Himlafenomen

Av: Jag

30 12, 2014

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, foton, himmel, natur, photos, silhuetter, vinter

69 kommentarer

Bländare:f/7.1
Focal Length:34mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

På väg hem igår såg jag detta himlafenomen som först såg ut som början på en regnbåge. Det är tydligen en s.k. vertikalpelare, ett halofenomen, (självemotsägande  då halo betyder cirkel). En lågt stående sol som reflekteras i iskristaller. Vackert och för mig något helt nytt. Norrsken såg jag ju ofta i Kiruna, men aldrig en ensam himlapelare.  

69 kommentarer på “Himlafenomen”

 1. Har haft ”solpelare” ett par gånger här hemma när det har varit redigt kallt. Då oftast på morgonen. Det är lika häftigt varje gång man får se dessa fenomen.

  Gilla

  • Häftigt är ordet. Jag pratade faktiskt med okända människor på gatan om det. Regnbåge eller brand var förslaget, men ja, jag tänkte iskristaller.

   Gilla

 2. Härligt att du fick med solpelaren på bild! Fina grejer är vad det är…

  Gilla

  • Jag tog bilder på lite olika ställen på väg hem och här syntes den bäst. Roligt att ha fångat den och att vara en upplevelse rikare.

   Gilla

 3. Jag har aldrig sett något liknande, än mindre lyckats få fram kameran, när saker dyker upp plötsligt. Häftig bild.
  Svante

  Gilla

 4. Ett sådant fenomen har jag nog aldrig upplevt. Annorlunda och vackert.

  Gilla

 5. Åh så vackert! En ..himlapelare..visste inte ens att sådana fanns.

  Gilla

 6. Verkligen häftigt. Har bara sett det på bild men aldrig med egna ögon. Helt fantastiskt!

  Gilla

 7. Kännd dig välsignad. Av naturen. Det är inte många som får chans att se sånt. Jag varpå jobbet. Allt roligt verkar hända när jag är upptaget på annat håll. 🙂

  Gilla

  • Jag gör nog det, Antonia. Det är lite olika bud om förekomsten av de här himlapelarna men det verkar ju som om många av oss aldrig har sett något sådant. Jag är nöjd med att ha fått det på bild.

   Gilla

    • Nu vet du vad du ska kika efter vid soluppgång/solnedgång nästa frostiga dag!

     Gilla

     • Du…jag ska då berätta att jag alltid spanar mot himlen. Alltid.
      Men vissa är välsignade andra är inte.
      Du är i bättre fas och då räcker det att gå ut i rätt tillfälle. Jag kan springa ute hela året, men när det gäller, då är jag hemma eller på jobbet.

      Gilla

      • Nu är det så här Antonia, att jag hör till de där som är lyfta av spåret, medan du jobbar. Visserligen är jag sjuk och ofta hindrad att gå ut just när jag vill, men chansen är ändå ganska stor att jag kan gå ut en stund och fota i det där vädret som är extra gynnsamt eller nåt, medan du är tvingad att sköta ditt jobb. Jag tänker till exempel på den gången jag kunde sitta en hel dag och passa en fågel som var halvdöd, då kände jag mig tacksam över att jag kunde det. Men du hittar alltid något spännande i farten, det har vi ju sett!

       Gilla

       • 🙂 men jag såg en stjärna falla. Fast nån bild blev ju inte alla får tro på mitt ord.
        Sköt om dig och va försiktig på hsla gator.

        Gilla

        • Ja, du såg en stjärna falla och du ser och fångar så mycket ute på gatorna, du är en skicklig och påpasslig gatufotograf. Jag vågar inte ens fota folk på gatan.

         Gilla

         • Du borde testa. Jag tror att du skulle få fantastiska bilder. Vidvinkel är verkligen en användbar objektiv. Du borde ju testa.

          Gilla

          • Det hänger nog ihop med min egen skygghet, att jag ogillar att bli fotograferad och att jag skulle bli arg om jag hittade mitt foto ute på nätet. En del bilder har jag ju tagit, men de är ofta på långt avstånd.

           Gilla

          • Jag gillar inte heller att bli fotograferad. Men samtidigt om bilden ät inte för att förnedra någon så tycker jag att det är helt okej.
           Det är ju inte förbjudet, och det är också en dokumentation för framtida generationer.
           För vi gillar ju trots allt att se på andras bilder på folk.
           Sen kan jag också undra på hur många bilder man fastnar ofrivilligt under en promenad i stan. Säkert hundratals.

           Gilla

          • Så är det ju, vi gillar att titta på dem och det är tillåtet, så det är bra att folk fotar folk. Men jag har svårt för att komma över min inre spärr att fota okända.

           Gilla

 8. Vad vackert fenomen. Har aldrig sett något liknande. Fin bild du fick!

  Gilla

  • Tack, Christina! Häpen var jag när jag först trodde att det höll på att skapas en regnbåge. Kul att ha upplevt det!

   Gilla

 9. Åhhh vad häftigt, och vilken tur att du lyckades få den på bild!

  Gilla

 10. Man väntar bara på vem som ska komma nedstigande på detta sätt.

  Gilla

 11. Fantastiskt tjusigt halo du fick! 🙂
  När omständigheterna är gynnsamma, dvs då hela atmosfären är fylld av reflekterande och ljusbrytande iskristaller i tillräcklig mängd uppstår fullständiga cirklar. Oftast får de bara en liten cirkelbåge och den är kraftigast färgad där kristallerna är som tätast nämligen vid marknivån.
  För 2 år sedan for jag till Linköping. Då man närmar sig staden möts man av uppställda flygplanskroppar. Strax innan jag passerade JAS och Draken uppstod en nästan perfekt halo runt solen. Hade jag vågat stanna på motorvägen hade jag fått ett foto av dessa flygplan omslutna av halo-fenomenet och solen som belysning av flygplanskropparnas bortsida så att frosten på konturerna lyste. Hade fotot blivit så lyckat som jag tror det kunde ha blivit, hade det nog gått att sälja.

  Gilla

  • Tack, BeBest, jag testade att ta bilder på lite olika ställen. Det låter fantastiskt med din haloupplevelse. Det hade nog verkligen varit ett säljbart foto! Vad man grämer sig när man inte kan stanna!

   Gilla

 12. Jag blev uppmärksammad på ett liknande fenomen härom dagen när jag lullade runt Reimersholme på morgonpromenad med hundarna. ”Har du sett de 3 solarna”, sa en dam. ”Nä”, sa jag, helt oförstående. ”Som på tavlan i Storkyrkan”, sa damen. ”Ser inga 3 solar”, sa jag. Och då pekade damen ut var man kunde se de 2 solpelarna med solen i mitten. Ett verkligt intressant fenomen! Tur att andra är vaknare och alertare än jag på morgnarna1 🙂

  Gilla

  • Men vad roligt att du fick se detta fenomen i dubbel upplaga! Damen gjorde som jag, hon hade behov av att dela med sig. Ja, vi är olika, en del tittar kanske ner i backen och andra uppåt himlen.

   Gilla

 13. Så himla läckert och vackert! Tur du hann fann fånga det så vi fick ta del av det vackra! Tack! 🙂

  Gilla

 14. Du kan läsa mera om fenomenet på SMHI:s sida: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/halo-1.428

  Kram och god fortsättning!
  /Skvitt

  Gilla

 15. Skeppet från yttre rymden landade mitt på åkern.:) Känns det som. Med atomkraft som vi, människor inte ens kan erinra oss att det finns.. jag spekulerar i min filosofi hörna.
  Men jo, naturen fenomen är en lisa för själen när man upptäcker dem. En gång när jag körde bil på en ytterst krokig väg i Västergötland, i närheten av Töreboda, åkte jag -”under regnbågen* ibland fanns den framför mig. Stundom bakom mig.
  God fortsättning på ett nytt år! Hur 2015 kommer att te sig vet vi inte men jag hoppas ett mindre problematiskt år.
  bästa hälsning barbro

  Gilla

  • Detsamma, Barbro! Vad härligt att åka under regnbågen och riktigt umgås med den. Ja, himlafenomen sätter igång fantasin och skänker lite extra glädje. Det här året får lov att bli bättre än det förra, annars blir det tungt.

   Gilla

 16. Wow har du fått fota detta två ggr *impad* Såg flera vackra foton till hos dig och tack för detta tips/kram

  Gilla

  • Visst är det läckert! Ingen gång under hela mitt liv och nu två år i rad! Om du vill kan du gå in på Archive i högra hörnet och där kan man klicka upp olika månader i små bildrutor och kan välja om det är något man vill titta närmare på. Kul att du gillar dem.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: