Törnfågel

Av: Jag

08 02, 2016

Etiketter:,

Kategori: bilder, fåglar, foto, foton, natur, photos, vinter

62 kommentarer

Bländare:f/6.4
Focal Length:86mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:DMC-TZ40

Eller kanske ändå en vanlig liten gråsparv. Minns ni förresten vem som använde fågeln i en boktitel? Googla inte!

Sparven

Sparv

62 kommentarer på “Törnfågel”

 1. Det var samma författare som skrev boken ”Tim” bl a. Tyckte så mycket om både boken och TV-serien ”Törnfåglarna. Collen mcCollough? Osäker på namnet, minns… Tack för vackra bilder ❤

  Gilla

 2. Minns serien men hade inte kommit på namnet själv. Fina fågelbilder!

  Gilla

 3. Den lilla sparven har valt en taggfri gren. Smart. Om det gäller ”Törnfåglarna”, är det ingen bok jag läst.

  Gilla

 4. Perfekt fångat bland taggarna. Sparven. Är du säker på att det är en sparv?

  Gilla

 5. Hittade boken i bokhyllan, blir antagligen tvungen att läsa den nu. Jag kanske ska läsa den idag istället för att gå ut, och halka på isen. Förr i tiden fanns Gråsparven överallt numera är det sällan man ser den. Fina bilder, även om de är taggiga.
  Svante

  Gilla

  • Har du Törnfåglarna oläst i bokhyllan? Läs den! Men ta på dig broddar och gå ut i blidvädret. Det är sant, sparvarna är borta, jag ser inga hos mig, den här mötte jag på min promenad. Bilderna är inte taggiga, det går bra att ta på dem utan att sticka sig. Tack, Svante!

   Gilla

   • Det sandades tidigt, och jag gick ut på en 3,5 km promenad, sedan en tur till Färila. Nu regnar det, och jag ska pillra med lite belysning i källaren, köpte en rörelsedetektor, så att ljuset tänds, när jag är där, och släcks när jag åkt iväg. Törnfåglarna får vänta.
    Svante

    Gilla

    • Jag gick en liten promenad igår, så idag är vilodag påbjuden. Låter bra med rörelsedetektor. Böcker är pålitliga, de väntar troget.

     Gilla

 6. Så fina törnfåglar! Nä jag minns inte författaren. Inte ens TV-serien riktigt. Känner att jag blandar ihop ”Fem svarta höns” (”A town like Alice”), ”Mot alla vindar” och ”Törnfåglarna”. Var det den som handlade om en rödhårig ung kvinna och en katolsk präst?

  Gilla

  • Kunde inte låta bli. Tänkte nästan att du skulle skriva att du hade sett törnfåglar på dina resor. Fem svarta höns av Nevil Shute är en av de böcker som gjort djupt intryck i mitt läsminne. Ja, det är den problematiken, en katolsk präst som brottas med sina känslor, i Törnfåglarna. Mot alla vindar har tydligen ingen bok i botten, men det är också en serie som var trevlig att följa.

   Gillad av 1 person

 7. Definitivt en gråsparv! Jag älskar gråsparvar och pilfinkar, har dem ofta i en ”kvitterbuske” precis utanför dörren. Vilket liv! Och när man passerar blir de helt knäpptysta en stund, sen sätter de igång igen. Undrar vad de pratar om?

  Gilla

  • Vad härligt med en kvitterbuske! Jag träffar på sådana lite här och där när jag går men det brukar bli en väldig fart på dem upp i luften när jag passerar. De här satt kvar. Ja, det skulle vara roligt att få deras kvitter översatt!

   Gilla

 8. Gråsparven har jag inte sett på länge. Törnfåglarna var en fin TV serie och boken också. Hon skrev flera bra böcker bl.a Tim som någon nämnde.

  Gilla

  • Det är synd och man kan undra vad det beror på. Som jag skrev, ser jag dem sällan hos mig men stöter på dem under promenader. Hos Naturvårdsveket såg jag att många sparvarter har minskat men gråsparv nämndes inte. Ja, C McC skrev många läsvärda böcker.

   Gilla

 9. Törnfåglarna var härligt hollywoodsk plastig men jag blev väldigt förtjust i den och tyckte Meggie var så vacker och allt så sorgligt och en av melodierna så fin.

  Gilla

  • Ofta är filmatiseringar lite grann en besvikelse och kanske just de från Amerikat. Men ja, när man väl har ställt om sig och accepterat att ens egna bilder är ens egna bilder och att allt inte är som i boken så är det ganska njutbart, får man väl lov att erkänna. Just nu kommer jag inte ihåg musiken.

   Gilla

   • Fast jag hade inte läst boken innan så jag hade inga bilder i huvudet. Däremot kom jag ihåg att författaren sa att Meggie i filmen var helt fel som typ och det förstod jag inte. Försökte läsa boken sen men den var inte lika kul. Det omvända i det här fallet för mig alltså.

    Gilla

    • Det är sällan lyckat att läsa boken efter filmen har jag märkt. Heller. För dig blev det ju bra med huvudpersonen och även jag ”accepterade” henne och kunde njuta av serien.

     Gilla

     • Men det är än mer vanligt att man blir besviken om man ser filmen efter att man läst boken! I de flesta fall. Ett typiskt exempel för mig är när Karen Blixens helt fantastiska bok ”Den afrikanska farmen” blev en film med Meryl Streep och Robert Redford. Hade inget av bokens storhet.

      Gilla

      • Samt vill jag påstå att denna film nog skulle vara utmärkt studiematerial i någon kurs för kvinnors självkänsla eller liknande. Passionen förefaller på flera sätt vara ömsesidig mellan Meggie och fader Ralph, men var den det? Han valde sin karriär hela tiden, ändå är Meggies liv uppbyggt kring tanken att han ”måste ha älskat henne ändå” med tanke på deras kärleksstunder. Här finns tyvärr något rejält att ”ta i” för kärlekstörstande kvinnor i alla åldrar tror jag.

       Gilla

      • Ja, så är det. I boken finns så mycket mer, sånt som förenklas och/eller inte väljs ut till filmen. Känslor, tankar, nyanser…

       Gilla

 10. Fiffig rubrik och häftigt foto som vanligt!

  Gilla

 11. Riktigt fina bilder med lilla sköra fågeln bland alla törner. Visst ,Törnfåglarna har jag läst . En jättebra bok.

  Gilla

 12. Så vackra bilder 🙂

  Gilla

 13. Vackra bilder, och jag älskade Törnfåglarna när serien gick på tv, jag tror att jag läste boken också, men minns inte riktigt 🙂

  Gilla

 14. Underbara bilder! Hade jag fått välja bara en bild så hade jag tagit första bilden.
  Törnfåglarna… klart att jag har läst den boken och jag tittar aldrig någonsin på filmen efteråt. Jag gjorde det en enda gång när jag 17 år och blev så otroligt besviken att det räckte för resten av livet 🙂

  Gilla

  • Tack, Kristallina! Jag håller med dig, det var första bilden jag valde först. Jag tvekade länge, jag tyckte inte att de var bra nog. Det kan bli en besvikelse att se en film som är gjord på en bok. Ofta är det huvudpersonen som inte passar, tycker jag.

   Gilla

 15. Mycket vackra bilder!
  Ligger lite lågt för jag har skrivit så mycket att jag måste laddas upp igen … bra att veta/kram

  Gilla

 16. Tack, Ljusletaren. Ja, ibland måste man vila. Jag ligger nog ganska lågt också för att orken tryter.

  Gilla

 17. Även för fåglar finns törnen, men de navigerar så snyggt bland dem 🙂
  Jag har tittat på båda bilderna som först såg lika ut men ljuset skiljer likheten … Törnfåglar så passande …
  Kram

  Gilla

  • Det är väl det som är skillnaden mellan dem och oss, de har en bättre överblick och ser var de inte ska landa. Jag skulle gärna vilja se en riktig törnfågel någon gång.
   Kram

   Gilla

 18. Gråsparvarna har försvunnit från landsbygden i samma takt som de klassiska små slask- och dynghögarna bakom torpens stall och ladugårdar. De hittade mycket föda där. I stan fann de sommartid ersättning kring parkbänkar och uteserveringar samt att vänligt folk matade dem under vintern. Det påstås att gråsparvarna har börjat återvända till landet igen.

  Gilla

 19. Söt 🙂
  Trodde det var en gråsparv. Eller en pilfink?
  (Jag minns en teveserie för många år sen som hette ”Törnfåglarna”. Om en präst och en kärlekshistoria.)
  Kao

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: