Grundbulten

Ser på nyheterna och brister i gråt. Det sker inte ofta nuförtiden, jag är härdad. Men när man drar in personlig assistans för de mest behövande, då undrar jag om grundbulten inte har lossnat och det vi byggt upp är på väg att raseras.

 

48 kommentarer på “Grundbulten”

 1. Det är definitivt på väg att raseras…. det är mycket nu…..

  Gilla

 2. Så vacker bild med text…..jag har själv jobbat inom vården så jag vet vad du menar 😉

  Gilla

 3. Sakta men säkert urholkas välfärden. De svaga får stå för notan.
  Läcker bild. Det är länge sedan jag läste boken Grundbulten.

  Gilla

 4. Sverige sjunker

  Gilla

 5. Allt värkar raseras. Och det går snabbt. Poliskåren är ett skämt numera, posten likaså, sjukvården och hemtjänsten, skolan … mm.
  Och människorna är maktlösa. Men de som gör det får jävligt bra betalt för det hela.

  Gilla

 6. Bra skrivet och illustrerat!

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 7. Här kunde jag inte trycka gilla även om jag tycker mycket om bilden, men att de drar in assistans nu både till höger och till vänster är jag smärtsamt medveten om då jag har flera vänner som går och oroar sig nu. Det är fruktansvärt, men det är alltid de svagaste i samhället som får betala först 😦

  Gilla

  • Det är helt ok att trycka på gilla för bilden, det är en av mina egna rostfavoriter. Vad texten gäller så… är det just smärtsamt. Jag har just lyssnat på Pojken i randig pyjamas och jag kan inte låta bli att dra paralleller. Den handlar om judeutrotningen. EDIT: jag vet att det är en oerhörd skillnad, att man inte bör dra den parallellen men ser vi inte upp så hamnar vi i människors olika värde.

   Gilla

   • Själv har jag inte läst boken, men sett filmen och jag förstår precis vad du menar och håller med dig till fullo. Jag har själv tänkt samma tankar!

    Gillad av 1 person

    • Det handlar om något slags aningslöshet hos folk i allmänhet kombinerat med en stark medvetenhet hos dem som har makten, precis som i boken/filmen.

     Gillad av 1 person

     • Ja så är det. Ingen vill riktigt tro att det är så illa, eller så slår det de ifrån sig då det inte drabbar dem personligen. Det tar för mycket känslo-ork tror jag.

      Gilla

 8. Ja, grundbulten har verkligen raserats. Jag blir ofta arg och ledsen på så mycket som var självklart förr som man drar in och sparar på så mycket. Det blir så mycket extra lidande för enskilda människor. Jobbigt att inte kunna lite på något numera. Sjukvård, skola, äldreomsorg, polis, personlig assistans, och mycket mer. Vart är vi på väg?

  Gilla

  • Det händer något när man tar in vinst när det gäller människor. Det sker en avhumanisering och distansering när man använder ord som ”kunder” och ”brukare”. Allt ska ”upphandlas” och billigast vinner, det är som förr när man sålde barn. Sen vinner någon annan upphandlingen och allt börjar om: ny personal, nya rutiner, ny kultur. Att det handlar om människor som behöver kontinuitet och ro är det ingen som tänker på.

   Gilla

 9. Nu kunde jag skriva en hel roman men avstår. Ja, det raseras i rasande fart! Ändå lever folk i tron att vi i Sverige har det fortfarande bäst. Det är ganska länge sedan en myt.
  Läcker bild och mitt i prick till texten.

  Gilla

  • Tack Kristallina. Jag anar att du har en hel del erfarenhet som inte är så positiv. Min hjärna strejkar just nu och jag hittar inte orden. Men ja, mycket är på väg rakt åt skogen och välfärd ersätts av välgörenhet.

   Gilla

   • Själv jobbat i vården. Min mans resa som cancersjuk och döende, själv utsatt för FK, granne med ADHD barn o.s.v…. Även om hjärnan fungerar hittar man ibland inte ord för allt elände. Ha en bra helg, ta hand om dig!

    Gilla

 10. Grunden vi byggt upp i det här landet har definitivt raserats ..och det är de svagaste som får det sämre såklart. Dags att vakna snart och försöka ta tag i grundproblemen och skruva i bulten igen.
  Annars raseras allt som vi tror står på stadig grund.

  Gilla

 11. Håller med att allt är på väg att rasa. Känns väldigt oroande med alla nerdragningar inom sjukvård, skola och äldreomsorg.,

  Gilla

 12. Lagen det handlar om brukar kallas LSS. Den är i princip oförändrad sedan den instiftades däremot har det med jämna mellanrum kommit politiska direktiv rörande hur den ska tillämpas.
  Målet idag är inte att de som lagen avser ska få den hjälp de behöver utan idag är målet att det ska kosta så lite som möjligt.
  För att uppnå det målet måste individens rättigheter och integritet kränkas. Att inte tillåta det innebär att vederbörande får avslag.
  Så numera får den som ansöker om stöd enligt LSS finna sig i att en kontrollant från Försäkringskassan står bredvid och tittar på medan du gör det du brukar göra på toaletten, i duschen eller om du klara att få på dig kläderna och äta din mat. Allt mäts med tidtagarur. Får du ihop 20 timmar i veckan kan du få assistans men bara för att utföra de sakerna som kontrollerats.
  Kan du inte ta fram rena kläder ur garderob eller byrå så är det som det är. Det ingår nämligen inte i det som anses vara assistensberättigat.
  Får man inte assistans från Försäkringskassan kan man kanske få det från kommunen men där är det mera osäkert hur utfallet blir. De följer Försäkringskassans metoder noga och kan därtill ha sina egna tolkningar om vad som ska ingå och tillåtas.
  Om man har ork och råkar känna till en jurist som vet vad saken gäller går det att överklaga men det krävs tid och pengar för att försöka få den rätt lagen säger att man har men myndigheterna förhindrar en att få.

  Jag har en dotter i rullstol och hon behöver en hel del assistans både för egen del men även till hennes son.

  Grundbulten i dagens samhälle heter lust att betala skatt. Den finns inte.

  Gilla

  • Det är precis det: det ska kosta så lite som möjligt. Det hjälper inte om det finns ett överskott som fallet var när det gällde sjukförsäkringen, pengarna kan användas till friska människors skattesänkning i stället. Jag vet hur det går till när man omprövar/ansöker om assistans, det är oerhört integritetskränkande. De ansvariga borde själv utsättas för att bli kontrollerade under de mest privata stunderna. Så stor lust att betala skatt har man nog aldrig haft men kanske en känsla av ansvarstagande och solidaritet.

   Gilla

 13. Grundbulten så stor, stark och stabil på bilden – men inte i verkligheten när en knyter den till din text – då rostar den fort.
  Önskar dig en fin helg med en stor kram!

  Gilla

 14. On ne sait pas si c’est petit ou grand, fascinant !!!

  Gilla

 15. Så länge det finns såna som bara vill tjäna stora pengar på andras olycka så kommer nog detta tyvärr att fortsätta.
  //Kao

  Gilla

  • Jag har ju förstått att det förekommer lurendrejeri och fusk kring assistans men det är ju som vilket brott som helst och ska inte drabba alla i form av kränkande kontroll och indragningar. Jag vet inte om det finns vinstdrivande företag för assistans, vet du? Men vad gäller äldreboende, skolor, flyktingboenden m.m. görs ju stora vinster.

   Gilla

 16. Gillar bilden skarpt. Fint med ljus och skuggor.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: