Årets guldbagge

Av: Jag

03 07, 2017

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, insekter, natur, photography, photos, sommar

34 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Så var det dags för guldbaggen igen, men frågan är: är det en eller flera? Häromdagen upptäckte jag en guldbagge i en pion, det är där de brukar beta. Vi blev lite för ivriga, sommarflickan och jag och guldbaggen som annars brukar vara saktmodig flög sin väg när vi just börjat fota. Snopet.

Pionbaggen

I morse hörde jag ljud från köket och undrade om regnet jagat in mössen i huset igen. Förvånad blev jag när jag fann en stressad om omtumlad guldbagge som förgäves försökte ta sig ut genom rutan. Den flög upp och dunsade ner, kröp och kravlade, hamnade på rygg och bad om hjälp. Efter några foton bar jag så ut den och placerade den i en pion. Där ställde den sig raskt rakt upp och flög sin väg, ut i friheten. Efter stunden i fångenskap lockade inte ens pionerna.  Frågan är om det var en och samma guldbagge och hur den hade tagit sig in i huset.

Guldbagge2

Guldbagge3

 

 

 

34 kommentarer på “Årets guldbagge”

 1. Vilken fin liten Guldbagge och fantastiska bilder! Gissar nog på att det är en och samma som tagit sig in av misstag. Skönt att den fick sin frihet åter. Vissa skulle nog tagit livet av den stackarn 😕 Hemska tanke !

  Gilla

  • Tack, Anita! Guldbaggar är förtjusande varelser och jag blir så glad när de hälsar på. Huja, jag ryser när jag tänker på att någon skulle ha mosat den.

   Gillad av 1 person

 2. Så vacker den är.

  Gilla

 3. Fint att du hjälper djuren ut när de inte klarar det själva. Jag brukar också göra så. Det mest spännande var nog förra sommaren när en bålgeting hade tagit sig in och flög mot fönstret hela tiden. Jag gör alltid så att jag tar ett dricksglas och sätter över, och sen för jag in ett papper mellan glaset och fönsterrutan, så går det bra att bära ut getingar och bin och bromsar utan att vli stucken. För bålgetingen tog jag ett ganska tjockt vykort som skydd över glaset.
  Ellington

  Gilla

  • Hmm, jag måste bekänna att jag var lite dumdristig när jag igår motade bort en bålgeting från övervåningens fönster. Jag bara öppnade fönstret och viftade iväg den med hjälp av gardinen. Den backade och tvekade men en ny gardinviftning fick iväg den. Jag använder din metod för vissa insekter, som stora spindlar t.ex. Bromsar har jag ingen pardon med, de tycker för mycket om mig.

   Gillad av 1 person

 4. Jättefina foton fick du också! Ja guldbaggarna är inte fler än att man gott kan bjuda på lite pollen till mat åt dem. De har en intressant vingkonstruktion. De kan sticka ut flygvingarna genom ett hål mellan kroppen och det hårda skalet. Nyckelpigorna t.ex. måste lyfta skalet för att flyga men det slipper alltså guldbaggarna.
  Det är en gräsgrön guldbagge du fångat på dina foton.

  Gilla

  • Tack, Bebest! Tack också för förklaringen av vingkonstruktionen, jag undrade lite, man ser ju flygvingarna som en skört baktill på första bilden. Jag blir oerhört glad varje gång jag ser en guldbagge i mina pioner.

   Gilla

 5. Fina bilder och en häftig rubrik! Och guldbaggen går till…

  Gilla

 6. Så vacker krabat. Tur att den hamnade hos en djurvän.
  Fina bilder.

  Gilla

 7. Fin guldbagge/ kram ❤

  Gilla

 8. Årets Guldbagge – associationen går naturligtvis till filmvärlden men
  tack för att du hittade en guldbagge, bara si så där genom att lyssna lite extra.:)

  Gilla

  • Inte helt fel med associationen, jag har använt det knepet även tidigare. Det är jag som ska tacka guldbaggen för besöket.

   Gilla

 9. Man blir så glad när man hittar sina favoriter varje år. Härliga bilder! Den var säkert helt utmattad när du bar ut den. Är säker på att den flög sin väg för att den var panikslagen. Då vill man bara därifrån men den kanske kommer tillbaka ändå, hoppas jag.

  Gilla

  • Visst blir man! Tack, Kristallina! Jag var ju egentligen ganska nyvaken så det är ett under att det blev några bra bilder. Ja, stackarn var nog ganska skärrad, som den hade kämpat för att komma ut. Vi får väl se om den dyker upp igen, får hoppas det.

   Gillad av 1 person

 10. Fina bilder! Särskilt den sista. ✨👍✨

  Gilla

 11. Guldbaggen i den rosa bädden var en riktig filmstjärnebild, underbar!

  Gilla

 12. Trycker Gilla fastän jag inte gillar kryp…
  Vacker färg ändå 🙂

  Gilla

 13. Lycklig du som haft besök av en guldbagge! För mig är det 2 – 3 år sedan sist.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: