Att rehabilitera en hackspett

Av: Jag

08 05, 2017

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, fåglar, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, vår

74 kommentarer

Bländare:f/6.4
Focal Length:86mm
ISO:160
Shutter:1/0 sek
Kamera:DMC-TZ40

Jag vet inte varför jag plötsligt avbröt mitt rensande i rosenrabatten och stack iväg en sväng till friggeboden. Jag gick runt till baksidan och – pang! En gren som blåste ner, tänkte jag. Men på backen låg en fågel, som hade flugit in i fönstret.

Häromåret umgicks jag i många timmar med en sidensvans som behövde lång tid på sig för att komma igen, https://baraenbildavmig.wordpress.com/2014/03/30/battre-en-fagel-i-handen/, men den här hackspetten som först var totalt borta repade sig snabbt. Drygt tio minuter tog det innan den flaxade iväg och klamrade sig fast i stora lönnen. Det beror kanske på de där inbyggda stötdämparna?

EDIT: Alla bilder utom den nedersta är fotade med min systemkamera. Alltid lite tungt att fota med bara en hand när den ena är upptagen.

 

74 kommentarer på “Att rehabilitera en hackspett”

 1. Det är märkligt vad de klarar och tur är väl det!

  Gilla

 2. Så skönt att höra att den klarade sig! 🖤👍

  Gilla

 3. Där är ju hen. Så glad att du hittat den. Jag blev orolig när jag inte kunde finna den igår. Alla kan behöva en hjälpande hand.
  Fina bilder.

  Gilla

 4. Tror faktiskt på ödet, och det var nog därför du gick dit, för att fågeln behövde hjälp. 🙂 Så fint att a hand om fågeln tills den mår bättre.

  Gilla

  • Det är möjligt att det var så, jag hade inget direkt ärende upp till friggan. Jag tog hand om en sidensvans i stan under många timmar, satt och bevakade den för att den skulle få pigga på sig i fred för katter. Länken finns i inlägget.

   Gillad av 1 person

 5. De är vackra. Hackspettar har ju inbyggt hjälm.

  Gilla

  • Ja, visst är de vackra och jag har velat fota dem länge, men de är alltid så högt upp i de höga träd vi har här. Så det var lite spännande när det plötsligt damp ner en från himlen. Sen var det förstås inte så lätt att fota med bara ena handen, flera av bilderna. Och ja, det var nog stötdämparna som räddade den och fick den i form så fort igen. Och jag är glad över bilderna förstås. Närkontakt med vacker hackspett.

   Gilla

 6. Nej, men stackars lilla fina fågeln flyger rakt in i fönstret ! Himla tur att den har kraftig ”stötdämpare” och inte behövde så lång tid för att repa sig, till skillnad mot den du länkar till. Väldigt fina bilder hann du ta innan den glad i hågen, trots den möjliga bulan, for iväg mot nya mål 🙂

  Gilla

  • Haha, den var nog inte riktigt glad i hågen, den var trots allt ganska skakad och medtagen, den klamrade sig fast i lönnen ett bra tag innan den sökte sig vidare. Men den tyckte nog att det var säkrast att befinna sig en bra bit ovanför marken och vila där, kan jag tro. Bilderna är jag väldigt glad över, när det nu gick bra. Tack, Anita!

   Gillad av 1 person

 7. Så skönt att den klarade sig. Det händer ibland att småfåglarna flyger in i fönstren men Minton bryr sej inte och kattor kommer inte in i trädgården.

  Gilla

 8. Men så söt ”han” var! Ser lite groggy ut stackarn! Fina bilder på en stilig fågel! ❤

  Gilla

  • Det här är nog en hona, vill jag minnas. Den var helt borta först, som du ser. Jag undrade om den var död, men ögonen rörde sig lite. Sen blev jag förvånad när jag lyfte upp den från marken hur den piggnade till, men nog var den yr i bollen. Tack, snälla Bibbi, jag blev glad över bilderna och möjligheten att vara så nära en hackspett.

   Gillad av 1 person

 9. Den stackarn hade då tur att du kom förbi! Jättefina foton blev det!

  Gilla

 10. Så fina bilder du har tagit på hackspetten! Den ställde nog upp speciellt för dig eftersom du tog hand om den! Du är ju värsta fågelbeskyddaren 🙂 Bra att fåglarna har dig !

  Gilla

  • Tack så mycket, Christina! Jag är glad att jag kan ställa upp och ta mig tiden vara med fåglarna tills de kvicknar till, det har ju inte blivit så många än. Den verkade helt lugn när jag hade den i handen och bar den till verandan. Där flaxade den iväg och satte sig på verandaräcket och såg sig omkring ett tag. Jag är jätteglad att jag fick chansen att umgås en stund med den och ta bilder, när det nu gick så väl.

   Gillad av 1 person

 11. Underbart – det såg ut som hen var död på en bild, och så repade hen sig!

  Gilla

  • Ja, det var väldigt roligt att vara med om det igen. Hen är en hona, hanen har rött i …nacken vill jag minnas. Och jag är förundrad över det nära mötet med en hackspett.

   Gillad av 1 person

 12. Skönt hon klarade sig! 👍🏻

  Gilla

 13. Stackars liten. Vilken tur för den att du gick till baksidan just då det hände. Det blev fina, känslosamma bilder. Hoppas den återhämtade sig helt igen.

  Gilla

  • Det som var märkligt var att jag plötsligt tyckte att jag måste gå en sväng till friggeboden, jag var vid torpet. Fönstret sitter på långsidan av friggan och jag stod på baksidan, på gaveln, när jag hörde den hårda dunsen. Ja, jag hoppas verkligen att den blev fullt återställd, men hackspettar ska ju ha bättre förutsättningar än andra med sina stötdämpare. Tack, Kristallina, jag är väldigt glad över bilderna, hade inte förväntat mig att kunna ta närbilder av en hackspett, inte någonsin.

   Gillad av 1 person

 14. …”Det som var märkligt var att jag plötsligt tyckte att jag måste gå en sväng till friggeboden,”…
  Det är ju det som kallas för den – inre rösten. Att vara intuitiv. Det är inte alls märkligt mrs.J.

  Förra året, flög fågel mrs.Trast rakt in i vardagsrumsfönstret. Flaxade till och landade på marken. Trast honan låg alldeles stilla. Inte så konstigt. Men det som hände sen var så fint.
  mr.Trast, hanen flög ned till sin hona och väckte upp henne. Petade, buffade, satt stilla, peta igen, till slut vaknade trast honan, reste sig vingligt upp och sen flög de bort tillsammans.

  Gilla

  • Ja, det är nog så, Ms Babs, den där föraningen. Det måste ja varit underbart att iaktta hur trasthanen väckte honan. En vacker vardagssaga.

   Gilla

   • Finns det helgsagor också?:)

    Gilla

    • Sagor för en oftast bort från vardagen/verkligheten men ibland skapas sagor mitt i vardagen.

     Gilla

     • Sagan är både symbolisk, underhållande och informativ. Fler vuxna borde läsa sagor.

      Gilla

      • Är inte den nu så populära fantasyn en sorts saga?

       Gilla

       • Sagan börjar med – Det var en gång..
        och slutar med en sensmoral.
        Fantasy har en hjälte som strider mot drakar och att hjälten fördetmesta vinner.
        Alice i Underlandet börjar inte med – Det var en gång.

        Gilla

        • Ja, det är ett sagodrag att det goda vinner. Det finns klassiska sagor och moderna sagor. När Disney tar över berättandet så försvinner det mustiga språket, sagofraserna och formuleringarna, de gyllene orden.

         Gilla

         • Disney har ju gjort Nemo, Lejonkungen, Nalle Puh, vilket är väldigt fina filmer.
          Dissa int Disney helt.:)
          Jag har int så stor erfarenhet av just sago berättande eftersom jag inte har barn. Men antikvariat kan kanske bjuda på några bra, äldre sagoböcker?

          Gilla

 15. Så många fina bilder och helst den största bilden *tumme upp*
  Ibland så smäller det i fönsterrutan och man ser en liten fågel ligga helt avsvimmad och sedan efter ca en halvtimme kan de ha flugit iväg. Fast det finns de som inte vaknar mera. Skönt att det gick bra för denna Hacke ❤
  /kram

  Gilla

 16. En sådan fin insats av dig ❤
  Och bra att fågeln verkade repa sig.
  Toppenbilder dessutom!

  Gilla

  • Tack, Carita! Eftersom jag hade varit med om det förr så handlade jag bara: skyndade mig att hämta kameran, lyfte varsamt upp fågeln och blev glad när jag såg att den var så pass pigg redan.

   Gilla

 17. Så vacker! Och en fin historia. 👍

  Gilla

  • Tack Inger! En upplevelse som man blir uppfylld av, en liten chock för att fotomöjligheten ramlar ner från himlen när man har önskat att fota en hackspett.

   Gillad av 1 person

 18. Hittade hit av en slump. Jättefina foton av hackspetten. Jag önskar jag också får chansen att fota en hackspett på så nära håll 🙂

  Gilla

  • Tack så mycket, Leila! Jag hade ju länge önskat att få foton på en hackspett, men inte kunde jag förställa mig att det skulle bli riktigt så nära.

   Gilla

 19. Oj så söt! Skönt att den klarade sej.
  När jag hade min kolonilott hade jag en pappershök hängande i ett snöre i fönstret så att småfåglarna inte skulle flyga in i det. Det hände nämligen ett par gånger att de gjorde det. En gång med följden att fågeln bröt nacken och blev begravd bredvid min dotters begravda tam-möss….

  // Kao

  Gilla

  • Ja, det var oerhört skönt att den klarade sig. Och jag var glad över bildtillfället. Vi fick begrava ett sidensvanspar för många år sedan men sen har jag ju också tagit hand om en sidensvans, vilket jag har en länk till här ovan. Det är bra om man kan ha något i fönstret som gör att det syns.

   Gillad av 1 person

 20. Gôtt att den klarade sig. Jo, jag minns den förra fågeln.

  Vi människor skapar miljöer som djuren inte är anpassade för. Speciellt i storstäderna finns många otäcka glasfasader som fåglar flyger in och dör. Vindkraftverk skördar också fågelliv. Och sådana där solkraftverk som man fokuserar ljuset upp till ett torn steker fåglar som flyger för nära. Suck!

  Men bilden blev fin.

  /Skvitt

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: