Tusen vintrar

Av: Jag

18 02, 2016

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, foto, foton, is, konst, park, photos, statyer, vinter

56 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:48mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Tusen vintrar heter årets vinterfestival i Uppsala. En viktig del av festivalen är isskulpturerna som pryder Stadsträdgården under tio februaridagar. I år hade jag bestämt mig för att ta mig dit och fota isskönheterna, fascinerad av is som jag är. Jag kunde inte välja dag fritt, så det råkade bli en helmulen dag. Hade jag kunnat så hade jag återvänt dit en solig dag eller en kväll när skulpturerna var belysta. Flera av konstnärerna har skulpterat för ishotellet i Jukkasjärvi och isen kommer från Torne älv. Skulpturerna är ljussatta med blått ljus, därav det blåa skimret i vissa av statyerna. Välkomna på isvernissage!

Bildtexten finns som vanligt på bloggen.

56 kommentarer på “Tusen vintrar”

 1. De var häftiga. Det var verkligen värt resan även om solen lös med sin frånvaro.
  Snyggt serie och inte var det trängsel heller.

  Gilla

 2. Härlig is vernissage. Där hade jag gillat att knalla omkring. Många häftiga skulpturer.

  Gilla

  • Tack, RC! Kan tro att du hade gillat att botanisera bland skulpturerna. De är duktiga de som deltar, några har som sagt isvana, men flera är helt vanliga konstnärer från olika håll. Jag måste ta mig till ishotellet i Jukkasjärvi nån gång, det är ju mina hemtrakter.

   Gilla

 3. Vilka läckerheter. Många fina skulpturer och jag kan tänka mig att det var svårtfotograferat. Lätt att bakgrunden tar överhand kan jag tro? Tyckte bäst om ansiktet i närbild.

  Gilla

  • Visst är de läckra! Jag hade velat ha lite mer glans och blänk, men får vara glad över att jag i alla fall har sett och fotat alla i år. Förra gången, för två år sedan var jag sjuk och en enda skulptur stod kvar när jag äntligen tog mig dit. Nej, inte bakgrunden, det är mer att det är svårt att se hur man egentligen ska fotografera dem för att lyfta fram dem. Många foton blir det. Menar du det liggande ansiktet?

   Gilla

   • Jag tänker på bild nr 9, jag ser ett ansikte i den..i lite picasso-stil. Tror du kallade bilden för nåt med moderjord, har inte tillgång till datorn nu utan bara mobilen.
    Ah, du menade så, ja då förstår jag. Beror det på att det reflekreras i olika vinklar och att ljuset går igenom på vissa och inte på andra ställen i en och samma skulptur som gör det svårt?
    Jag tycker då att du lyckats väldigt väl med bilderna.

    Gilla

 4. Så vackert och fina bilder. Isskulpturer är svåra att fota tycker jag. Har många bilder från ishotellet i Jukkasjärvi
  som jag skall försöka få in i dator,

  Gilla

 5. Tycker om dina isbilder, men är mindre förtjust i is, som finns under skorna på promenader. Jag orkade ju inte med mer än 5,5 km idag, och inte heller idag kom kameran ur fickan.
  Svante

  Gilla

  • Tack, Svante. För mig låter 5,5 km mer än bra. Jag skulle vara glad om jag orkade det. Det kan vara skönt för kameran att vila ibland.

   Gilla

   • Idag blev det bara 2,1 km, det blåser, och snöar något kopiöst här nu. Fick två bilder, men vet inte om jag får publicera dem innan polisen sagt sitt om dem. En utländsk lastbil, och en Svenskregistrerad följebil, som bar sig konstigt åt i trafiken när jag var i Ytterhogdal, och handlade i förmiddags, lyckades jag få på bild. Det hör till saken att vi haft flera inbrott här i Kårböle, och det figurerar lätta utländska lastbilar i samma veva. I ett av inbrotten stals hela vapenskåpet, med vapen, och tillbehör. Så jag hoppas att mina bilder kan hjälpa till att lösa brotten.
    Svante

    Gilla

    • Jag gick ut en sväng innan vi for hem från torpet, för att solen kom fram. Men den försvann snabbt och även där började det blåsa ordentligt. Stod vid ån och trodde att jag skulle blåsa i. Men snön kom först när vi landat i stan igen.
     .
     Låter mer än spännande med tjuvjakt och dina bilder.

     Gilla

 6. oh ja is…mera is former och skapelser. Globalitetsdetalj var mest coolt.
  Roligt initiativ av konstnärerna.

  Gilla

  • Den detaljbilden gillar jag också med sina räfflor. Jag vet inte vems initiativet är till festivalen, det var tydligen tredje gången i år (tidigare 2011 och 2013). Jag skulle tro att man får anmäla sitt intresse att delta.

   Gilla

   • joo, tar ju först och främst tid att karva ett kallt is stycke till en skulptur. De måste ju bli kalla om sina händer. Té och varmt kaffe har säkerligen haft en strykande åtgång.:)

    Gilla

 7. Is är underbart!! SÅ VACKERT med så många formationer!
  kram

  Gilla

 8. Vad underbart att vi fick se skulpturerna! Tack för det 😀 Kan tänka mig att de var svåra att fota men du lyckades väldigt bra. Tycker om att du tog detaljbilder också. Väldigt vackert!

  Gilla

  • Tack, Kristallina! Jag är glad att jag kom iväg i år. Detaljbilder är roliga att ta, men det kanske hade blivit fler om belysningen hade varit bättre.

   Gillad av 1 person

 9. Konstnärligt vackert men jag föredrar dina foton. Att fånga in ett motiv i vardagsnära situationer är för mig den största fröjden
  / kram

  Gilla

 10. Vackra! Men nog tycker jag att några av dem ser ut att vara belysta?

  Gilla

 11. Du det där var läckra foton! Lite för långt att åka till men jag hade gärna knallat runt där i parken en dag med blandat ljus!

  Gilla

 12. Wow, vilka underbara isskulpturer, hade varit roligt att se dom upplysta på kvällen. Tack för den fina isvernissagen, med många fina bilder 😀

  Gilla

 13. très beau, les gros plans sont comme des peintures abstraites

  Gilla

 14. Jag sitter och funderar – vem är bäst? – iskonstnären eller fotografen?

  /Skvitt

  Gilla

 15. […] Hon kallar sig så. Hon som har den fantastiska fotobloggen. Det är hon som har tagit bilden. Gå in och njut av fler av hennes […]

  Gilla

 16. Makalöst vackert.
  Det måste vara drömmen för en skulptör att arbeta med is.
  Snygga bilder.

  Kao

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: