Mors clivia

Av: Jag

04 03, 2016

Etiketter:,

Kategori: bilder, blommor, foto, foton, photos

48 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Den blommar nu, mors clivia. Jag köpte den till henne för att det var en blomma hon skulle känna igen. En gång i tiden hade hon en enorm clivia, säkert en meter i diameter. När den var översållad med blommor så… det går inte att beskriva. Den dog när värmen strejkade en vinter i stugan, men en del av den lever vidare hos mig.  Den här har lite annorlunda blommor; lite rödare, lite rundare. En hälsning från/till mamma som var född första veckan i mars.  

48 kommentarer på “Mors clivia”

 1. Vilken vacker bild!

  Gilla

 2. Helt underbar. Älskar Clivia. Har två olika själv, som jag tror kommer från min mor, och jag har i min tur delat med mig till vänner och bekanta. Nu står min dotter i tur att få av de två olika jag har vid nästkommande omplantering. Jag har en som jag tror kallas ”Mönjelilja” med smalare blad och en Clivia med bredare blad. De är fantastiska såtillvida att de går att plantera om och dela med sig av nästan hur mycket som helst. Tror jag fick 6-7 plantor vid senaste omplanteringen för ett par år sedan och nu är det dags att dela dem igen innan de spräcker krukorna de står i.
  En underbar bild av Clivian som du ser väcker många minnen hos mig. Tack!

  Gilla

  • Tack, P-L! Jag läser att du sköter om dina blommor, vilket inte har varit fallet hos mig under många år. De har bara fått vara och de har fått klara sig med sporadisk vattning och ingen omskötsel. Ska försöka ändra på det, men det finns så mycket att ta tag i. Roligt med dina clivior! Jag trodde att mönjelilja var ett svenskt namn på clivia. På bilden är det just en clivia med bredare blad och inte så klockformade blommor. Den gamla med smala blad behöver omplantering, men länge har jag låtit bli just för att man säger att clivian ska ha det trångt och ”fattigt”. Blommande clivior sprider glädje, särskilt när solen lyser på dem. Roligt med blomminnen!

   Gillad av 1 person

 3. Oj så vacker blomma, och vilken bild. Jättefint skuggspel.

  Gilla

 4. Fin berättelse.
  Vacker bild.

  Gilla

 5. En fin minne. Vackert fotad.

  Gilla

 6. Mycket vackert, med rött och grönt eftersom de är komplement färger. Säkert en skön växt i verkligheten.
  Jag ärvde en vit spindel-lilja av min mor omkring 2007.
  Det tog åtskilliga år innan den började blomma, men de sista 3 – 4 åren ger liljan sex till åtta blommor var gång.

  Gilla

  • Tack, Barbro! Clivian är just en skön växt, när den blommar dras blickarna till den.
   Blommor har en egen vilja. Jag tror att jag har skrivit någonstans tidigare om min hibiskus som var blomovillig, men när vi flyttade till huset blommade den på min dotters födelsedag, för första gången på flera år.

   Gilla

 7. Jag har förmånen att ha både hemtjänsten och goda vänner som ser till lägenheten vid de tillfällen jag inte är hemma. Detta eftersom jag så gott som alltid i de fallen är inlagd på lasarettet. Blir jag inlagd längre tid så har jag en god vän som min kattdam Akka får bo hos.
  //P-L

  Gilla

  • Det är klart att du måste ha det ordnat när du vet att du hamnar på sjukhus då och då. Vi har ju barnen men vi räknar med att en gång i veckan räcker vad gäller vattning.

   Gillad av 1 person

   • Jag har fått skötseln av mina blommor på sk bedömning, vilket innebär att det är hemtjänstens ansvar att hjälpa mig med dem. Det känns bra då jag inte längre klarar det själv såsom jag skulle önska.
    Blommor är nödvändiga. De tillför så mycket.
    Som din Clivia. Blommor är också mycket minnen. En hibiskus och en Yuccapalm dog för mig, men jag har flera andra kvar. Hibiskusar från svärmor och en Yuccaplm efter min make. Båda gick bort redan 2012. De blommorna är jag extra rädd om!

    Jag njuter verkligen av din vackra bild av Clivian – den är så fantastisk!

    Gilla

    • Tack, Piia-Liisa! Om du klickar på länken Song of joy under bilden så kan du se en bild på den andra clivians blommor. Jag tyckte att mamma skulle ha levande blommor på sitt boende eftersom hon alltid hade älskat blommor. Det var dock svårt att få personalen att vattna dem, men de flesta klarade sig mellan anhörigbesöken. Det är lite extra roligt med blommor som man har ”ärvt” eller fått av någon. Det slår mig att jag ju har svärmors kuddar i köket som är just från svärmor.

     Gillad av 1 person

 8. kan du definiera – vad som menas att växter har en egen vilja?

  För mig kan en växt känna av kallt, varmt och brännhet. Bladen drar ihop sig om en eldgnista råkar komma emot. En maskros kan växa upp ur asfalten. Om växter får rätt näring, rätt fönster dvs norr, söder, väst eller öst, och omsorg kan de blir otroligt fina och ger ett hus bra luft.
  Men om någon vattnar för mycket i krukjorden, så dör de. Eller om någon vattnar för lite, dör de oxå.

  Gilla

  • Nej, det kan jag nog inte, det var nog flummigt sagt. Det jag menar är att man kan göra allt efter konstens regler men ändå ”gör” de som de vill.

   Gilla

 9. Det skulle jag nog säga en husägares gröna fingrar och goda omsorg. Det kan få vilket skraltig växt som helst, att växa och börja blomma som aldrig förr. Alla levande ting behöver omsorg.
  Na, du är int särskilt flummig.:)

  Gilla

  • Men det var det jag skrev, man kan göra efter konstens alla regler men det vill sig ändå inte. Förrän blomman vill.

   Gilla

 10. Vacker bild av clivian. Ljuset gör den riktigt levande. Så roligt med ett minne som man kan sköta om och att den blommar just nu när din mamma hade fyllt år.
  När jag var barn fanns alltid en clivia hos oss. Har helt förträngt att dem finns. Får nog köpa en när tillfället ges.

  Gilla

  • Tack, Kristallina. Det var ljuset som fick mig att se den just då. Ja, det är lite speciellt med blommor som man har minnen kopplade till. Jag ska så småningom också fylla på mitt blombestånd.

   Gilla

 11. Fin bild av clivian, min har inte blommat på flera år. Jag har lika som du en blomma som är av min mammas som jag vårdar ömt, jag tycker det är roligt att ha en blomma som mamma vårdade så länge hon levde.

  Gilla

  • Tack, Ulrica och välkommen till min blogg! Det är något speciellt med blommor som har funnits hos ens närmaste. Dem är man rädd om. Hoppas att din clivia sätter igång och blommar snart!

   Gilla

 12. Varmt och minnesrikt!
  Kram

  Gilla

 13. Att komma fram till likvärdig tanke beror på definitionen. Och som sig bör.
  Det är ju det som tjusningen i en konversation, eller hur?

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: