Smärtan

Av: Jag

17 11, 2016

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, fotografi, foton, höst, natur, photography, photos, växter, vinter

31 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Taggtrådsdag. Tittar ut. Greppar kameran och ger mig hän. För en stund släpper taggarna greppet.

”Lyckan har inga sånger, lyckan har inga tankar, lyckan har ingenting.”skrev Edit Södergran i sin dikt Smärtan. Och sedan:

”Känner du smärtan? Hon är stark och stor med hemligt knutna nävar.
Känner du smärtan? Hon är hoppfullt leende med förgråtna ögon.
Smärtan ger oss allt vad vi behöva …  ”

Också en tanke.

 

31 kommentarer på “Smärtan”

 1. En väldigt fin bild men smärta vill jag helst slippa tänka på och smärta är inte heller vad jag spontant tänkte på när jag såg din fantastiska bild. Den är istället intressant, spännande och vacker. Men visst skrev hon fint och gripande, Edit Södergran.

  Gilla

 2. Höstens diamanter reflekteras vackert i solen. Smärta är svårglömt vare sig den är fysisk eller psykisk men även motsägelsefull precis som Edits dikt. Ur smärta kan också komma beslutsamhet, styrka och mod och med det glädje. Vissa dagar är den tung, andra är den som en liten påminnelse om att den inte gett med sig.

  Gilla

  • Jag tänker på att man brukar säga att skapande föds ur lidande, sorg och smärta. Adele är väl ett modernt exempel. Det är nog det ES menar i sin dikt, hon var ju själv sjuklig. Men nog vore jag utan om jag fick välja. Men när den nu finns där smärtan, så är naturen för mig och många andra ett andningshål och en källa till glädje. Tack för dina fina och kloka ord, Lena!

   Gillad av 1 person

 3. Vacker bild.
  Smärta är inte roligt varken fysisk eller psykisk.
  Ofta kan naturen hjälp.

  Gilla

  • Tack, Anki! Nej, smärta är hindrande, plågsamt och förgörande. Borde förbjudas i lag. Ute i naturen eller i den egna täppan finns stunder av tröst och kort glömska.

   Gilla

 4. Vacker bild. Smärta är något som de som inte haft det kan föreställa sig hur det är. Jag har själv kämpat i 18 år som med knivar på vissa ställen, innan jag äntligen kom till ortopeden och fick en magnetröntgen. Ingen förstod och läkarna nonchalerade. Därefter specialistsjukgymnast med lågintensiv träning i 2 år. Idag kan jag leva ett helt annat liv men får tänka mig för ändå vad jag gör. Kram till dig ❤

  Gilla

  • Tack, Christina! Det är sant. Långvarig och kronisk smärta är nedbrytande. Det är märkligt att det ska vara så svårt att få nödvändiga undersökningar. Så skönt att du blev hjälpt till slut men det låter så förbålt onödigt att du fick vänta så länge. Det handlar ju om livskvalitet.
   Kram, Christina.

   Gillad av 1 person

 5. Jag förstår precis vad du menar, vad du känner och varför man ibland, trots vansinnessmärtan, gör något som man verkligen gillar. Man fokuserar så totalt på det man gör att smärtan trycks undan och hamnar i bakgrunden.
  ”Smärtan ger oss allt vad vi behöver”? Mmhhh…’
  Himla snygg bild och här är bokeh helt fantastiskt vackert!

  Gilla

  • Jag vet att du förstår. Ibland kan man inget göra, bara lida och genomlida, men vid andra tillfällen får man psykisk lindring i eländet av att till exempel gå ut i det vackra. Jag håller med om att det låter knäppt med den mening du citerar. Vad jag vet så led ES själv och försökte väl hitta någon mening med sitt lidande. Tack så väldigt mycket, Kristallina!

   Gillad av 1 person

 6. Underbar bild. Och ja, jag känner också en daglig smärta.

  Gilla

 7. Väl vald bild till orden av Edit S.

  Gilla

 8. Ett mycket vackert och vilsamt foto!
  Smärta kan man med tiden inte komma undan. Det går till en början att försöka undvika att möta smärtan men en dag har den flyttat in för gott och sen tar den för sig och brer ut sig så den överskuggar allt det goda liv man länge hoppats på skulle bli ens lott. Hoppet har dock många fler nitlotter än vinster och en dag sitter man där med inhysingen smärtan och några nya lotter finns inte.

  Gilla

  • Tack, Bebest! Jag blev förstås glitterglad när hela världen stod och lyste. Jag behöver ju bara kliva ut för att ta bilder så även svåra smärtdagar kommer jag ut en stund.
   .
   Det låter pessimistiskt det du skriver om smärtan och så är det ju i många fall, det blir en kronisk smärta som tränger in och tar över ens liv. Är det en psykisk smärta enbart så kan den ju klinga av och livet hittar kanske nya möjligheter. Men fysiskt och psykiskt går ju hand i hand, det är svårt att orka vara glad när man är plågad och hindrad.
   .
   Genom min operation har jag i alla fall blivit av med den svåra smärta i bakhuvudet som jag plågades av i tre år och som i sin tur gav upphov till veckolånga migränanfall och hindrade mig mycket i mitt liv. Hoppas att du kan få lindring och hjälp för din del.

   Gilla

 9. Vet inte vad allt du upplevt eller om du syftar på en vän, någon annans sorg.
  Mig har det ofta hjälpt att greppa kameran – gå ut och ta någon bild, vilken som helst.
  Kram!

  Gilla

  • Jag har haft mycket sorg i mitt liv, många svåra förluster och tragik, men här här syftar jag på fysisk smärta som jag lever med sen länge. En del dagar är outhärdliga smärtdagar då man bara vill krypa ur skinnet men mest hindrar mig ändå den medföljande oorken. Totalt förlamande och deprimerande. Men, precis som du också gör, så tar jag kameran och går runt huset om jag inte orkar en promenad. Någonstans där kickar oftast endorfinerna in och ger lindring och glömska en stund. Bildterapi kan man ju kalla det.
   Kram, Carita.

   Gilla

 10. Glittrande och lite melankoliskt.
  ——–
  Smärta (fysisk) har jag precis varenda dag och lär få dras med den livet ut. Men precis som du skriver så kan man tidvis lura smärtan en stund om man ser något extra vackert och livgivande.
  // Kao

  Gilla

  • Så är det, jag använder mig av fotandet och har ju trädgården att kliva ut i när jag inre orkar något annat. Såg att världen glittrade och då måste jag ju ut en runda runt huset. Man får hitta sina knep.

   Gillad av 1 person

 11. Så vackert ordat om smärtan … de kunde skriva förr också 🙂
  Massor av goa energier på din bild/ kram

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: