Harjakt.

Av: Jag

19 03, 2015

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, foton, natur, naturkonst, photos, vår

42 kommentarer

Bländare:f/6.3
Focal Length:55mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Jag är, som ni vet, en sån där som står med näsan i rabatterna eller i marken, inte för att gräva utan för att hitta de där små detaljerna som kan bli ett foto. I den här rabatten på min husgavel, där spåren av grannkattens fågelkalas fortfarande fanns kvar, i den rabatten spanade jag häromdagen efter fjolårsplommonen i förra inlägget.

Jag tror att jag hade ställt mig upp eller så var jag på väg att göra det när något hände runt knuten. Jag ser en katt komma flängande med svansen i vädret och efter den kommer en annan katt, nej, en hund! Nej, det är en hare! Katten räddar sig in på granntomten genom häcken och häpet ser jag hur den största hare jag någonsin sett diagonalar över tomten och ut genom staketet. Den hejdar sig ett litet ögonblick innan den vänder och tar riktning mot stan. Och jag bara stirrar. Inte en tanke på att fota.

Efteråt vet jag inte ens om jag höll i kameran eller om jag hade den på trädgårdsbänken. Jag har aldrig sett något liknande. Visste inte att harar jagar katter. Inte heller att katter är rädda för harar. Inte heller att det finns harar stora som hundar. Jag var nog lite i chock, var ju nära att bli omkullsprungen av en vildsint hare. Eller kanske det var en känguru.

Men nu har jag i alla fall berättat, även om det inte finns något foto.

42 kommentarer på “Harjakt.”

 1. Du får ha koll nu, se om där finns små runda harbajskulor… vi hade en sån stor hare, som bodde i utkanten av vår tomt. Ibland låg den i förträdgården i eftermiddagssolen och kopplade av… ibland låg några harpiltar blandblommorna på ängen och sov…

  Gilla

 2. Nu har du fotat ett nypon med fjäder, men stötdämpare saknas.
  Svante

  Gilla

 3. Det du…kan jag förstå att det var en ovanlig syn, när man inte har sett det förr. Men hos mina föräldrar såg jag nåt liknande för några år sen, men då var det vårt hund som blev jagad av haren. Gud så vi skrattade och sen var vovven liiite skamsen efteråt. Han skämdes helt klart över tilltaget. Kände sig nog lite harig.
  Gillar bilden, hur plommonen snyggat till sig. Helt klart ser rynkor ut bättre i fjäderboa. Man blir dessutom mindre blå då också.

  Gilla

 4. Ha ha!! Vilken historia. Kul och jag förstår att du kom av dig och fotot som blev blev ju fint även utan harar och kattor.

  Gilla

 5. Haha! En vildsint känguru.
  Man vet aldrig. Kanske lever det någon vildvuxen känguru i dina trakter.
  Bilden är väldigt vacker och din historia är härlig.

  Gilla

  • Tack, RC! Jag kände att jag ville dela med mig, tyckte att det var ganska häftigt, men det är roligt att höra att Antonia har varit med om nästan samma sak, bara att det var en hund som blev jagad.

   Gillad av 1 person

 6. Kan tänka mej att det var en ”Tysk hare” dom är vanliga i Skåne där jag kommer ifrån. Riktigt stora.
  Bilden är jättefin.

  Gilla

  • Tack, Minton! Jag gissade på fälthare och det är tydligen samma som tyskhare, såg jag när jag googlade. Har sett bilder på nätet på väldigt stora sådana, så det stämmer.

   Gilla

 7. Det var en härlig historia. Själv hade jag nog också bara stirrat på djuren. Fotot däremot är helt underbart som vanligt!

  Gilla

  • Tack, Kristallina! Fotot är ju grannkattens förtjänst, det är resterna av skrovmåltiden, haha. Jag har nog dålig reaktionsförmåga, är ingen actionfotograf, fattar inte att jag ska sikta och trycka fort som attan.

   Gilla

 8. Du har en fantastisk fynddisk i din rabatt! Den inte enbart erbjuder undersköna motiv, den spelar upp vardagsdramatik av det sällsammaste slag! 🙂

  Gilla

  • Fynddisk är kanske ordet, man vet aldrig vad man hittar när man tittar noga. Det är sant, min södergavel bjuder på det mesta men det här tog nog priset vad gäller djurdramatik.

   Gilla

 9. Ja de sk Tyskhararna som vi säger här hemma är STORA och kan vara fräsiga och arga men det hör inte till vanligheterna att få se det du fick se 🙂

  Men det du tog foto på blev i alla fall jämt gôrbra 🙂

  Gilla

  • Tack, Suttecity! Ja, jag förstod att det var en sån, jag gissade på fälthare men visste dels inte att de var tyska, dels inte heller att de kunde vara så enormt stora. De som vi tidigare har haft på besök i trädgården har varit mer normalstora.

   Gilla

   • Det är med tysken vara en lokal benämning. Har upptäckt flera saker som sagts här som folk tittar förvånat på en vad man menar 🙂 Men vi har två stora bumlingar som hoppar runt här och äter upp saker i trädgården. Gärna mina paradisbuskar. Har en liten krake som de ätit ner flera gånger så den är rund och fin i alla fall 🙂 Sedan rosenmandeln det året när vi hade 1,5 m snö och de kom åt kronan. Året därpå klädde jag in den i hönsnät men då kom det inte mycket snö alls. Förvånad? Nope. Ha en go helg! Kram

    Gilla

    • Nej, fältharen är importerad på 1800-talet, så den kallas nog för tyskhare lite varstans. Det är verkligen inte snällt av dem att äta av paradisbuskarna. Det påminner mig om att vår dog och att jag ska skaffa en ny. Jag tycker att de ska äta ogräs som kirskål i stället. Och rosenmandeln, ja typiskt att de blev så när du ansträngde dig! Detsamma!
     Kram

     Gilla

 10. Oj vilken dramatik du har inpå knutarna. Stora harar har jag sett då och då speciellt nere på kyrkogården där de hoppar fram bakom buskar och rabatter. De har dukat bord bland gravarna ..de mumsar på snittblommor och annat gott som bjud på i planteringarna. Vet inte om du minns att jag skrivit om just en sån händelse där en hare ätit upp alla fina krysantemum blommor som jag ställt så fint i en vas 🙂 Bara stjälkarna stod kvar så fint i vasen. Det tog ett tag innan jag fatta vad som hänt..men en hare måste det ha varit som fått sig ett skrovmål.

  Hare bra 🙂

  Gilla

  • Ja, det var en nästan chockartad händelse, men samtidigt rolig. Jag minns att du skrev om blommorna som blev harmat. Jag har sett en hare på pappas grav också innan mamma begravdes där. Det tror jag att de två djurvännerna gillar.
   Hare!

   Gilla

 11. Ha, ha . Vilken udda upplevelse! 😀

  Gilla

 12. Härlig bild! Men vilken historia… Inte värt att jag berättar för Mio…

  Gilla

 13. Vilken harig katt! Och vacker bild. 🙂

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: