Krackelerad

Av: Jag

23 04, 2013

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, foton, natur, naturkonst, photos

25 kommentarer

Bländare:f/7.1
Focal Length:36mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Det händer att det krackelerar. En putsad yta, en fasad… både bokstavligen och symboliskt. Jag fick speciella associationer. Vad tänker du?

25 kommentarer på “Krackelerad”

  1. Kunde va mycket, trädstam, eller takfärg som också krackelerar och blåses ner till marken där de ligger och skräpar.
    men en snabb titt på taggarna har avslöjat sanningen. Lera. 🙂
    Det hade jag kanske inte gissat.
    Snyggt framställning. 🙂 och intressant motiv.

    Gilla

    • Visst är det krackelerad lera! Men jag får väldigt speciella associationer när jag ser bilden och tänker på sånt som kan krackelera. Jag känner hur solbrännan krackelerar på flygplanet på väg hem från en solsemester av den torra luften i planet. Det var länge sen, men jag minns, man ville ju visa upp hur brun och fin man var och så sprack det hela…

      Gilla

  2. Ja…det är också en association som heter duga. 😉

    Gilla

  3. Jag trodde det var en Svensk landsväg.
    Svante

    Gilla

    • Det tog en stund att komma underfund med bilden men innan jag började få klart för mig hur strukturen såg ut så hade tankarna vandrat över krakelerad torkad slam och och målarfärg på putsad husvägg men till slut stannat vid någon lav, tuschlavar eller grå filtlav kanske. Några personliga minnen som på något sätt skulle väckas av bilden tycks inte finnas.

      Gilla

      • Det var nog inte enbart minnen jag tänkte mig, utan vad man associerar ”krackelera” med. Att den fina ytan krackelerar, att den putsade fasaden som man hållit upp för andra krackelerar eller nåt liknande.
        .
        Du hade helt rätt i slamtanken! Det är bottenslam i en vattenreningsdamm som har krackelerat.

        Gilla

    • @Svante
      Svenska landsvägar är nog ganska vältrafikerade och hinner inte krackelera på det här sättet.

      Gilla

  4. Torkade alger på en främmande strand. 🙂

    Gilla

  5. Jag tycker också om sådana här strukturer! Konst, naturens egna stillebens…

    Gilla

    • Det är svårt att motstå dem. Jag tyckte att bilderna från den här vattendammens botten blev så vackra, det är verkligen naturkonst. Fick lust att göra ett bildspel av dem, men orkade inte.

      Gilla

  6. krackelera ..den första association som kommer till mej är den där ramsan KRAKEL Spektakel Kusin Vitamin..sen minns jag inte mer .:)
    Men jag tänker på skapande konstnärlighet som bryter upp gamla förstelnade former ,gör nåt nytt ..liksom Helsing gjorde ..skapade nya ord ..samtidigt gav han energi och fantasi ,lite själsliga vitaminer .
    Det finns ett gammalt ord för då nåt krånglar till saker ”vilket Krackel ” ..jag får en mängd associationer till det ,som eg känns alldeles omöjliga att beskriva .
    Hur viss konstnärlighet kan ses som så störande och onödigt krånglig ,för dem som mest vill ha släta putsade ytor och slimmade former ..ex.v de grå tidstjuvarna i Momo och kampen om tiden .
    Hur det hela tiden pågår en kamp mellan det som spränger och det som stänger .
    Karin Boyes knopp ….skalet var ju höljet hela vintern om valet att vilja stanna och vilja falla..våga förändring

    Gilla

    • Roligt att läsa din associationer till ordet krackelera, Alwfe! Krakel Spektakel var lite oväntat, men ja, Hellsing är en riktig ordkonstnär. Det gamla talesättet kände jag inte till, men jag gör det till mitt, bra att ha på lager. Momo läste vi som ljudbok, jag och livsnjutarna under påsken och det var en upplevelse för dem, de grå herrarna behöver man känna till så att man vet att akta sig! Och Karin Boye… det var nog mycket som ville tränga fram där under ytan, hennes skal var nog hårt: ”Rustad, rak och pansarsluten steg jag fram…”

      Gilla

  7. […] en kommentar hos Jag med dem vackra foton har jag nämnt lite i förbifarten att jag har minnen från 1700-talet och 1800-talet.  Det […]

    Gilla


Lämna en kommentar