Kumlokk

Av: Jag

24 11, 2014

Etiketter:,

Kategori: bilder, design, foto, foton, photos, rost, saker

26 kommentarer

Bländare:f/5
Focal Length:34mm
ISO:320
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Det var alltså i Olso jag var i helgen, vilket väl inte var det allra lättaste att se på kvällsbilden som var min hänförande panoramautsikt från 15 våningen på hotellet. Det råkade vara cupfinal i fotboll, match mellan Molde och Odd och stans hotell var fulla med fotbollsälskare, vilket gjorde att vi fick ta det vi fick tag på när vi tillsammans med döttrarna med familjer skulle uppvakta sonen på hans jämna födelsedag. Alltså dyrt, vid Slottsparken.

Brunnslock skulle detta handla om:

Kumlokk heter det på norska och detta brunnslock som jag fann vackert visades sig vara ganska nytt och specialdesignat av Thomas Thiis-Evensen år 2005. Hovedstaden.info skriver:

«Da ideen om nye kumlokk i sentrum dukket opp, ble det altså fra Thiis-Evensen foreslått en ny design med tilknytning til et markant oslosymbol. Byvåpenet kunne være aktuelt. Så viste det seg å være helt uaktuelt fordi byseglet var noe som ikke skulle tråkkes på. Protesten ble tatt ti følge, og i stedet utformet Thomas Thiis-Evensen et utkast som involverte byens segl som kumlokkets sentrale element.» Byvåpnet=stadsvapnet.

Det finns 300 av dem i Oslo centrum.

26 kommentarer på “Kumlokk”

 1. Där ser man. Oslo var svårtippat.
  Snyggt brunnslock hittade du iallafall.

  Gilla

  • Sonen bor där sen några år och jag har faktiskt inte hälsat på honom tidigare. Kommer att ta mig dit fler gånger. Du kan kanske ana var jag var på hemvägen.
   .
   Ja, de hade alltså tagit det där med brunnslock till en högre nivå, snyggt skulle det vara i centrum!

   Gilla

   • Var du var på hemvägen ..? Hm … Du bör ha åkt genom Töcksfors, som ligger någon mil från den norska gränsen. Därifrån, bara några mil söderut ligger Båstnäs, bilkyrkogården. Hoppas du passade på att besöka detta ställe, när du ändå var i trakten.

    Gilla

    • Jag planerade in det när jag förstod att vi skulle bila till Oslo. Sitter redan och tänker på hur/när jag ska kunna komma dit igen. Timmarna där medförde att vi fick köra många timmar i mörker hem sedan, så jag får tacka min man att han ställde upp på det. Jag har bara börjat titta på bilderna, det tar tid.

     Gilla

     • Roligt att höra, att du inte bara orkade med ett besök dit, utan även planerar för fler. Har man en gång varit där, vill man dit igen. Det tar sin tid att knalla omkring bland alla bilvrak. Hoppas bara nu bestämmer sig för att kulturmärka detta ställe (som man gjort med Kyrkö Mosse). Finns tongångar att rensa upp Båstnäs, tyvärr.

      Gilla

      • Ja, jag har läst lite här och där om tankarna. Det är en kille som har kommit ut med en fotobok därifrån, det har du väl sett? Han hade vernissage tydligen och överräckte några bilfoton till en av bröderna, som tydligen dog nu i september, såg jag.
       .
       Jag mådde bra där i skogen, man blir bara lite övermätt och skulle behöva ta det i portioner. Det var dåligt fotoljus, men tur ändå att det inte regnade. Det jag saknade var möjligheten till detaljbilder, det var för skumt och blixt ville jag inte använda.

       Gilla

 2. Så det var
  Oslo.
  Hoppas att du hade en skön resa och sonen var extra glad över besöket.

  Gilla

 3. Och jag gillar brunnslocket.

  Gilla

 4. Snyggt! Alltid kul med speciella brunnslock. I Rom står det S.P.Q.R. på brunnslocken. Roms kommun använder än idag samma förkortning för organisationen som en gång Romarriket! 🙂

  Gilla

  • Jag läste just om de gamla grekerna och romarna, att det är speciellt med deras gamla lock eller hur de ser ut. Jag har nog en bild på ett romerskt brunnslock, vill jag minnas.

   Gilla

 5. Det var annat än dem det står Tierp på det där! 🙂

  Gilla

 6. […] finns det snygga gatubrunnar även hos oss, man behöver inte åka till grannlandet för det. Eller […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: