Lapporten x fyra

Av: Jag

30 04, 2017

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, fordon, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, snö, vår, vinter

48 kommentarer

Bländare:f/13
Focal Length:55mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Som bloggaren Inger skriver i sitt inlägg

https://hallojvarlden.wordpress.com/2017/04/15/den-faniga-jakten-pa-lapporten/

så är det så sant som det är sagt, Lapporten vill man ha förevigad när man rör sig uppe i Norrlandsfjällvärlden. Den ä r speciell,  jag hade ett tryck av Greta Wennbergs Lapportsmålning på väggen i många år. Nu hade vi inte tillfälle att se denna vackra u-dal mer än under dagen, men Inger fick sina fina bilder med rodnande fjälltoppar:

https://hallojvarlden.wordpress.com/2017/04/16/lapporten-anda/

Hoppas att ni inte är alltför trötta på vinterbilder. Vårt land är långt, min väninna som jag hälsade på i deras fina stuga i Abisko har njutit av soliga skidspår i veckan som var, skriver hon. Och hos oss blommar körsbärsträden. Den översta vyn är från Björkliden.

Trevlig Valborg, förresten!

Plog

Bakom plogen-Lapport

Lapporten

På väg-Lapport

Abiskolapport

Abisko-Lapport

48 kommentarer på “Lapporten x fyra”

 1. Lapporten är speciell! Har varit där ett par gånger och själv målat av den ett par gånger. Min man som är däruppe ifrån är t.o.m. släkt med Greta Wennberg. Härliga bilder! Trevlig valborg 💙

  Gilla

  • Oh, det låter något, måste vara roligt att kunna måla! Läckert att han är släkt med GW! Besökte affären när jag var i Kiruna. Tack så mycket, Ilse-Marie och detsamma!

   Gillad av 1 person

 2. Vackra bilder på underbara Lapporten!

  Gilla

 3. Så vackert. Trevlig valborg.

  Gilla

 4. Fina bilder.
  Snöbilder är alltid välkomna, även under Valborg.
  Trevlig Valborg.

  Gilla

 5. Vackert! Den ska jag nog också se någon gång 😉 Låter det vara osagt när. Ha en skön valborg!

  Gilla

 6. Så vitt och vackert!

  Gilla

  • Tack, Christina! Ja, det var mängder med snö. På vissa ställen hade det gått laviner också så snöröjningen hade haft att göra.

   Gilla

 7. Makalöst vackert!

  Gilla

 8. Tack, detsamma!
  Som jag har skrivit tidigare. En riktig vinter. Väldigt vackert!

  Gilla

 9. Fantastiska bilder med de snötäckta bergen i bakgrunden. 🙂 Inte blir man trött på så vackra bilder, det är ju ett vinterlandskap. Den andra bilden är så mäktig, otrolig vacker, med ett härligt djup.

  Gilla

  • Tack så mycket, John! Roligt att du gillar dem! Den bilden är nog tagen genom bilfönstret, det gäller att passa på. Det var heller inte möjligt att stanna på sista sträckan mot Riksgränsen, det hade varit laviner så snöröjarna hade bara hunnit med det nödvändigaste, stannplatserna var fulla med snö.

   EDIT: Men det slår mig att du kanske menade bilden nedanför, där hade vi nog stannat och jag klivit ur.

   Gillad av 1 person

   • Den är också mycket fin, men den mittersta, ”På väg Lapport” är helt underbar. Otroligt bra fotat och fantastiskt att du fotat en så vacker bild från bilen. )

    Gilla

    • Jag tror att vi rörde till det. För att förtydliga: På väg-Lapporten är tagen ute vid vägkanten. Bilden Bakom plogen-Lapporten är tagen genom bilrutan. Tack igen, John!

     Gillad av 1 person

 10. Oj då, här var det mer snö än doktorn ordinerat 😀
  Men så otroligt vackert vitt, och sådana landskap! Som du fångat fint.
  Gillar också plogbilen, den ger lite action!

  Gilla

  • Haha, mig ordinerade doktorn precis den här mängden, jag blev lycklig och glad. Ja, det var kul med plogbilen när det nu är samma motiv annars på bilderna. Tack, Carita!

   Gilla

 11. Den övre bilden på vyn är bara så makalöst vacker ! Nej, jag tröttnar inte på vinterbilder trots att jag sitter här i Stockholm och njuter av vårens ankomst. Dina bilder är väldigt bra.

  Gilla

  • Tack, snälla Anita! Vilken tur du hade att våren kom med dig till Stockholm! Det blir skönare att strosa omkring då med kameran.

   Gilla

 12. Det närmaste jag har kommit fjälltoppar som barn, är norr om Luleå, när min dåvarande far plockade smultron.
  Sen korsade jag trädgränsen från Norge – till Sverige på 80 talet. Mäktigt med en gigantisk gränslös hed, där det förmodligen fanns en rikt djurliv.
  Nej, jag är inte trött på vinterbilder.:)

  Gilla

  • Jag har nog inte heller just bestigit några fjäll utom när jag åkt slalom i Funäsdalen eller skidat under friluftsdagar i skolan där uppe. Vi får se om det blir några fler vinterbilder, det kändes som om det var läge för lite vår.

   Gilla

 13. Jag gillar plogbilen bäst. Apropå landskapet du befinner dig i så la jag till några bilder på Lotta som jag fick av min bror. På en av dem sitter hon på toppen av Kebnekaise men det ser ut som hon sitter inomhus i en studio på något lustigt sätt.

  Gilla

  • Det är lite fart och fläkt i bilden med plogen. Jag såg bilden av Lotta på toppen och jag tycker att den är fin. Hon ser inte ansträngd ut. Sonen min tog sig också dit upp för tre år sedan.

   Gilla

 14. Underbar bild av Lapporten ❤
  /kram

  Gilla

 15. Fantastiskt vackert, älskar den första bilden, helt underbar. Jag måste ju bara åka tillbaka norrut när det fortfarande finns massa snö. Härliga bilder!

  Gilla

  • Aha, du hittade själv! Ja, det är fantastiskt vackert där uppe på vårvintern, det är den bästa tiden med sol på snö, det längtar jag efter varje år här ner och några år har det faktiskt kunnat vars så ett tag även här. Tack snälla Susan. Det är bara att bläddra lite hit och dit med pilarna så hittar du inläggen. Jag gjorde nog inte några inlägg från Kiruna, vill jag minnas.

   Gillad av 1 person

   • Ja, jag blev ju nyfiken och jag visste ju när du var där, så det var lätt att hitta. Väldigt roligt att följa med på din resa till ishotellet 🙂 Jag älskar ju snö, men dessvärre är det ju inte så mycket av den varan här nere i Småland, mest snöslask…

    Gilla

    • Du får göra en ny resa på vårvintern, du skulle säkert uppskatta det! Vi åkte bil till Riskgränsen och det var otroligt mycket snö just då, vägen hade varit avstängd också p.g.a. laviner, men allt var så fint plogat redan kort efter det, imponerande. Min väninna, klasskamrat, har en stuga i Abisko, med rak utsikt mot Lapporten, den nedre bilden är tagen på väg från deras stuga. I bilen kände jag av det där med att fota genom rutan, vissa bilder blir lite tonade p.g.a. svagt tonade glas, plogen är nog en sån.

     Gillad av 1 person

     • Det är en resa jag verkligen skulle vilja göra 🙂 Vilket enormt arbete med plogandet, men det känns som det fungerar ganska bra däruppe, och det är klart ett måste, här nere blir det alltid rabalder om snöplogningen. Vad underbart att ha en stuga där, vilka vyer att vakna upp till. Vi såg också lapporten när vi var där, men jag fick nog aldrig någon bra bild. Det är en konst att fota under färd, du lyckas med att få en bra bild på snöplogen 🙂

      Gilla

      • Du verkar ju genomföra de resor du har bestämt dig för! Ja, jag tänkte också på att det alltid blir sånt väsen för lite snö neröver. Min väninna och hennes man har gjort kloka val: bor mitt i Kiruna i lägenhet, på vårvintern är de i Abisko och skidar över isen, på våren åker det till Luleå där de tillbringar sommaren. Men boendet mitt i Kiruna måste de ju ändra snart, p.g.a. att allt rivs/flyttas. Vart de tar vägen vet de inte än.
       .
       Tack Susan! Du vet hur det är: det kommer saker i vägen, stolpar, ledningar, bilar… så man får kasta en hel del men blir glad när det lyckas. Och man får in en viss teknik och när jag har tittat på dina bildserier så är jag imponerad av hur väl du lyckas med genomrutanfotandet.

       Gillad av 1 person

       • Jag började resa ganska sent i livet, så nu gäller det att passa på så länge man kan och har möjlighet 🙂 Det finns så många underbara resmål att välja på 🙂 Det låter verkligen underbart, men flytten av Kiruna måste kännas konstigt för dom som bor där.

        Tusen tack för din fina kommentar, det är många bilder som kasseras, så då är det ju tur att vi fotar digitalt numera. Jag använder mest min mobilkamera när jag fotar från bussen, och då lägger jag telefonen mot rutan, och det funkar ganska bra 🙂

        Gilla

        • Det verkar som om de flesta som bor där har accepterat flytten, man är så beroende av LKAB för sin utkomst. Men när det närmar sig med en flytt så känns det nog osäkert. En del har redan flyttat till nybyggda hus i utkanten. Vi såg hur man grävde runt några gamla hus som skulle flyttas och det är förunderligt att man gör det och att man kan flytta så stora byggnader. Järnvägsstationen kunde tydligen inte flyttas och det är synd. Ett nytt stadshus har man byggt, runt denna gång men man tar med sig det vackra klocktornet och en del andra detaljer. Hur man ska lyckas flytta kyrkan återstår att se. Och hur gör man med gravarna?

         Gillad av 1 person

         • Det är ju ett enormt projekt, och hur de ska lyckas flytta kyrkan, förstår man ju verkligen inte, och precis som du skriver, hur gör man med gravarna? Vi såg också en del tecken på flytten, en del byggnader stod helt öde och tomma, det gav en känsla av spökstad, tycker jag, lite kusligt.

          Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: