Maskindjuret

Av: Jag

25 05, 2013

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, foton, photos, rost, skrot

40 kommentarer

Bländare:f/5.3
Focal Length:35mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Lite lömskt ser det ut med hornen rakt ut och ögat som blänger, men jag vet att maskindjuret bara ligger där och bidar sin tid. Väntar på att någon ska komma förbi och upptäcka det, återupprätta det, ta det i bruk igen, kanske…

40 kommentarer på “Maskindjuret”

 1. Vilken lust jag får att skruva isär den och se vad som finns där och försöka förstå hur det fungerar! Det stabila utanverket tiger ju så när som på att det finns en spak för att reglera något. Vad reglerar den! Till/Från? Saktare/Fortare?

  Gilla

  • Ja, säg det! Det sitter bak på den blå lastbilen som du kan se några inlägg bakåt, gjorde flera inlägg igår. En vinsch?

   Gilla

 2. Här misstänker jag att du hittat hydralpumpen, och reglaget till baklyften på en Fordson Major traktor tidigt 50 tal. När jag bodde i Nordingrå hade jag en 1952 års modell fullt fungerande, och den fullgjorde sina plikter utan mankemang. Jag plöjde, harvade, och skottade snö på vintern med den. Vad jag vet fungerar den fortfarande hos den som köpte den.
  Svante

  Gilla

  • Nu blir jag konfunderad. Jag fotade den här maskinen som du säger är en hydralpump – vad är den till för? – när jag fotade den blåa lastbilen. När jag tänker efter så minns jag inte riktigt hur/var den var placerad, men jag fick för mig att den satt där flaket brukar sitta. Vad tror du om det?

   Gilla

 3. Reglaget satt aldeles under sitsen, som var moterad på de fyra uppstickande gjutningarna på ovansidan, och reglaget satt så att man nådde det med höger hand när man satt på stolen. Med detta reglage kunde man höja, och sänka plog, och harv. Min traktor hade en ventil man kunde stänga av funktionen, och låta trycket gå till hydralcylindrarna som höjde, och sänkte snöskopan.
  Svante

  Gilla

  • Om den här hör till en traktor så är den alltså bara placerad bak på lastbilen, dumpad där kanske. Jag måste titta närmare nästa gång jag kommer till platsen.

   Gilla

   • Reglaget på min dåvarande traktor är det samma, och resten av gjutjärnshuset är också identiskt. Fordson Major hade också denna blå färg, på samma sätt som att Volvo var röd, och John Deere var grön, färgerna var för att servicefirmorna skulle hitta traktorn, när den havereat på en lägda.
    Svante

    Gilla

    • Aha, var det så med färgen! Jag blir riktigt nyfiken, måste kolla, som sagt. Problemet där ute är bara att bonden ju alltid är ute och jobbar, inte lätt att få prata med.

     Gilla

 4. Det ser definitivt ut som en ”oxpanna”, alltså ett hyrualaggregat med lyftarmar, och att färgen är fordsonblå var jag också inne på i mina tankar. En granne ägde en sån traktor men det var några kilometer skog emellan så jag är inte så inne på detaljerna. Om aggregatet efter traktortiden monterats på en lastbil och fått nya uppdrag eller bara råkat hamna vid skrotningen är kanske inte så lätt att veta.

  Gilla

  • Oxpanna, kallades den så? Inte undra på att jag tyckte att det så ut som ett djur!
   Jag får undersöka saken närmare vid tillfälle, nu blev jag nyfiken!

   Gilla


 5. Bara en liten sömntablett.
  Svante

  Gilla

 6. Jag säger igen..du lyckas alltid att få gamla och rostiga saker att se vackra och spännande ut i dina foton! Du är en sann fotokonstnär!
  Kram!

  Gilla

  • Tack, Sirpa! Det är egentligen en hel serie på sex foton som jag lade in i går, kunde inte låta fotona ligga kvar i datorn.
   Kram

   Gilla

 7. Tänk att något så gammalt och rostigt kan vara så vackert med hjälp av din kameralins.
  Kram

  Gilla

 8. Jag fortsätter köra på det som funkar just nu, annat får vänta till senare.

  Varmaste kramar

  Gilla

 9. Joo,nu har jag kollat på de andra ”rostbilderna” oxå..jätte fina! Så klart!

  Gilla

  • Tack, rara Sirpa! Just hemkommen från min kusins begravning. Tom och ”full” på en och samma gång och väldigt väldigt ledsen.

   Gilla

 10. Meeen åhhh,så sorgligt..beklagar sorgen vännen!! Förstår att du är väldigt ledsen nu,det tar så på krafterna med sorg och begravningar..huja!!
  Varma tröstekramar från Sirpa!!

  Gilla

 11. Oh ja, jag ser djuret! Uttryck i ögat och allt! 🙂 Du är för rolig! Tänkte på en rostbild för länge sedan idag. Har inte kunnat släppa att den liknade ngt välkänt och jag kan fortfarande inte komma på vad. En drottning är det i a f.
  Kraamar och allt gott till dej!

  Gilla

 12. Kanon!

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 13. Jasså! Ja, ja. Då får jag rätta mig. Jag menar förstås att det är hydralpumpsbra bild! Sådana bilder är minst lika bra som de som är kanonbra.
  🙂
  Kram!
  /Skvitt

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: