Besökarna

Av: Jag

01 07, 2016

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, fjärilar, foto, fotografi, foton, insekter, natur, photography, photos, sommar

60 kommentarer

Bländare:f/3.3
Focal Length:4.3mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:DMC-TZ40

NässelfjärilNässelfjärilenSpindel

Det börjar bli en visa nu. I år var det nässelfjärilens tur. Den ville prompt umgås nära nära och det enda kruxet var väl att jag inte visste hur jag skulle kunna få en bra bild på den. Jag begriper inte hur man kan se något på mobilens display i solljus. Inte heller lyckas jag trycka på avtryckaren som ju inte ens finns på en mobil. Jag trycker fel hela tiden. Måste uppenbarligen gå en mobilfotokurs. Kompaktkameran fick det bli och ja, eller nä. Inte så bra det heller.

Spindeln fanns i badrummet och det är där jag brukar ha spindlar. Den satt på mormorsgardinen till mitt egendesignade badrumsskåp. Den fick flytta ut bland rosorna.

Och så skalbaggen. I stan, på väg till badrummet såg jag något svart på golvet vid min säng. Sömndrucken tog jag upp det – och flängde iväg den stackaren när jag kände att det var något som levde. Ut på altanen fick den räddas sedan. Sen tänkte jag efter. Vi hade hört ett krafsande i sovrummet på torpet. Det kom från makens väska, tyckte jag men orkade inte kolla det.  Nästa kväll brummade det och krafsandet fortsatte. Möss i väggen, en humla utanför fönstret, tänkte jag. Väl i stan tycket jag mig åter höra krafsandet från hallen där väskan stod. Inte heller nu reagerade jag. Och torddyveln fick sig en oväntad flygtur. Hoppas att hen inte har familj som saknar henom.

 

 

60 kommentarer på “Besökarna”

 1. Wow! Häftigt gäng du fått ihop.
  Min klara favorit är Tordyveln. Den ser så stor och pampig ut. Tänk att få möta en sån där, när man slår upp ögonen på morgonkvisten.
  En härlig bildserie.

  Gilla

  • Tack, RC! Tordyveln gillar jag mycket, men du må tro att jag blev förskräckt först. Sen är jag lite ledsen över att vi har tvångsförflyttat den från dess hemtrakter. Detta med fjärilar som ska sitta på mig och palpera med sin sugsnabel börjar jag ju bli van vid.

   Gillad av 1 person

 2. Ljuvligt med de lilla liven:-)! Så fina bilder!

  Gilla

 3. Usch för spindeln. Jag skulle ha dött först och sen slagit ihjäl den av ren reflex och förskräckelse.
  Hjärtat hoppar ur. Puh.

  Gilla

 4. Det var ingen dålig samling och jag älskar tordyveln. Tänker alltid på Maria Gripes roman ”Tordyveln flyger i skymningen”. Härliga bilder! Du har tur med fjärilarna men när jag bodde i hus hade vi också många. De gillade våra perenner. Tordyveln får nog vaxa benen. Den har ganska grova hårstrån, ha..ha..

  Gilla

  • Tack, Kristallina! Nej, det kom några besökare… Jag tänker också på den boken.
   Det känns lite speciellt när fjärilarna vill vänslas så där. Håller med, tordyveln får vaxa benen, jag tog rakhyveln i morse när jag sett bilderna med fjärilen, haha.

   Gillad av 1 person

 5. Oj va småkryp du har hos dig..stackars tordyveln som numera bor i stan..så hade jag oxå känt..hade lite dåligt samvete över att ha tvångsförflyttat den. Vet inte om de lever familjevis? Gör de?
  Fjärilar ja du har någon särskild dragningskraft eftersom de gillar dig ..fjärilar är speciella ..de kanske gillar din parfym om du har någon på dig. Så kan det vara med hästar att de gillar hur man doftar.
  Kram

  Gilla

  • Jag har ingen aning om tordyvlarnas familjeliv. Kanske dags att ta reda på lite fakta om dem. Ja, jag tycks ha något som drar fjärilar till sig. Jag är doftöverkänslig och har enbart en parfymfri deodorant, så det är väl snarare min svett som lockar dem, haha. Nu såg jag faktiskt, där jag låg i solen, pyttesmå svettdroppar som jag tror att fjärilen var ute efter.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Åh har ni sol idag ..här är det mulet och väldigt länge sedan jag låg i solen.
    Något är det i alla fall med dig som gör att fjärilar dras till dig ..du har kanske väldigt god svettlukt då..eller så är det något annat de dras till som..de känner kanske att du är en vänlig själ och vill därför bli vän med dig
    Kramiz

    Gilla

    • Nej, idag är det mulet och regnigt. Bilderna är från torpet men även här i stan har det varit väldigt varmt i flera dagar, för varmt för att man ska orka vara ute. Det är väl så att man doftar olika och drar olika insekter till sig, helt klart.
     Kram

     Gillad av 1 person

 6. Vackra bilder Jag! Men tordyveln blir min favorit …. den är verkligen läcker. Blänkande svart, fina konturer och det ser ut som han/hon har röda mattan under sig 🙂

  Gilla

  • Tack, Annica! Jag är egentligen inte nöjd med bilderna, det är inget speciellt med dem utom att de visar upp insekterna. Systemkameran var trasig då och fjärilen hade jag stort besvär att få någon bra bild på, råkade slå på extrem närbild på kompaktkameran med den följden att vartenda hårstrå på mina ben förstorades, haha! Men jag ville ändå berätta om mina möten med krypen. Men ja, tordyveln är ju speciell i sig, så vacker och mot det vita bordet avtecknar den sig bra med det röda rufset undertill. Den bilden tog jag halvt i sömnen, kröp i säng direkt efteråt.

   Gillad av 1 person

 7. Häftiga bilder! 🙂

  Gilla

 8. Det var lite olika insekter du hittat Tordyveln är häftig och jag tycker också om fjärilsbilden med hopslagna vingar.

  Gilla

  • Jag hittade inte dem, de kom på besök, haha! Visst är tordyveln häftig, och ja, det är lite märkligt med dessa fjärilar som vill palpera min kropp med sina sugsnablar, tack Anki!

   Gilla

 9. Åhh, vilka fina bilder, och som många andra så blir tordyveln min favorit också, snyggt fotat 🙂

  Gilla

 10. Vilka fina små husdjur du har. Fast den översta är jag lite tveksam på om jag skulle vilja ha. Ser ut som ett monster. Fina bilder.

  Gilla

 11. Fina bilder!

  /Skvitt

  Gilla

 12. Usch för spindlar )-:
  Bra fångat vännen och det gäller alla foton/ kram

  Gilla

  • Det var roligt att åter få närgånget besök av en fjäril. Tordyveln är jag likaså fascinerad av men spindlar flyttar jag oftast ganska snabbt ut, men ibland får de bo kvar om de ser snälla ut. Den här satt ovanför toan så man kunde ju ha fått den i nacken. Tack, L.
   Kram

   Gillad av 1 person

 13. Schysst lite natur-gäng du beskriver.
  Jag har också en spindel på toa och men låter den oansenliga bo där. För eller senare hittar den ut i det fria.
  Har fått en del pantersniglar i trädgården. Dem plockar jag ned i varmkomposten. De trivs och frodas i mörker.
  En svart padda, och en ljustbrun, förmodligen hona för den är mindre. De lever vid biotunnan och angränsande träd.

  Gilla

  • Jodå, i stan får de oftast bo kvar, men som jag skrev ovan så vill man inte ha dem i nacken när man sitter på mulltoan. Roligt med paddorna och pantersniglarna. Jag har nog aldrig sett en sådan snigel. Paddor har jag heller inte sett än i år, men det kommer förhoppningsvis. Just nu är vi i stan och där finns de inte i trädgården.

   Gilla

 14. Fantastisk bild på tordyveln, inte har jag tänkt på att de ser så röda ut på magen. Sen är ju fjärilar alltid vackra, kul att den satt på armen (?).

  Gilla

 15. Tordyveln var mäktig. Tänk om den hade varit så stor i naturlig storlek?
  // Kao

  Gilla

 16. Fina bilder! Skrattar lite åt din reaktion över Tordyveln, hade nog gjort samma sak tror jag. Är livrädd för vissa ”småkryp”. Anar att denna var ganska stor. Brukar ofta släppa ut spindlar som irrat sig in. 🙂

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: