Stopp!

Av: Jag

18 11, 2013

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, foton, höst, natur, photos, växter

29 kommentarer

Bländare:f/4.8
Focal Length:30mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

29 kommentarer på “Stopp!”

  1. Fejkat????
    Snyggt!!! Naturligt?

    Gilla

    • Alldeles väldigt naturligt. Inget är gjort åt bilden utom lite justering av svart- och vitbalans. Jag började undra om folk trodde att jag på nåt sätt manipulerat förra bilden, men inte heller den är fixad överhuvudtaget, veden ä r så röd. Jag blev tokglad av att hitta detta.

      Gilla

  2. Väldigt iögonenfallande. Kan man göra annat än att stanna.
    Ser ut som någon sågat till ett konstverk.
    Härlig bild.

    Gilla

    • Det var precis vad jag gjorde, hoppade av cykeln och stirrade. Stubbarna efter de avverkade träden lyser röda också. Tack!

      Gilla

  3. Undrar vad Transportstyrelsen skulle säga, det finns ju varken gult, eller grönt.
    Svante

    Gilla

    • Transportstyrelsen ger jag blanka den i. Det här är naturens sätt att få oss att stanna till lite och begrunda.

      Gilla

      • Genom att kapa dessa genar bjuder man in rötsvampar i trädet, om man inte behandlar såren man skapat. Man gör ofta så här för att kunna skylla på röta, när man vill få bort träd. Det tar lite längre tid, men man får också mindre protester från de som tycker om träden.
        Svante

        Gilla

        • Jag har läst att träd är bra på att läka sina sår. Tappar ska man inte lämna och vad jag kan se så är det en gren som är fel avkapad p.g.a. att det är trånga förhållanden. Det ska inte behövas sårlack, har jag hört. Jag tror inte alls att man är ute efter att ta bort alla träden, det står vid en damm som behöver dem omkring sig.

          Gilla

          • Jag har lärt mig annorlunda, som barn då jag ofta besökte ett Trädgårdsmästeri i Axelsberg. Där sa man att alla sår man tillfogade trädet skulle behandlas med ympvax, för att trädet inte skulle ta skada. Vi tillämpade dessa råd då vi beskar våra fruktträd i villaträdgården i Mälarhöjden. I Mälarhöjdens trädgård fanns mitt favoritäpple det hette Åkerö, finns nästan aldrig till salu numera.

            Gilla

            • Ja, men det kommer nya rön hela tiden, till exempel om när man ska beskära träden. Jag började med sårlack i min trägård och ändrade mig när jag såg en trädgårdsmästare säga ovanstående. Nu kommer migränen. Paus.

              Gilla

  4. Svante var inne på att det kunde vara gråal. Det är nog faktiskt så att han har rätt också!.
    Gråal har slät bark och tycks av fotona att döma ha en något mer rödtonad ved än klibbal, vars bark är mera grov och veden drar mer åt beige-gult än rött. I mellansverige och söderut är klibbalen vanligare än gråalen och det var därför jag missade identifieringen. Jag har aldrig tidigare sett avverkad gråal tror jag.
    Al är ett mycket bra slöjdvirke, mjukare än björk men har nackdelen att reagera på luftfuktighet. Virket ”rör sig” när det sväller av fukten eller då det torkar ur och det måste man ta hänsyn till om man använder alvirke till snickerier.
    En intressant bild med den delade stammens linjer och de borttagna kvistarnas interpunktion.

    Gilla

    • Skulle ju också kunna vara en hybrid. Jag måste plocka fram bilderna från mina torptrakter där jag fotade stubbar för några år sedan, men vad jag vill minnas ljusare. Det var äldre träd vid en å som hade avverkats då. Ja, interpunktion är nog det ord jag skulle använda, trädet stod där och ropade. Dammen på förra bilden skymtar bakom.

      Gilla

  5. Sådana röda avkapningar har jag aldrig sett. Mycket intressant!

    Gilla

  6. Jag tänker av nån anledning på koraller… Vackert!

    Gilla

  7. Mor sa spontant att alen är röd i träet. Hon verkar ha rätt och jag lärde mig ngt nytt. Tackar för detta 🙂

    Gilla

  8. Var du på lekfarten?
    Snyggt bild.

    Gilla

  9. Hua det ser ut som om trädet håller på att förblöda ..

    Gilla

  10. Thank’s for your liking, Loqmanvues and welcome to my blog!

    Gilla


Lämna en kommentar