Namnet förpliktigar

Av: Jag

26 12, 2013

Etiketter:,

Kategori: bilder, blommor, foto, foton, natur, photos, vinter

32 kommentarer

Bländare:f/5.6
Focal Length:55mm
ISO:1100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Inte ser den ut som en ros, men julros är namnet på denna väna tuffing. I denna mörka vintertid vecklar den ut sina kronblad och låter sitt soliga inre lysa mot oss. Nu är det visserligen plusgrader, men även under strängare väderförhållanden stretar den på.  Det har hänt att jag lyft undan isblock och hittat denna vackra vän under. Heter man julros så heter man.

32 kommentarer på “Namnet förpliktigar”

 1. Både vacker och tålig rackare. Hade vi haft is här, skulle jag gå ut och lyfta på några block. 😉

  Gilla

  • Haha! Man måste veta att den är odlad där. De här plantorna har jag en gång köpt hem i kruka till jul och sen planterat ut i trädgården. En bedrift bara det att få den att överleva inne tills man kunde gräva ner den.

   Gilla

   • Du har ju gröna fingrar. Jag har bara ett klåfingrigt avtryckarfinger till kameran. Ärligt talat, så visste jag inget om denna blomma. Blev tvungen att Googla.
    Önskar dig en skön helg!

    Gilla

    • Hur jag än tittar så ser jag inte att de är gröna. Mitt avtryckarfinger börjar rosta, jag tror jag lägger av. Man lär så länge man är nyfiken, vill jag påstå.
     Detsamma, RC!

     Gilla

     • Tyvärr (menar, Tack och lov) kan du inte lägga av, oavsett rostigt finger eller ej. Du älskar naturen och de rostiga ting man kan hitta där + blommorna och den fridfulla atmosfären. I morgon är nysnön jag fann borta … tårar …

      Gilla

      • Jag gör ju det, älskar naturen och så, men jag känner mig faktiskt stressad av det totala ofotandet jag hamnat i. Hjärnan zoomar in och måttar foton vart än jag tittar men när det är en film på tv som ögat zoomar så är det ju redan någon som har fotat det. Fotostress eller ofotostress eller… nåt. Egentligen borde man ju inte vara väderberoende, motiv finns det överallt, brukar jag tänka men… nog skulle det sitta gott med lite av det där vita som du fick känna på i morse.

       Gilla

       • Förstår ditt dilemma, men …
        Att någon redan plåtat detta. Vinkel och osv, existerar bara i din hjärna, som leker med dig. Jag har haft samma problem en gång i tiden. Det var då jag började göra om mina bilder. Jag tog av mig strumporna och nattsärken och gick rätt ut i natten, den vackra.

        Gilla

        • Jag kanske uttryckte mig oklart. Det känns som om min hjärna måste översätta vad den än ser till fotografier. Jag kanske skulle behöva ta en paus från kameran. För övrigt så går det bra att gå ut i pyjamasen och fota, det har jag gjort lite då och då.

         Gilla

 2. De är klocka och vackra. Härligt fotograferat.
  Att de har koll på kalendern är beundransvärt. 🙂

  Gilla

 3. Häftig bild, har aldrig sett denna växt i naturen. Har bara sett bilder i böcker. I Kårböle just nu är det stjärnklart och +- o grader. Isen på vägarna ligger kvar, men det verkar inte störa bilisterna.
  Svante

  Gilla

  • Tack, Svante. Ljusförhållandena var inte så bra, men jag ville inte vänta till i morgon för att ev ta en bättre bild. Ungefär samma väder här, någon liten plusgrad kanske.

   Gilla

 4. Vackert!
  Jag tror inte jag kommer att lyckas hålla mina vid liv inne…de tycks inte trivas i fönstret ovanför ett varmt element…

  Gilla

 5. De är förvånansvärt tåliga och robusta växter de där julrosorna men även giftiga. Blomman är däremot skir trots att den tar vinterns påfrestningar med ett soligt leende. Ditt foto framhäver verkligen blommans skira skönhet på bästa sätt!

  Gilla

  • Det är många vackra växter som är giftiga. De är lite svårfotade de här starkskira skönheterna, jag har dem lite svåråtkomliga vid trappan. Kom på lite väl sent på dagen att jag skulle kolla dem och det var snålt om ljus. Bestämde mig ändå för att det fick duga.

   Gilla

 6. Amazing flower, so woderful for Christmas, because so bright, with delicacy, like the light of winter

  Gilla

 7. Vacker är den! Och får mig att tänka på förrförra nyåret då det var mycket snö och is och samtidigt ett syrenblad utslaget på mina föräldrars syrenhäck!

  Gilla

 8. Fin! Tålig och stark som klarar vinterkylan…

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: