Försynt blomning

Av: Jag

23 05, 2018

Etiketter:,

Kategori: bilder, blommor, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, sommar, träd

41 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:45mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Det här körsbärsträdet fick vi av svärfar, ett av fem; tre köpeträd och två skuggmoreller som han tillsammans med våra barn hämtade från torpet utanför Mariefred, efter tillstånd av damen som nu ägde lillstugan. När träden blommade där var det som att befinna sig i körsbärsdalen. Och vi plockade hink, efter hink, gjorde världens godaste körsbärssylt, körsbärslikör och saft.  Att vita tröjor var bäst på barnen under körsbärens mognad kom vi på omsider.

Nu är bara köpeträden kvar på vårt torp. Skuggmorellerna dog, förmodligen av torka och vår försumlighet. Ett träd högg snickaren ner för att det var i vägen för honom när han skulle laga taket. Han kunde inte se skillnad på sly och körsbär och inte heller hade han vett att be om ursäkt när jag förhörde mig om dådet.

Vissa träd blommar överdådigt, översvallande, som om de behövde övertyga om hur vackra och generösa de är. Andra är mer försynta, öppnar sina blommor en och en, utan åthävor, men med en självklarhet. Jag ser min svärfar i det här trädet. Han gjorde inget väsen av sig trots sin position i arbetslivet. Han bara var, en god, vänlig och klok man. Flickan kallade han mig. I helgen urnsattes han på Skogskyrkogården, jag låg hemma i feber.

 

41 kommentarer på “Försynt blomning”

 1. Hejsan hoppas Du mår bättre, även om du var hemma och låg i feber så fanns dina tankar hos din svärfar ❤ . Och trädet står nu för alla framtid ❤ jag beklagar sorgen ❤ Du får ta hand om dej och familjen kram Mella

  Gilla

 2. Kanonfin och vacker bild!😊 Du har verkligen fått den så detaljerad med sådan fin bokeh.😊

  Gilla

 3. Så vackert i både bild och ord ❤
  //P-L

  Gilla

 4. Tankeväckande berättelse… och jag beklagar sorgen ❤🌸🍃

  Gilla

 5. Ett fint minne av svärfar! Synd på torkans och snickarens framfart (en ursäkt var väl det minsta ni kunnat få kan jag tycka). Härligt foto!

  Gilla

  • Tack Anne! Jag kom på att vi måste kolla om de ändå inte hann skicka skott som har kommit upp nu, långt efteråt. Surkörsbär är sega som bara den. Men snickarens tilltag var jag otroligt förvånad över, man ringer väl och frågar innan man sågar av något. Sen teg han bara och jag fick faktiskt betona hur ledsen jag var innan han klämde fram att han ju inte visste och att han till slut bad om ursäkt.

   Gillad av 1 person

 6. Men så vackert fotat Jag! Så klar och fin bild. Din svärfar kommer alltid att finnas där när du tänker på honom, man måste inte vara på kyrkogården eller minneslunden. Önskar dig allt gott…styrkekramar ❤

  Gilla

 7. Ett levande träd är ett fint minne. Hoppas du mår bättre nu. Både i kropp och själ. Jättevacker bild!

  Gilla

  • Visst är det ett fint minne. Träd var viktiga för mina svärföräldrar. På deras torp fick alla banbarn välja ut träd som var deras. Äldsta dottern valde ett Åkeröträd och hon fick vänta i många år på de första äpplena. De levererades sedan hem till oss en höst. Lycka. Körsbärsträdgåvan planerade svärmor och svärfar när de sett vårt torp men sen dog svärmor plötsligt och svärfar genomförde planen.
   .
   Jag mår bättre, febern har släppt och att vara ute och dona helar. Tack Kristallina!

   Gillad av 1 person

 8. what a wonderful flower!
  have a nice night

  Gilla

 9. Så vacker i sin enkelhet – utan överdrift så bara finns den där, den vackra vita blomman.
  Ett fint minne att bevara, även om träden från torpet inte finns kvar så lever minnet av en älskad svärfar och farfar. Att ta farväl är aldrig lätt.
  Kram

  Gilla

  • Det är just skirheten och enkelheten som är speciell. Allt omkring prunkar och då lägger man märke till dem som tar det lite lugnt. Det här trädet är en gåva utvald av svärfar och så har vi ett ännu större träd som bär frukt. En omtänksam gåva och ett fint minne av båda svärföräldrarna, läs mitt svar till Kristallina. Nej, inte är det lätt, nu kommer saknaden och minnena.
   Kram

   Gillad av 1 person

 10. Ååå! Min mormor och morfar hade ett hav av skuggmoreller. Vilket underbart sommarliv vi hade – letade oss in under grenarna för att hitta de största, mörkaste godaste bären… De som omsider köpte huset sågade bort alltihop. En stor sorg för oss som går förbi huset och ser förödelsen, ännu efter många år. (Straffet de fick var översvämning i källaren, något mormor och morfar aldrig hade haft – alla träden drack väl otroliga mängder vatten!) Mamma har ett enda skuggmorellträd, och man får vara snabb om man ska få nåt bär med innan skatorna tar dem.
  Vilka minnen din bild och din text väckte hos mig.
  Torkar bort en tår i ögonvrån och skickar varma tankar!

  Gilla

  • Alltid roligt när ens bilder och texter sätter igång minnen och tankar hos läsarna! Så otroligt tråkigt att träden sågades ner, de sågs väl som skräpträd, kan jag tro. Precis så var det på svärföräldrarnas arrenderade torp, där fanns två stugor och vid lillstugan, där vi alltid bodde, fanns skuggmorellerna som en krans av träd runt stugan. Jag glömde nämna det otroligt goda chokladvuxengodiset vi gjorde av körsbären som legat i spriten som vi gjorde likören av. Ja, fåglarna är bra snabba på bären. Här i stan har vi ett klarbärsträd, även det från svärföräldrarnas torp och där har jag numera blivit snabbare än fåglarna. Tack för varma tankar och att du delar med dig av dina minnen!

   Gilla

   • Skräpträd, ja, de var ju som ett jättestort buskage… Har lagt märke till att folk som köper hus ofta sågar ner träden runtom. Respektlöst.

    Gilla

    • Jag försöker tänka att var och en gör på sitt sätt. Många unga familjer vill ha lättskött, en bekant grävde bort alla rabatter när hon köpte hus. Men att ta bort träd innan man har känt efter några år… man kan nog verkligen ångra sig. Träd har så många funktioner. Hos oss på torpet har grannarna fällt massor med träd och det har börjat blåsa hos oss. Kanske försvinner en del mygg och tomten är ljusare, men jag hade helst haft träden kvar.

     Gillad av 1 person

 11. Mycket vacker bild!
  Jag ser inte skillnad på körsbärsblom (om den inte är ljusröd) och äppelblom, men kanske nog om jag såg dem på bilder intill varandra. Naturen är så fin just nu ❤

  Gilla

  • Tack Carita! Inte är det lätt att se skillnaden på allt som blommar i vitt. Men äppelblommen drar oftast åt rosa. Visst är det fint i naturen, just nu blommar och doftar hagtornet och alla syrener-

   Gilla

 12. så vacker bild på körsbärsblommen! och så fint att den blommar på ett sätt som speglar din svärfar! en gåva!
  dom där konstiga hantverkarna som sågar ner träd utan att fråga har jag också varit med om. jag tvingade dock mina att betala för nya!

  Gilla

  • Vad tufft av dig att stå på dig om ersättning. Jag orkade inte, det fick vara nog att han till slut ”erkände” misstaget.
   .
   Det är fint att ha de här träden som minne, det är egentligen en gåva från både svärmor och svärfar, men svärmor dog innan den genomfördes. Men hennes blomning skulle vara av den överdådiga sorten. Tack så mycket Heanku!

   Gilla

   • jag gjorde det, för vi hade stått på plats och talat om att dom skulle grävas upp och skyddas och planteras tillbaka. så jag var lagom sur, om man säger så.

    Gilla

 13. Vad vackert du skriver, varmt & personligt. Du har talang för att skriva! Vacker bild dessutom på blomman, vilken trist snickare som inte ser skillnad på lort & pannkaka….

  Gilla

 14. Vackert och sorgligt! 😢

  Gilla

 15. Perfekt!

  /Skvitt

  Gilla

 16. I can’t understand your words, but I love your photo

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: