Den gyllene puppan

Av: Jag

21 08, 2016

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, fjärilar, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, sommar

68 kommentarer

Bländare:f/5.6
Focal Length:45mm
ISO:500
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Sista veckan i juli plockade jag blommor till en bukett att ställa på bordet i trädgården. När jag hade plockat några enstaka; några aklejor, blåklockor, en vädd, så kände jag hur något stack mig på handen. Förvånat såg jag något gyllene blänka emot mig i solen – det var en puppa som hängde i vädden! Jag har aldrig sett något liknande tidigare.

Där hängde sedan puppan och vi väntade och undrade…. och glömde bort den. En vacker dag såg jag ett hål i puppan. Och den var förstås tom. Jag undrade så vem som hade bott i den. Sen slängde jag bort den vissnade buketten. Ytterligare en miss. Idag kom jag på vad jag hade gjort och gick och letade upp puppan som fortfarande satt fast i vädden. Jag tog några bilder och förundrades över puppans skönhet. Inte visste jag att det fanns så vackra förgyllda smycken i naturen.

EDIT: Med hjälp av bloggvännen Iréne fick jag reda på att det är en av våra vanligaste fjärilar, Nässelfjärilen som gör entré i denna förgyllda skrud!

 

 

68 kommentarer på “Den gyllene puppan”

 1. Vet du vad som fanns därinne? Vacker var den!

  Gilla

  • Ja, den är väldigt vacker, jag visste inte att det fanns något sådant. Tyvärr slank fjärilen ut utan att vi märkte det, så jag fick inte se vad som dolde sig därinne.

   Gillad av 2 personer

 2. Tjusig liten sak. Det är mycket larver och liknande i naturen i år. Har aldrig tänkt på hur vackra dessa är.Han en bra kväll

  Gilla

 3. Undrar jag vad som fanns i denna puppa? En vacker fjäril kanske.

  Gilla

 4. Fint berättat! Vill du ha reda på vad det är för sorts puppa? Jag kan låna ett av fotona och fråga min entomologiska förening. 🙂

  Gilla

 5. Hmm… För första gången så ser jag inte skönheten. Känner obehag.

  Gilla

  • Vad synd. Den är inte otäck alls, det är ingen larv utan den är hård och lätt och har varit boning till en fjäril.

   Gilla

   • Kan inte hjälpas. Jag gillar bara fjärilstadiet. Kan beror på att som barn 5-6 år gammal fick sitta under en träd som var fulla av fjärillarver och de galopperade upp och ner på träden. Det var 100-tals eller ännu fler. Vet inte vad min farmor tänkte på men jag var tvungen att sitta där. Kanske tyckte hon att jag var för harig stadsbarn som härdas ska. Gick inte så bra kan jag säga och nog blev jag traumatiserad.

    Gilla

 6. Så tråkigt att den var tom. Kanske var den tänkt som bostad till en vacker fjäril. Annans kan det ha varit ett dåligt skämt av en Alien. Vem vet, kanske har du en Alien inpå knuten.

  Gilla

  • Ja, det var synd att fjärilen hann ut när vi glömde kolla den. Plötsligt var det ett hål i änden bara och fjärilen hade befriat sig. Jag tyckte att puppan var så vacker att jag ville ta fler foton på den och den glänser ju verkligen som ett gyllene smycke.

   Gillad av 1 person

 7. Åhh, vilken spännande liten berättelse, men vad tråkigt att den var tom, fina bilder 🙂

  Gilla

  • Tack, Susan, vad roligt att du gillar bilderna! Den var inte helt lättfotad. Jag blev jättesnopen och det kändes dumt att inte ha bevakat den bättre, men vi var många här då och det glömdes bort.

   Gilla

 8. Ja, den glänste verkligen i guld! Så vacker! Men lite nyfiken blir man nog vad som var gömt i den. 🙂

  Gilla

 9. Snyggt fotat och vad spännande samt häftigt, synd att du missade huvudnumret 🙂

  Gilla

 10. Åh… vad fin den är. Synd att vi aldrig kommer att veta vad det blir. Å andra sidan måste en gyllene puppa ge en underbar och vacker varelse. Det tror jag stenhård på.
  Häftiga, vackra bilder blev det i all fall och en liten gåta.

  Gilla

  • Jag hoppas på svar från Iréne här ovan om vad det är för puppa. Har sett förslag på nätet om påfågelöga men den känns lite liten för en så stor fjäril. Många har fjärilarna varit i min torpträdgård efter puppan och jag har försökt fråga de sköna om de har bott i puppan, men de är lite tystlåtna och blyga. Tack, Kristallina!

   Gillad av 1 person

  • Har letat igen på nätet och det verkar som om det är påfågelöga som har den sortens puppa.

   Gillad av 2 personer

 11. Verkligen vackra, naturens under!

  Gilla

 12. Om du ger mig tillstånd till det tar jag kopior på de fantastiskt vackra foton av puppan, som du visar här. Jag kan sen därefter fråga på Facebook-gruppen Vilken insekt och troligen även få svar. Eventuellt kan experterna där vara intresserade av puppans längd och bredd.

  Gilla

  • Tack, Bebest! Jag har nyss fått svar av Iréne, som har frågat sin entomologiska förening, att det är nässelfjärilens puppor som är så vackra. Det hade jag verkligen ingen aning om. Nu kommer jag att spana efter dem i fortsättningen.

   Gilla

 13. Läckert!
  Se där vad vi har bråttom ibland och tur att du hittade igen den vackra puppan.
  /kram

  Gilla

 14. Spännande att hitta en sån puppa. Tänk om man fick se när fjärilen kröp ur också, vore häftigt!

  Gilla

 15. Den andra bilden tycker jag är vackrast. Fast jag läste ”den gyllene pappan” i rollistan och hade så klart gärna också sett en sån.

  Gilla

 16. Fina bilder!

  Det är verkligen ett naturens under att ett djur kan förvandla sig så som t. ex. fjärilar gör, larv, puppa och en så bedårande varelse som ju fjärilar är.

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 17. Vilken otroligt vacker och skör puppa, har inte heller sett en tidigare trots att det är en sån vanlig fjäril. Naturen är verkligen fantastisk. Mycket fina bilder och vad fint att Iréne kunde ta reda på vad det var.

  Gilla

  • Väldigt vacker och rent av hänförande, tyckte jag när jag såg den. Så skör är den inte, som en hård makaron. Ja, det var toppen att Iréne fick svar på sin undran när hon lade ut bilden. Tack för bildberöm, Lena!

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: