Färgmatcharna

Av: Jag

27 06, 2013

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, blommor, fjärilar, foto, foton, insekter, natur, photos, sommar

30 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Inte är den alltid så väl sedd, den här snyggingen, men sen jag började fota bärfisar har jag större fördragsamhet med dem. Den här har sökt sig till en färgmatchande blomma, fåfäng som hen är. EDIT: en taggbärfis är det.

En annan färgmatchare, som man blir glad av att se, satt på blomman bredvid och sög nektar för fulla muggar. Ser ni de enorma ögonen och det lååånga inbyggda sugröret? Det vore något att ha, kunna slänga ut och suga i sig lite regnvatten från ett blad eller tanka lite från grannens ölglas. EDIT: ängssmygare. Tack, BeBest för namnen!

För övrigt så tycker jag att livet är lite för spännande ibland.

fjäril

30 kommentarer på “Färgmatcharna”

 1. Väldigt lyckade bilder! Jo, visst är de fina de små fisarna…men hu vad de luktar om man råkar ta i dem…
  Spännande?

  Gilla

  • Tack, Agneta! Ja, de kan ju faktiskt förstöra en hel kanna med blåbär om det vill sig illa.
   .
   Det händer lite för mycket för att det ska vara roligt. Vi hade ju en konversation om vår söners cykelolyckor och så går maken och står på huvudet i trappan mitt i natten. Vi har aldrig uppsökt sjukvården här på orten så det blev lite letande innan jag visste hur vi skulle bete oss. Klistrad skalp blev det och en osoven natt. Nästa dag är det mammas tur, hon går inte att väcka. Ensam har hon skickats till akuten från sitt vårdboende och jag blir förbannad! Jag kan gå i bitar över hur man behandlar våra gamla. Det är två av alla saker som har hänt, det andra är mindre viktiga motgångar men dock irriterande, humörförstörande och tröttande. Lagen om alltings jävlighet brukade vi säga när jag var ung.

   Gilla

 2. God omvårdnad och vårdetik är sedan länge bortprioriterat eftersom det innebär fördyringar för vårdgivaren. Än så länge måste väl de orden finnas med i verksamhetsplanerna men det lär inte dröja så länge till innan man börjar tala sanning även där.

  Verkligt fina bilder på såväl taggbärfisen som ängssmygaren.!

  Gilla

  • Jag är så besviken och arg. Vi har gjort klart för boendet att jag inte kan rycka ut eftersom jag är sjuk. Inte kunde jag ana att det skulle innebära att hon blev helt ensam vid akutbesök.
   .
   Tack för namnen, jag orkade inte leta reda på dem!

   Gilla

 3. Åh hoppas att det går bra för din mamma ..förstår att du blir förbannad över att de skickar iväg henne ensam..
  Ringde de inte dig?

  Fina bilder som vanligt …jag ska försöka lägga in lite bilder nu då jag fixat över dem på ett usb minne.

  kram

  Gilla

  • Mamma skickades hem mitt i natten, man hittade inte något alarmerande, gav henne dropp bland annat. Man hade försökt ringa mig på mobilen men den fungerar inte här och det var synd för jag skulle ha skällt ut dem efter noter och bett dem skicka någon efter ambulansen! Jag kunde inte åka härifrån med en man som hade skadat sig natten innan, det är en timme med bil till stan och jag kör ju inte.
   .
   Tack! Bra att du har fixat med bilderna, då får vi se dem snart!

   Gilla

 4. Förstår ..usch ja tur att det gick väl för både din mamma och din man. Ibland blir det lite mycket på en gång.

  Gilla

  • Min man måste ha en träskalle, hade jag slagit i huvudet på det sättet hade jag blivit liggande. Vad gäller mamma så blir hon bara sämre i sin sjukdom så sjukhusbesöken lär bli fler. Jag fick just klart besked från chefen för boendet att deras ansvar slutar när de skickar iväg någon i ambulans. Det innebär att i fortsättningen blir det åter jag som kastar mig iväg till akuten med mamma hur jag än mår just då. Jag har försökt värja mig eftersom jag är så dålig.

   Gilla

   • Konstigt att ansvaret slutar då…fast jag vet att då vi skickar in någon från vårat boende nattetid..skickar vi dem själva.
    Sen får vi ingen info mer förrens de är hemma igen..sjuksköterskorna eller de anhöriga får ringa om man vill veta något.

    Man får slåss för de sina…min mor liksom din är i kommunens förvar..sorgligt..min mamma får fortfarande inte gå på toa, duscha 2 ggr i veckan som vi bett om…och vara i dagrummet med de andra för att hon stör..men hon får nu sin egentid i alla fall 1 ggr i veckan efter mycket om och men.

    Ibland undrar man vilket ansvar de har egentligen..det är ju inte gratis att bo på hemmet ..man betalar ju för omvårdnad..inte konstigt att man undrar ibland vad som ingår under den posten…annat än förvar.

    Droppen var då enhetschefen sa att jag skulle komma och se till min mor när alla skulle på utflykt. eftersom hon skulle bli ensam annars..vi hade avböjt följa med då de skulle åka precis då middagen skulle serveras och således bli utan middag den dagen. Dum tid så vi bestämde oss för att själva gå på utflykt till ett närliggande fik och äta räkmacka utan stressfaktor ..jag ifrågasatte om det var obligatoriskt att följa med och om inte det var deras ansvar att se till att avdelningen var bemannad.

    Vi hade lika trevligt själva kan jag säga …och chefen bad om ursäkt några dagar senare …för övrigt var det fler som avböjt samma dag som resan gick så problemet löste sig själv …avdelningen var bemannad .då jag kom för att hämta mamma.
    Mycket ska man vara med om…

    Gilla

    • Jag blev uppringd av chefen för vårdföretaget i vår stad. Hon sa att man tampas med det här, politikerna anser att landstinget tar över och det handlar om kostnader. Men hon höll med om att det inte är god omsorg, vilket man gör reklam för när man säljer in sig. Jag ska träffa henne och prata igenom detta och annat om några dagar. Jag har också mejlat kommunen, så att de hålls informerade om hur det ser ut. Jag tiger inte still när det händer något, är för bränd för det.

     Det får absolut inte gå till på det viset som du beskriver kring utflykter. Våra gamla är inskrivna på vårdboendet, betalar multum för det och ska tas om hand varje timme på dygnet. Jag råkade ut för på förra boendet att man sa att mamma inte fick följa med till stadsparken om jag inte följde med.

     Gilla

     • Allt verkar styras av pengar..tycker nog att kommun och landsting borde kunna dela lite på kostnaderna.
      Jag kan inte följa med på en del utflykter och då får mamma följa med ändå som tur är..jag har ett eget liv att ta hänsyn till och ibland krockar det med mammas aktiviteter.

      Vårdpersonalen på mammas boende kunde inte fatta att chefen ens kunde säga som hon gjorde..de sa att det får fixa sig och att vi visst kunde tacka nej till att följa med.’
      En chef ska finnas där och lösa problem lite som en spindel i nätet ..inte skapa problem som ens inte finns.

      Mamma har inte så mycket utbyte av de andra boende som hon ändå inte känner igen…
      Pappa följde aldrig med någonstans…han tog hem mamma istället.
      Det var första gången sedan pappa dog som vi inte ville följa med..så jag ser inget fel i att man tackar nej. Men vilket rabalder det blev.

      Man får se till varje individs bästa..min mamma är inrutad efter dagliga rutiner för att må så bra som möjligt ..som att sova middag…tänk va vi kämpade pappa och jag för att hon skulle få lägga sig efter maten istället för att som de gjorde innan bara tippade stolen bakåt. Det tog en ände med förskräckelse då mamma tippade bakåt ur stolen..tänk att det ska behöva gå så långt innan invanda rutiner ska gå att ändras på.

      Jag har bett dem ringa mig om det händer mamma något…det hoppas jag att de håller..den nya ssk på avd ringer mig ibland..det är jag jättenöjd med.

      Gilla

      • När man sitter i rullstol måste man komma ur den ibland under dagen för att inte få trycksår. Tänk att man inte begriper det på ett vårdboende!

       På det här boendet gör man lite olika aktiviteter med de boende, det är sällan alla följer med.

       Självklart ska de ringa anhöriga så fort det händer något. På förra boendet ringde sjuksköterskan och rapporterade, men här har ingen hört av sig utom när det gäller lite större händelser som musbett och nu sjukhuset,

       Gilla

       • Tycker det är bra att sjuksköterskan ringer mig..även om det är småsaker..Det inger förtroende och trygghet. Ibland verkar det som om man inget har att säga till om bara för att man bara är dotter. När man flyttar in på ett boende är det inte lika med att man tillåter dem bestämma helt om vad som är bäst för en.

        Så många gånger har jag fått höra att det går inte, så kan vi inte jobba, det hinner vi inte…
        Jag är övertygad om att det bästa är att bo hemma så länge som möjligt för att bibehålla det man själv kan. Mamma fick mer träning då hon bodde hemma..
        Bältar man en människa i en stol bara utan att få stå på sina ben alls ..så blir förfallet snabbare…Usch!!

        Jag förstår att det är tungt..jag har ju själv förlyft mig på en vårdtagare på mitt jobb..men det finns hjälpmedel att använda..de ska man använda så långt det går.

        Pappa och jag höjde sängen och reste mamma emot den då vi skulle ta på henne jackan tex…hur svårt kan det vara? Nu går det inte längre…jag kan inte göra det ensam..

        Gilla

        • Jag tänker be att kontaktmannnen ringer mig regelbundet, även om jag besöker mamma. Hon har missat att berätta om mors sömnproblem och nyinsatt sömnmedicin trots att vi har träffat henne och frågat om det var nåt särskilt. Jag har också bett att få mammas journal och ska boka in en tid med läkaren.
         .
         Kan din mamma stå? Det finns ju gå-/ståbord i så fall!

         Gilla

         • Vet faktiskt inte om hon kan stå…skulle jag komma med ett förslag om stå träning tror jag att de skulle slå bakut..de har ju fullt upp som det är redan. Men jag har som du tänkt på att det finns ståbord.Det skulle inte vara fel om hon fick stå..men tror knappast hon kan det nu då så lång tid gått. Synd!

          Gilla

 5. Usch.. Förstår att du blev både arg & ledsen ang: din mor.. Och vilken otur gubben din hade. Han får se till att hålla sig i stillhet några dar nu!
  Att du tar fina bilder,vet du ju att jag tycker. Och du är en fin människa. Tack för din empati och din värme/ stor kram!

  Gilla

  • Tack, rara Ullis för dina fina ord! Maken har i stort återhämtat sig. Vad gäller boendets policy vid akuta sjukhusbesök kommer jag att ta kontakt med kommunchefen. Det finns ingen mänsklighet i att skicka en förvirrad gammal människa ensam till ett stort sjukhus.

   Gilla

 6. Gokväll !
  Du milde vad jag har letat schaletter, tycker jag ser ut som en stöll i sånt, men ska testa här hemma.
  Ha en härlig helg vännen !

  Kram

  Gilla

 7. Både bärfisen och ängssmygaren är jättefina! Kommer också med en ängssmygare i nästa inlägg… Håller med att man får bättre fördragsamhet med de sorter man fotograferar. 🙂
  Kraaam och allt gott till dej!

  Gilla

  • Tack! Jag trodde tidigare att bärfisar var gröna, det var de som man träffade på i bärskogen. Sen började jag se alla möjliga och omöjliga färger på dem genom att jag synade dem med kameran. Jag skulle nog behöva fota gråsuggor lite mer…Ser fram emot din fjäril!
   Kram

   Gilla

   • Gråsuggan ser helskum ut i närbild, både fulare och intressantare… 🙂
    Fjärilen på plats, men det har du redan sett… 🙂
    Allt gott till dej och en go kram!

    Gilla

    • Jag har nog en gråsugga på bild från i våras, den gick omkring på rabarbern och såg ganska värdig ut, som en grå herre.
     Ja, den och de andra fjärilarna var jättevackra! Blir sugen på att gå på fjärilssafari!
     Kram

     Gilla

 8. Jättetjusig färgkombination!

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: