förhålla oss. Chefen ringer mig om några dagar, jag bad att läkaren skulle titta på såren. Jag är helt slut efter gårdagens psykiska anspänning, så jag vet inte när jag orkar ett besök igen, men självklart ska vi ser till att mamma får bra vård.

   Gilla

 7. Jag jobbade natt i ett vàrdhem i Södertälje, sen med sjuktransporter fortfarande natt… Jag har sett sjukhem med brister… Brist pà personal etc… Sà antagligen har de andra rätt, de har hittat pà en händelse. Styrkekram

  Gilla

  • Vi lutar åt att det inte kan vara sant. Det är alldeles för otroligt. Avdelningen har flyttats från en del av byggnaden till den andra i veckan. Förmodligen har något hänt där, kanske utan att man har lagt märke till det först. Och så…
   Tack och kram, Maria.

   Gilla

 8. Åh nej …man tror inte det är sant…kan det vara så illa att möss finns på våra boenden?
  Usch jag blir mörkrädd…det måste utredas och anmälas…jag mår nästan illa då jag tänker på det..möss som gnager på människor!!!

  men varför hitta på en händelse…vill de skydda sig själva kanske..men varför? De kanske vill dölja något annat så går mina tankar nu..

  Gilla

  • Möss kan väl komma in nästan var som helst på vintern om det bara är något som står öppet ett slag. Du må tro att jag hade svårt att sova när jag först hörde det. Nu vet jag inte vad jag ska tro eller vilket ben jag ska stå på. Det är så konstigt från början till slut. Obehagligt hur det än är.

   Gilla

 9. Mycket märklig och obehaglig händelse! Hur går ni vidare?

  Gilla

  • Det har varit en jobbig vecka. Vi trodde att det skulle kunna bli lugnare kring mamma när vi bytte boende, men hon ska visst råka ut för än det ena än det andra. Jag har nyss haft ett långt samtal med chefen och det känns bättre nu. Hon säger att det är den förklaringen de har kunnat hitta till skadorna på foten och att den är osannolik men ändå det enda de kan komma på som kan ha orsakat skadorna. Det görs en intern anmälan, men inget till kommunen. Vi gör inget mer, vi har svårt att hävda något annat. Vi behöver lite ro kring mamma nu.

   Gilla

   • Okej. Kan tycka att egentligen borde de bli anmälda för en så allvarlig händelse. Förstår samtidigt önskan om lugn och ro. Så. Förstår att ni gör som ni gör ändå. Hoppas att de ändå känner tummen i ögat nu!

    Gilla

 10. Märkligt att man skyller på möss! Det har jag mycket svårt att tro.
  Däremot har jag med egna ögon sett hur illa skötta äldres, särskilt då de dementas fötter, är (de kan ju inte säga ifrån). Det är snarare en regel än ett undantag att det är illa ställt på fotvårdsfronten. Knappast prioriterat. Många har tvingats amputera.
  ——
  Hoppas att hon blir bra igen. Fortsätt ha koll.

  Men möss? Nej, det låter osannolikt.

  Kao

  Gilla

  • Jag håller med dig, Kao, det är svårt att tro. Men det är ju inget vi kan hitta något svar på. Vi har begärt regelbunden fotvård, senast medicinsk av mammas fötter. Den bekostar hon helt själv. Vi håller koll. Vi är tack och lov flera som kan hälsa på henne och dela ansvaret.

   Gilla

   • Det är hon säkert tacksam för att ni gör. Att hon har er. Tänk så många gamla som inte har en enda släkting som hälsar på.

    Gilla

    • Säga vad man vill om ”välgörenhet”, men Röda korset fyller en stor funktion när de besöker äldreboenden, går ut med gamlingarna och försöker förgylla deras tillvaro på olika sätt.

     Gilla

     • Visst. Det är väl bra. Syn d bara att deras löner och administrativa omkostnader slukar merparten av intäkterna – och varför ska ordföranden ha 85000:-/m i lön?

      Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: