Man lär så länge man lever

Men vad tror ni att jag lärde mig av mötet med den här vackra varelsen?

Stekeln

60 kommentarer på “Man lär så länge man lever”

 1. Att livet är förgängligt… fantastiskt fint, framför allt när den står! Och vill ut…

  Gillad av 1 person

 2. Bilderna är jättefina, men är insekten riktigt frisk.
  Svante

  Gilla

 3. Vilken lustig insekt du hittat. Väldigt fin bild.
  Kram och ha en bra vecka.

  Gilla

 4. Att livet kan ta slut när som ..att leva i nuet ta..kanske.
  Nu kunde jag visst kommentera igen..
  Kram

  Gilla

  • Vad bra att det funkar igen. Det skulle kunna vara det, men det var det inte. Det jag tänker på framgår av bilderna.
   Kram

   Gilla

 5. Vad jag ser är en parasitstekel. De lägger sina ägg i andra insekters larver. På så vis hjälper de till att minska antalet skadeinsekter,som bladlöss och rapsbaggar eller trägnagande insekter. Det finns även parasitsteklar som parasiterar på parasitsteklar. Väldigt fina foton fick du av den.

  Gillad av 1 person

  • Ja, parasitstekel visste jag att det var och vad den gjorde. Att det fanns parasitparasitsteklar visste jag inte, men det var inte den lärdomen jag tänkte på. Något som man kan se på bilderna.

   Gilla

   • Äggläggningsorganet består av ett yttre hölje i form av två långa fjäll som skyddar skyddar det mjukare röret då det pressas ned i träet. Den här stekeln är en som parasiterar på trägnagande larver.

    Gillad av 1 person

    • Precis det var det jag upptäckte. Jag har alltid trott att det är ett enda rör, som det ser ut på den andra bilden. Jag blev så häpen när jag tog tag i stekeln och skulle luta den mot fönstret och röret delade sig i tre! Jag tänkte att jag hade sett fel, det var inget rör, blev alldeles villrådig och hittade det sen på nätet när jag hade sett bilderna. Vad jag förstod så skulle de två yttersta användas till att balansera för det blev vingligt med det långa röret.

     Gillad av 3 personer

 6. Den första bilden är otroligt vacker om än sorgsen på nåt vis. Den lutar så fint mot den gråtande fönsterrutan. Och vad du lärde dig??? Att det är en hona med tre ”ben” för att hålla balansen bättre? Annars vet jag inte.

  Gillad av 1 person

 7. Det ser ut som om du ställt den upp på övre bilden – eller är det två olika insekter av samma slag? Kanske att man inte ska dra förhastade slutsatser. Allt är inte vad det ser ut att vara. Säkerligen ingen ny kunskap, men… Jag tänker på ”trefoten” på den övre bilden – den fascinerar mig på något vis…

  Gilla

  • Ja, jag har fått den att balansera mot fönstret på den övre bilden. Det stämmer att allt inte är som det ser ut att vara, i alla fall inte som jag alltid har trott när jag har sett de här steklarna. Nu avslöjades det för mig och jag var undrande och häpen. Precis, det är ”trefoten” det gäller.

   Gilla

 8. Vackra bilder av lilla varelsen. Har länge tittat på bilderna men vet inte heller vad du har lärt dig. Spännande att få veta vad det har varit.

  Gilla

  • Tack, Kristallina. Jag tycker själv om bilderna. Jag hittade stekeln på golvet när vi kom till torpet och tänkte fota den men glömde bort det. Sen kom jag på det när vi skulle fara hem. Batteriet var slut i systemkameran, men som tur var funkade den lilla och den blev förevigad.

   Gillad av 1 person

 9. Fascinerande! Jag har mycket begränsad kunskap om insekter öht, men fick känslan att bilderna inte visades i ”rätt” ordning, men eg gör de ju det! Jag har lärt mig mycket om insekter (steklar) idag som jag inte hade en aning om! Tack 🙂

  Gilla

  • Visst är det fascinerande! Du får det andra tröstpriset! Egentligen var det ju inte i rätt ordning om man ska visa den första först. Men rätt ordning för mig. Om du visste vad jag har lärt mig om insekter med kameran i hand. Eller kanske oftast när jag har tittat på bilderna. Jag visste ingenting om fjärilar innan jag började fota dem bland annat, men nu kan jag säga: ”Oh, där flyger den silverstreckade pärlemorfjärilen!” Om du är intresserad så kan du gå till arkivet i överkanten av bilden och där söka på kategorin fjärilar eller insekter. Någon gång när du har tid eller lust.

   Gillad av 1 person

 10. Tack, det kommer jag med stor sannolikhet att göra vid tillfälle. Jag tycker bäst om bloggar där jag kan lära något nytt. Oavsett ämnesområde egentligen. (Jag fotar inte själv – men älskar bilder.)

  Gilla

 11. ”Is There Anybody Out There”?
  En varelse från den yttre rymden.
  Intressant närkontakt.
  Läckra bilder.

  Gilla

 12. Jag säger bara wow och åter wow. Du förstår vad jag menar eller hur 🙂
  /kram

  Gilla

 13. Har läst svaret. Avancerat. 🙂

  Gilla

 14. Jag känner vördnad inför naturens skapelser.

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 15. Unbelievable!!!
  What is it?

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: