Lätt optimistisk

På midsommaraftonens promenad i skogen gav min systemkamera upp. Avtryckaren låste sig och satt envist fast. Jag har sen dess lidit av uttalad kameradepression och problemet har skavt i tankarna. Ja, jag vet att kameran har några år på nacken, den har tagit otaliga foton, men just nu är det inte läge att sätta sig in i en ny kameras funktioner, jag behöver den här ett tag till.

På nätet fann jag tips. Jag gav mig på bottenplattan vilket inte var det lättaste utan en liten stjärnskruvmejsel, några av de nio skruvarna vägrade ge med sig. Åter i stan, efter en del frustrerat letande efter små mejslar, anskaffades en elektronikmejselsats och nu gick det bättre. Skruvarna är pyttesmå, så jag tejpade upp dem i ett mönster efter var de satt, på ett papper för att hålla reda på dem.

Det röda hjulet petade jag lite på och provade sen att sätta i batteriet för att se om avtryckaren fungerade. Efter upprepade försök fick jag det att fungera, men fick göra om processen när jag provisoriskt hade skruvat fast bottenplattan igen. Det krävdes lite olja på hjulet och nu verkar det funka, peppar peppar. Lite lätt optimistisk är jag nu så jag skålar för mig själv i sol och doft.

Kameran

 

55 kommentarer på “Lätt optimistisk”

 1. Bra gjort! Jag hinner inte skriva mer nu… 🙂

  Gilla

 2. Det lät klurigt och avancerat! Duktigt att hitta en lösning och hålla reda på allt. Hoppas den fungerar länge till nu 👍

  Gilla

  • Egentligen inte så avancerat, men det är det där med att våga sig på att pilla i en kamera när man aldrig har gjort det. Och sen att ha rätt prylar till hands. Så ja, man närmar sig lite tvekande och stegvis och plötsligt är man mitt inne i det – och löser problemet! Jag är medveten om att kameran är sliten, den behöver fungera tills jag har mer tid/ork att lära mig hantera en ny.

   Gillad av 1 person

 3. Bra jobbat, va duktig du är 🙂 Då vet jag vart jag ska vända mig om jag får några problem med kameran. Visst är det roligt när man lyckas med sånt som man inte tror man fixar 🙂 Heja dig!

  Gilla

 4. Duktig tjej 🙂 nu kan du titulera dej kamera reparatör. Kram

  Gilla

 5. Bra jobbat!! Jag vet hur själva känslan av maktlöshet och förtvivlan kan växa sig så stark….över en kamera 😀 Ja att vara en fottis är jobbigt ibland 🙂

  Gilla

  • Tack, Annica! Jag bläddrade i arkivet för att se hur länge jag hade haft den här kameran. Fann att det var fem år. Jag hittade foton som jag fotat med min lilla Fuji även sen jag fått min Nikon. Den lilla kameran saknar jag fortfarande, den var världskänd för bra bildkvalitet. Jag glömde den ute i regnet och det fixade den inte. Det gjorde däremot den här.

   Gillad av 1 person

 6. Hade aldrig vågat mig på att skruva isär en kamera..kanske kanske om inget annat råd fanns. Min Nikon slutade ju oxå avtryckaren att fungera på ..men den låste sig inte ..den gick att trycka ner men inget hände..Så jag blev tillsagd att det inget fanns att göra åt.Sen lät jag den vara och plockade fram den igen efter ett tagoch då fungerade den igen ..i ca ett halvår sen hände detsamma igen. Du och jag tar ju mycket bilder och det är säkert en förslitningsgrej att avtryckaren slutar fungera.
  Nu har jag fått låna en Nikon av dottern ..så jag har ingen kamera abstinens längre ..Hoppas att din kamera kommer igång igen ..så du inte behöver fixa en ny. det är jobbigt att lära sig alla funktioner på en ny..
  Kram

  Gilla

  • Nej, jag hade inte ens tänkt tanken tidigare. Men nu kände jag mig lite smått desperat. Jag skulle kunna köpa en ny kamera och tanken har jag haft ett tag nu. Men just nu hinner jag inte och jag behöver kameran. Den lilla jag har fyller inte alla funktioner, den är bra i vissa lägen. Det låter ändå lite knepigt att avtryckaren slutar fungera, jag läste om en där det hänt efter ett och ett halvt år på hans Nikon. Bra att du får låna dotterns, man måste ju ha en kamera som man trivs med.
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Wow. Säger jag. Duktig. Verkligen duktig. Men köpte du inte en kamera förra året. Eller så kanske var en annan bloggare.
  Bilden på glaset är en favorit. Tog lite tid innan jag fattade.

  Gilla

  • Lite stolt känner jag mig. Hade inte tid att skicka den på lagning och vet inte om det ens är värt det. Nej, jag har inte köpt nåt nytt på ett tag, en liten kompakt bara för några år sedan. Du är den första som ser glaset, det blev en annorlunda bild när jag tittade genom det mot träden.

   Gilla

 8. Det är alltid tråkigt när saker och ting börjar sparka bakut. Men du kirrade det helt på egen hand. Bra jobbat. Nu vet jag vem som kan fixa min Nikon om den börjat trilskas.
  Hoppas drinken smakade gott efter väl utfört arbete.
  Läcker bild. Skål.

  Gilla

  • Tack, RC. Jag var väldigt ledsen över att kameran inte gick att använda så därför tog jag mig förbi min tvekan att ge mig på kameran. Jag får väl öppna eget, haha!
   Det är ingen grönaktig drink i glaset utan helgens vita vin som får färg av solen, buskarna och träden. Tack för bildberöm också.

   Gilla

 9. Heja!! En åtgärd i min smak – Kan själv, måste testa! ☺ Nöden har ingen lag eller hur det nu var. Hoppas att det håller nu! Skål!

  Gilla

  • Tackar! Jag tänkte faktiskt på dig när jag satt där och pillade med de pyttesmå skruvarna. Hur du åker till Biltema och Clas Ohlsson och inhandlar vad som behövs och sen försöker lösa problemet. Ja, nu håller vi tummarna att det håller tills jag kan köpa en nu kamera.

   Gillad av 1 person

 10. Jag har precis köpt mig en liten minicamera på Tradera, jag hoppas verkligen den funkar för systemkameran är klumpig att ha med sig vid vissa tillfällen. Det är kul med teknik i viss utsträckning brukar säga att hade jag inte blivit sjuksköterska så hade jag velat bli elektriker 🙂

  Gilla

  • Ja, systemkameror väger för mycket, dem kan man inte kånka på jämt. Jag har också en liten kamera som jag kan stoppa i fickan eller väskan. Men den uppfyller inte alla krav som jag har. Egentligen tycker jag inte att det är kul med teknik men vissa saker måste man lösa om det inte ska bli en plåga. El är nåt jag inte vågar ge mig på, har för stor respekt för den. Hoppas att din kamera fungerar och ger dig glada fotostunder!

   Gilla

 11. Bra jobbat!! Jag hade inte vågat mig på att röra någonting.

  Gilla

 12. Bra gjort ”Jag”. Det hade jag också försökt. Mejselsatsen har alltid funnits här. Min man behövde den jämt. Om kameran ändå inte går att använda kan man lika gärna försöka fixa det själv. Himla fin bild av glaset!

  Gilla

  • Tack, Kristallina. Helt klart är det lättare om man har prylarna hemma, då slipper man det motståndet och startsträckan blir kortare. Tack för bildberöm också!

   Gillad av 1 person

 13. Skål! 🙂
  Så bra att det gick att laga kameran! 🙂 Kameror blir ju gärna en som vän vilken man delar en hel del upplevelser med. Visserligen är de från början tänkta att vara ett slags arbetsverktyg men likafullt de är med och delar i, ja rent av skapar, upplevelser och lägger grunden för minnen och de känslor dessa framkallar.
  Min kamera har på senare tid börjat trilskas. Jag har ju haft den i snart 3 år nu så den är väl på väg in i trotsåldern.

  Gilla

  • Jag gissar att det hade gått att lämna in den och få den fixad, men jag hade inte tiden det skulle ta att skicka iväg den. Så ja, jag är stolt över min bedrift. Sen återstår att se om det håller. Jag har funderat på att uppgradera mig, men är för bekväm för att orka ta itu med besväret. Vissa kameror saknar man mer än andra, i mitt fall min lilla suveräna Fuji, den får gärna återuppstå. Du får tala lite snällt med din kamera så hänger den med ett tag till. Skål!

   Gilla

 14. Bra kämpat vännen och tur att du är nyfiken och envis. Nu funkar din fina kamera igen 🙂
  Gillar ditt foto också 🙂 Det är kul att fota glas och natur och …
  /kram

  Gilla

 15. Fantastiskt vacker bild, glas är ju underbart. Vilken klurig och envis liten dam du är som lyckades lösa problemet. Heja dig!

  Gilla

  • Tack, Lena. Envis som en gammal get är jag, men det höll inte. Efter femtio testbilder var det samma sak igen. Jag fick handla en ny kamera, suck.

   Gilla

   • Aj då, det var ju trist…eller kul på sätt och vis kanske med en ny kamera?

    Gilla

    • Jag hade tänkt köpa en så småningom. Men då ville jag ha tid att orientera mig, tänka och jämföra. Jag ska göra en liten resa inom landet, åker i morgon och bara måste ha en kamera vilket innebar att jag var tvungen att köpa en snabbt och för dyrt antar jag. Det mesta finns ju på nätet men jag hade inte tid att vänta. Men jag får ha den här ett tag och sen kan jag ju se om jag vill uppgradera mig och kanske ge bort den här.

     Gilla

     • Vad blev det för nåt då? Om jag får vara nyfiken…

      Gilla

      • Visst får du det. En Nikon D 5500.

       Gilla

       • Åh! Det ska bli intressant att höra vad du tycker.

        Gilla

        • Så här långt tycker jag att den verkar ganska lätt att hantera, men jag har inte varit ute med den. Det som jag är nyfiken på är den ställbara skärmen. Sen känns den faktiskt mycket lättare än min gamla, den är nättare och ja, faktiskt väger den lite mindre. Det kan betyda mycket.

         Gillad av 1 person

         • Det låter ju bra, skulle själv behöva en lättare kamera då mina handleder har börjat protestera högt när jag fotograferar lite för länge.

          Gilla

          • Jag trodde inte att jag skulle orka hantera en systemkamera men så fick jag en D60 och den var inte så stor och klumpig. Det kommer mer och mer mindre kameror nu. Du får vara rädd om dina handleder och vila från fotandet ibland. Vad har du för kamera nu?

           Gilla

          • En canon 600 d och den är väldigt tung. Sen skulle jag vilja lära mig hantera dubbelexponering och det finns inte hos canon tyvärr. Eller jo hos en av dem men den kostar över 25 000:- vilket inte min budget klarar. Och jo jag försöker vila handlederna men lätt att glömma bort sig när man ger sig hän i naturen.

           Gilla

          • Ja, kameror kan tydligen kosta vad som helst. Det är hur lätt som helst att glömma bort att man inte ska fresta på kroppen, jag vet, jag vet.

           Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: