Som packade sillar

Den ensamma tordmulen är ett undantag på Stora Karlsö. Där har tordmular och sillgrisslor gott om sällskap och de trängs som packade sillar på klipphyllorna högt över havet. Nu var de flesta fåglar vi såg på klipporna sillgrisslor men ett par tordmular gömde sig i mängden. De skiljer sig åt genom näbbarna bland annat, tordmulens näbb är trubbig med karakteristiska vita streck. Namnet betyder skitnäbb.

Sillgrisslorna häckar på klipphyllorna och när den enda ungen anses färdig för livet lockar pappan med rop från havet nedanför ungen att hoppa ner. Ungen är försedd med inbyggda stötdämpare så de flesta överlever hoppet även om de skulle hamna på klipporna. Pappan och ungen simmar iväg och ansvaret är sedan dess pappans. Emancipation i djurvärlden. Hör och lär.

Sillgrisslor

Gruppen

Fågeltrio

Sillgrisslehylla

 

34 kommentarer på “Som packade sillar”

 1. Härliga fågelbilder från Stora Karlsö. Men vilken tuff start på livet, att kasta sig ut från klipporna och det utan fallskärm.

  Gilla

  • Tack RC. Jag får vara nöjd, det här är de bilder jag kunde ta med den kamera jag har. Det krävs kraftigare doningar för att få närbilder på fåglarna där de häckar på klipporna. Det rådde ju dessutom strandskydd så det var förbjuden mark. Men jag är glad över tordmulen, trodde inte att jag skulle få syn på någon och hade turen att den låg högt upp på en klippa.
   .
   Det låter jättetufft att tvingas hoppa ner från klippan utan att kunna flyga!

   Gillad av 1 person

 2. De ser nästan ut som pingviner. Vilken kanon bilder och lite vetskap för oss okunniga. Härligt.
  Sen som i alla samhällen finns det alltid opportunister som är gärna utanför gruppen.

  Gilla

 3. Härliga bilder. Helt fantastiska. Så tufft att behöva slänga sig ut från klipporna, bara ”så där utan vidare”. Tack för intressant läsning. Kram!

  Gilla

  • Tack, snälla Rozie! Jag skriver här ovan att jag först var besviken över att jag inte kunde få bättre bilder, då tänkte jag mig nog närbilder, men ibland får man nöja sig med ”good enough”. Det här var de bilder jag kunde ta med min kamera under de förutsättningar som rådde. Visst låter det läskigt att behöva störta sig ner, bara några veckor gammal, Det skulle jag vilja se, när de hoppar, men det är under några veckor i slutet av juni. Jag visste inget om sillgrisslor tidigare jag heller så det var en upplevelse att få se dem och att få veta lite om dem.

   Gillad av 1 person

   • Oftast vill man ju själv ”höja ribban” lite mer när man fotograferar. När man själv inte är riktigt nöjd så kanske omgivningen tycker att bilderna är riktigt bra. Och dina bilder är verkligen jättefina och infon om sillgrisslorna riktigt intressant. 🙂

    Gilla

    • Här var det nog mina förväntningar på vilken typ av bilder jag skulle ta som var i vägen. Det visade sig inte vara möjligt och jag var lite besviken. Tack, än en gång, Rozie! Roligt att du gillar bilderna.

     Gillad av 1 person

 4. Fina bilder och intressant fakta! Tänk att de måste hoppa ner så högt .

  Gilla

 5. De där fågelbergen är lika trångbodda som svårintagliga fästningar.

  Det finns ett från mitten av 50-talet klassiskt direktreportage i radio där Nils Lindman skall hissas ned från toppen av Stora Karlsö för att berätta för lyssnarna hur han dödsföraktande inspekterar fåglarnas bon och studerar deras liv. Han drabbades av fåglarnas spyor, välriktade salvor med avföring och för att ytterligare göra reporterns uppgift omöjlig, satte vinden honom i okontrollerad gungning, vilket kom Nils Lindman bli sjösjuk och skräckslagen svära i radion, varvid lyssnarna blev mer upprörda över ordvalet än imponerade av hans dristighet.

  Gilla

  • Ja, i ett rep skulle man förstås dingla för att få toppenfoton! Men jag är trots allt glad att jag har sett och fått bilder på dessa fåglar.
   .
   Jodu, det finns en skröna om händelsen. Men enligt Stora Karlsös version så hämnas några barn på honom för att han (på befallning) har skjutit katten som levde i fyrbostaden. Det är de som sätter repet i gungning. Linnman heter han, det namnet är lite mer speciellt.

   Gilla

 6. Underbara bilder från denna fina ö. Besökte Stora Karlsö och Gotland för 35 år sedan. Men har inga bilder .

  Gilla

  • Tack, Anki! Jag besökte Gotland när barnen var små, hur länge sen kan det vara…? Stora Karlsö var första gången. Synd att du inte har några bilder, de hjälper till att minnas.

   Gilla

 7. Tordmulens bild är väldigt fin. Aldrig hört talas om den fågeln. Ja du, det är nog tryggt att leva i en stor gemenskap. Härliga bilder! På sista bilden är det ändå lite trångt. Bra fördelning av ansvaret. Så länge de är riktigt små är det mammas ansvar och sedan tar pappan över. Gillas skarpt.

  Gilla

  • Tack, Kristallina! Tordmulen låter lite som tordyveln. Namnet kommer sig av att man faktiskt trodde förr att fågeln bajsade genom gångar i näbben, namnet betyder ju skitnäbb. Ja, det är sista bilden som rubriken anspelar på, de sitter verkligen trångt och även på vissa andra klipphyllor satt de nästan på varandra.
   Tillägg: Återkommer till namnet: tord betyder ju smuts m.m. så det finns i både tordyvel som gillar dynghögar och tordmule.

   Gillad av 1 person

 8. Precis som Antonia skrev… dom ser ut som pingviner. Jag tänkte samma sak. Spännande fåglar och spännande plats. Finfina bilder. Trevlig helg 🙂

  Gilla

 9. Fina bilder du har tagit.
  Var du på Stora Karlsö över dagen eller bodde du över på vandrarhemmet?
  // Kao

  Gilla

  • Tack, Kao! Vi var där över dagen bara. Kunde ha stannat längre, insåg jag men det finns ju mycket att se på Gotland.

   Gilla

   • Min dotter och hennes kille kom därifrån för ett par dar sen. De hann inte se hälften av vad de ville se. Kön till Fårös färja var 1½ timme lång, så de vände tillbaks till Visby. Hon har varit där flera gånger förut. För honom var det första gången och han blev fullkomligt bedårad av ön. Ja, säg den som INTE blir det 🙂
    Kao

    Gilla

    • Det är ju värsta tiden just omkring Almedalsveckan. Kan man välja så är det klokt att välja annan tid. Vi for dit för att min man skulle delta men jag såg när vi skulle boka stuga att priserna var mycket högre då. Vi tog det ganska lugnt, koncentrerade oss på södra och östra Gotland. Jag kan inte ränna runt hur som helst, blev helt utmattad ändå.

     Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: