Klotet

Av: Jag

15 09, 2013

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, foton, natur, photos, rost, saker, sommar

48 kommentarer

Bländare:f/4
Focal Length:18mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Vad är nu detta? Fynd på berget på Dalarö. Jag hade inte en aning och gissade fel. Vet du, utan att googla?

Signalklot2

EDIT: det är ett signalklot som hissades upp i en signalmast på Lotsberget. Tillsammans med en kon som vändes uppåt eller neråt och med olika positioner signalerade man väder och vind och varnade för storm. Grattis BeBest till rätt svar!

http://www.dalaro.info/page10.html

48 kommentarer på “Klotet”

 1. Måste bli en vild gissning, men jag tror att det är markeringsbojar för nät. Morfar kallade sådana för vakare. De morfar använde för sina nät var betydligt mindre. Har sett sådana flytande utanför Dalarö, då jag hade båten.
  Svante

  Gilla

 2. Det är mycket båtliv och dess tillbehör nu. 🙂
  Jag kan känna doften av skärgårdsidyll.
  Ro ro till fiskeskär, inga fiskar finns det där. 😉
  HÄRLIGT!!!
  Jag gissar på att det är en riktigt gammal båtfender.
  *** Fina bilder!

  Gilla

  • Tackar! Ja, det blev mycket båtbilder nu, eftersom jag råkade tillbringa ett dygn på Dalarö. Jag är en landkrabba och vet ingenting om båtar men kan se skönheten. Min promenad gav mersmak, jag tror att jag säljer mitt torp och köper ett sjöställe! Om inte det där lilla omet med pengar fanns. Ingen fender.

   Gilla

 3. Gissningsvis en boj av något slag??? 😀
  Kram

  Gilla

 4. Han visste inte så jag ”fuskade” och nu vet jag vad det är! 😎

  Gilla

 5. Kan det vara sånt som man rev hus med förr? Ding dong huset är bort. 🙂

  Gilla

 6. Den rostiga mojängen förstår jag att du föll för! Jag har inte en aning om vad det kan vara! Dalarö är ju en gammal lotsplats. Kan plåtballongen ha haft någon signalfunktion för lotsarna?

  Gilla

  • Där gissade du rätt! Det är ett signalklot som hissades upp i en signalmast på Lotsberget. Man kunde varna för stormar och berätta om väder och vind med hjälp av klotet och en kon. Som en midsommarstång. Konen kunde vara med spetsen ner som en tratt eller med spetsen uppåt beroende på vad man ville signalera.

   Gilla

   • Jag har för mig att jag sett något liknande i ett gammalt TV-inslag från Grisslehamn. Där hade man någon form av signaler till sjöfarande för att underrätta dem om sånt som kunde vara av intresse för dem. Det var det som fick mig att tro att klotet kunde ha haft en liknande funktion.

    Gilla

    • Man har oftast hjälp av sånt som man har sett nån gång, det brukar dyka upp i huvudet. Jag fick ingen bra bild av konen, såg inte ens att det var en sådan utan det ser ut som en plåtskärm på bilden.

     Gilla

 7. Jag fick ett samtal från en av mina riktiga vänner under eftermiddagen Jorma Taipalmaa. Vi pratade om din bild, och han som är Haningebo, och ofta ute just kring Dalarö hade heller inget förslag. Han är visserligen i Dalarna nu, och utan tillgång till dator. Han sa bara att har ingen lyckats på ärlig väg ska han försöka när han kommer hem.
  Svante

  Gilla

 8. Lätt som en plätt. 😉

  Gilla

 9. Så vackert i all enkelhet.

  Och hade inte gissat rätt 🙂

  Gilla

  • Det har en tilltalande form, klotet. Nej, det var inte lätt att gissa, tycker jag. Men nu vet vi det och i alla fall jag ser framför mig dessa dekorativa stänger med klot och kon efter Sveriges kuster. Se länken nedan som Svante skickade.

   Gilla

 10. Det hade jag aldrig kunnat gissa!

  Gilla

 11. http://www.dalaro.info/page10.html
  Här kan man läsa lite om kloten.
  Svante

  Gilla

 12. jag hade gissat på att det var en boj..som man kan förankra vid..oftast ligger bojar vid bryggor en bit ut ..och man får stå på badbryggan i aktern beredd med båtshake och karbinhake och haka på …springa snabbt fram till fören med tampen och hålla i för kung och fosterland och sen hoppa i land för att förtöja i bryggan.
  Har varit utför att behöva haka på bojen många gånger då vi hade vår båt vid en sån brygga de första åren..sen flyttade vi den till en bättre plats där man fick köra in mellan två lemma, flytpontoner tror jag att det heter .. iställlet..fast det var heller inte enkelt att lägga till där om det blåste kraftig…ja du tänk att jag varit hoppilandkalle i en herrans massa år.

  Gilla

  • Jag trodde nog också att det en gammaldags boj, men alltså inte. Jag hör att du kan det där med att hoppa i land och förtöja en båt, det har jag aldrig gjort!

   Gilla

 13. Intresssant föremål! Snyggt är det också på din bild.

  Gilla

  • Tack, Skriveriet! Och välkommen! Jag fick höra av svärfar min att han mindes sjörapporter med ”Kon över klot” och liknande.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: