Bara ett tak.

Av: Jag

14 06, 2013

Etiketter:,

Kategori: arkitektur, bilder, foto, foton, photos, rost

22 kommentarer

Bländare:f/7.1
Focal Length:35mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Tak över huvudet kan väl sägas vara ett av de grundläggande behoven. Hur det ser ut och vilket material det har beror förstås på om det ligger över slott eller koja, var i världen du befinner dig och när huset byggdes. Men allt går igen, nu är det modernt med växtlighet på taket, man talar om ”gröna tak” som ekologiska, ekonomiska och vackra. Här är ett som åldrats vackert, det är inte grönt, men beväxt.

Kors i taket, slå klackarna i taket, under samma tak, från golv till tak, gå i taket, slå i taket, ingen fara på taket, glädjen står högt i tak, få skörden under tak, lånetak, pristak, inget tak, och så det där osynliga glastaket som kvinnor drabbas av.  Men ”högt i tak” torde nästan vara det vanligaste takuttrycket, se  vilken rekryteringsannons som helst! Det är faktiskt vetenskapligt undersökt hur takhöjden påverkar människors tankeförmåga:

”Amerikanska forskare har undersökt om avståndet mellan golv och tak påverkar människor. Försökspersonerna ombads lösa uppgifter, medan de först satt i en lokal med 2,6 meter till taket och sedan i en lokal med 3,3 meter till taket. När det var högt i tak tänkte deltagarna friare, större och mer abstrakt, medan låg takhöjd framkallade mer fokus på detaljer och enstaka ting. Forskarna menar att takhöjden påverkar människors sätt att arbeta på, då den ger en föreställning om antingen utrymme, rum och frihet eller avgränsningar och begränsningar i vår hjärna. Avståndet mellan golv och tak aktiverar processer i hjärnan, som avgör om vi tänker kreativt eller fokuserar på detaljerna.” (Illustrerad vetenskap nr 18, 2007).

Palats har vi alltid byggt. Under min skoltid såg skolorna ut som palats. Nu byggs många skolor som platta baracker som hukar under en osynlig tyngd. Vi bygger fortfarande palats men våra palats är numera de där vi åker till när vi ska göra våra inköp.

22 kommentarer på “Bara ett tak.”

 1. Om det nu finns husutsmyckningar som benämns sickarglädje, kan man då kalla rejäla plåttak och annorlunda hängrännor för plåtslagarglädje?

  Gilla

  • Det tror jag nog att man kan! Apropå hängrännor så var jag nyss upp på garagetaket och rensade rännan från förna och ris. Grannens vackra men gigantiska björk släpper sig.

   Gilla

   • Jag har grunnat en stund över var huset finns men jag kom till slut på det! Jag har varit inne i det många gånger! Första gången var 1962! Därinne finns många möjligheter!

    Gilla

    • Skickligt av dig, men det runda taket ger ju en god ledtråd förstås! Ja, där finns många möjligheter. Det här är baksidan.

     Gilla

 2. Arkitektur har jag hört talas om, men denna måste ha haft Arkitekt tur, för att få till det.
  Svante

  Gilla


 3. Du frågade om palats, Mikael Wiehe ger nog svaret.
  Svante

  Gilla

 4. Det var ett snyggt tak men tyvärr måste du ta bort inlägget då jag tänker ha ett foto på ett tak i mitt nästa inlägg.

  Gilla

 5. Äsch låt Anna hållas och ha ett tak i sitt nästa inlägg. Så kan jag rulta in dit och leka ”Karlsson på taket” – vacker, genomklok och lagom tjock och i mina bästa år… eller nå´t så´nt! hehehe

  Gilla

  • Men jag var ju först. Men ok. Bara för att se dig uppe på taket! Jag var faktiskt uppe på ett tak idag.

   Gilla

   • Ja, men DU! Vi kan kliva upp båda två på taket inne hos Anna och vara TVÅ ”Karlsson på taket”. Vilken syn det blir när hela taket rasar med ett BRAAAAK! Kan nästan se Annas min framför mig. Tror att hon ser ut ungefär så här 😯

    Gilla

    • Hahaha! Så kommer hon att se ut! Jag har ju faktiskt citerat Karlsson i About! Och idag på taket tänkte jag: ”Tänk om taket rasar!”

     Gilla

 6. Jag undrar fortfarande..dina foton är så härliga,konstnärliga..borde de inte finnas i ett galleri eller liknande för länge sedan?? Har sagt det förr..men tjatar igen =) Du måste ju få ännu mera kred för din konst än här i bloggen!!
  Kram!

  Gilla

  • Tack, Sirpavännen! Jag fortsätter hävda att mina foton är amatörfoton som gör sig bra i en blogg, men inte mycket mer. Jag bör komma vidare med mitt fotande, men har inte riktigt orken eller företagsamheten just nu.
   Kram

   Gilla

 7. Ajjj…du är så blygsam!Jag hävdar fortfarande att dina foton måste kunna platsa på fler ”ställen” än i bloggen..de är ju fantastiska!
  Men ok..förstår om inte orken finns just nu..hoppas dock att den kan komma så småningom..för dina vackra foton borde få ännu mer spridning..tycker jag!

  Gilla

  • Tack, Sirpa för stöttandet. Jag har den senaste tiden haft en gnutta mer ork att ta itu med saker och ting, men den orken går åt till sånt som rör husunderhållet.
   Kram

   Gilla

 8. Hej min vän !

  Tycker det känns jättetungt att liksom tappa bort sig själv, inte veta vem den där personen i spegeln är, avsky sig själv o känna sig som noll och intet.
  Är så glad över gårdagen, fick mycket energi där o glädje. Barnen betyder så mycket.
  Min äldsta dotter hälsar hellre på sina vänner än mig, nu är döttrarna osams med och det är inte konstigt. För ena dottern betyder familjen allt, för den andra betyder den inget. Konstigt hur det kan bli.

  Har du vägat testa sprängticka än ??? Jag tänker börja när jag kommer hem. Nu står jag på kortison efter en ny tarmblödning, dessutom ska jag få blod idag. Jaja, alltid är det nåt.

  Gilla

 9. Synd att du inte vågar prova ett milt te med sprängticka , det handlar inte om bautamängder, utan en kopp te. Om du läst om den finns där mycket antioxidater som skulle främja dej, vill dig inget ont så jag skulle aldrig hs dig stt testa nåt som var/är på gränsen till vad man törs ta. En liten tesked ,eller 50 gram svamp i kokat catten som får , vill ju du ska må bättre. Nog om det nu.
  Det värmer hjärtat att du är så rar att du kommenterar hos mig fast svaren ibland kan dröja långt om länge. Gillar ju dig.

  Varma kramar min vän o tack för du finns i sajberspäjs.

  NU har jag bestämt mig för att skaffa en liten bra kamera för att kunna fota lite till bloggen med..

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: