Hetta

Av: Jag

21 07, 2018

Etiketter:,

Kategori: arkitektur, bilder, foto, fotografi, foton, photography, photos, saker, skuggor, sommar

52 kommentarer

Bländare:f/10
Focal Length:18mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

När jag glömt dynorna ute kommer äntligen regnet. Så, då blev de tvättade.

Skugglivet i vinpergolan avlöses av korta arbetspass. Räfsar upp äppelkart och spåren efter kajornas körsbärsorgier: ris, kvistar och torra grenar, körsbärsblod i stora pölar på plattorna, rödstrimmig mormorsgunga och utspottade kärnor. Dåligt bordsskick; slåss som vettvillingar om läckerbären.

Räfsans torra krafsande tar mig tillbaka till barndomens varma höbärgning. Långa dagar ute på fälten, mat vid elden, issvalka i älven vid utmarkerna. Kvinnornas böljande kjolar, huvudklutar, karlarnas knutna näsdukar på skulten som skydd mot solen, bara bruna bringor. Liarnas rytmiska svischande ackompanjerat av raspet av räfsorna. Sol, sol, sol, hetta.

Timrade väggar har jag på torpet, de håller värmen ute. Huset i stan är modernt tunnväggat, men i källaren finns svalkan. Som i farmors islada.

 

 

52 kommentarer på “Hetta”

 1. härlig bild! och ff allt härlig text, som jag också kan skriva under på. har varit med om det eftersom min släkt delvis kommer från små hemman i norr. nog har jag som barn hässjat hö. tack för minnena!

  Gilla

  • Tack Heanku! Det är roligt när minnena ramlar över en, framkallade av något man känner igen. För mig var höbärgningen hos farmor i Nordkarelen, varje sommar i barndomen.

   Gilla

 2. Håller med Heanku! Mina dynor låg för övrigt också ute – har ju inte behövt tänka på att ta in dem på ett tag. Tänker som du, nu är de lite tvättade 🙂

  Gilla

 3. Spannendes Bild, starke Kontraste mit geheimnisvollem Leuchten.
  LG Franz

  Gilla

 4. Vackra minnen du fick. Har varmt ute och inne, öppnar tvärdrag på kvällen då blir det ok att sova.

  Gilla

  • Tack Anki! Det var definitivt det torra räfsandet som framkallade minnena. Hos oss i stan hjälper inte tvärdrag men med fläkten blir det hyggligt svalt om natten. Och som sagt var, i källaren, vid tv:n kan jag svalka mig.

   Gilla

 5. Vacker bild och mycket fin text därtill ❤

  Gilla

  • Tack så mycket Ilse-Marie! Min dator är full så jag kan inte ladda in några nya bilder. Rullgardinen mot solen fick illustrera hettan.

   Gilla

 6. Önskar jag hade lärt mig tekniken med lien av farfar, han var en fena på detta. De hässjade hö när jag var liten. Minns de långa hässjorna på gärdena när vi åkte upp hit till farfar och farmor. Nu är det hö- eller ensilagerullar som gäller. Inte lika mycket bonnromantik i dem 🙂 Vi körde löshö när vi var yngre och hjälpte byns kvarvarande bonde. Oj så det kliade men skoj hade vi.

  Hoppas att det är ok med dig i värmen. Här har vi haft en dräglig dag med temp några grader under 30.//Kram

  Gilla

  • Ja, hö kliar som bara den. En bastu på det och det svider, men det gör gott, man får bort allt. Vi torkade höet på störar, det blev vackert med alla störarna på rad. Nej, inte är rullarna lika romantiska men utan plast kan det också se fint ut i landskapet. Själva bärgningen när höet kördes in i ladorna och trampades av barnen var alltid lika roligt, svettigt och kliigt.
   .
   Jag tål värmen bra, har alltid varit en solälskare även om jag nu håller mig i skuggan. Lite åska i dag, men inte mycket till regn tyvärr.
   Kram

   Gilla

 7. Läcker bild och fin text! 🙂

  Gilla

 8. En fin och minnesframkallande text! Jag minns också barndomens somrar – hur vi gick där med räfsorna … kafferasten i skuggan av hässjan och smaken av de mogna smultronen … fina minnen från en tid som känns både nyss och för länge sedan.
  Spännande bild

  Gilla

 9. Du skriver så vackert, målande. Jag gillar att läsa dina texter.De slår an på mina känslor på ett bra sätt. Vacker bild dessutom.

  Gilla

  • Vad roligt Eva, att mina korta texter väcker känslor. Tack för beröm, då blir det roligt att skriva lite då och då. Just nu är orken liten så därför gör jag nedslag på en blogg i taget och kollar på era bilder.

   Gillad av 1 person

   • Denna sommar är fantastisk vilken värme! Svårt att hålla vätskebalansen uppe, men jag njuter & går & cyklar mellan 1-2,5 mil per dag. Resorb är ett måste. Men det känns på orken när det även är varmt på nätterna.

    Gilla

    • Så härligt, du måste vara vältränad! Cykla kan jag inte just nu, min ena axel ställer till det så att armen domnar efter några meter på cykel och sen får jag ont. Ledsen för det, på cykel kommer man längre än till fots. Jag gör inte många knop i värmen, håller mig till trädgården, oftast under något träd med ljudboken. Små arbetsinsatser behövs dock ibland – och så en tur till en badstrand eller ner till ån. Nätterna är helt ok med hjälp av en fläkt och öppet överallt.

     Gilla

     • Jag har alltid varit vältränad spelat handboll & styrketränat dessutom älskar jag att promenera & cykla. Men sista 2 åren har jag inte suttit på en cykel och bara orkat jobba. Tappade alla muskler och vikten drog iväg…vilket gör det hela tyngre förstås. Jag har haft en riktigt besvärlig inflammation i ländryggen som dessutom har gett problem med knä pga snedbelastning av ryggen 🤬🤬🤬🤬 men under våren kunde jag börja promenera 2 km och var överlycklig! Nu i under semestern köpte jag mig en ny cykel och KAN cykla på den yippie!! Jag är så glad! Inflammationen är borta 💪🏻 hoppas att det håller i sig.

      Gilla

      • Tänk vad ryggen är viktig. Toppen att du blivit rörlig igen efter många års värk! Det låter mer än bra!!! Jag har opererat ena axeln och nyckelbenet och till slut släppte den svåra värken som plågat mig natt och dag i många år. Men nu är det den andra sidan som djäklas, kanske beroende på diskbråcket i nacken… Sen har jag ju allmän kroppsvärk och oork också i och med fibron. Men röra på sig måste man försöka så jag promenerar goda dagar och jobbar i trädgården.

       Gillad av 1 person

       • Ja nyckeln till hela kroppen känns det som. Allt man rör på sig är jättebra oavsett hur. Simma är väldigt skonsamt om man gillar vatten. Värme för mig är jättebra, jag är sämre när det är kallt-tror jag spänner mig då jag fryser… hoppas på att ditt diskbråcket läker ut. Jag började att äta magnesium från hälsokosten, det hjälper vid trötta muskler att slappna av speciellt på natten. Inflammation och värk äter upp kroppens egna magnesium det som hjälper kroppen att vila leder och muskler, för de inte vila utan är spända hela tiden får man inflammationer sa de. Jag provade var desperat på att få bli bättre. Det har hjälpt mig mycket & är kroppens egen preparat, ett tips om du vill prova. Tog 2 veckor kände jag resultat och äter ännu.

        Gilla

        • Just nu kan jag inte simma, bara flyta på rygg. All framåtböjd rörelse sätter igång det elaka i axel och arm. Det trista med fibron är att allt man gör ger straff, dagar med total oork och värk. Ofta även influensakänsla, men just nu har den biten minskat. Tack för tipset med magnesium. Jag har blivit hjälpt av att få rätt inställning av Levaxin för sköldkörteln, många konstiga symptom har försvunnit i och med det. Mycken okunskap finns ännu vad gäller det.

         Gillad av 1 person

 10. Vilken underbar text. Den framkallar direkt bilder i mitt huvud och jag ser hettan i din bild. Den har verkligen nått gränsen för vad jag tål. Allt tar slut någon gång, sägs det. Hoppas det. Ha det så bra det går och ta hand om dig!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Kristallina! Jag har det inte dåligt, numera tål jag hettan ganska bra, mindes idag att jag en gång fått solsting… och de andra bekymren är jag van vid. Du vet ju att man lär sig att hantera dem. Idag hade vi det svalare, kom till torpet och fick höra att vi fått 10 mm regn! Grönt är det här jämfört med i stan. Det känns bra. Detsamma Kristallina!

   Gillad av 1 person

 11. Tyckte mycket om ditt skrivspråk, som om orden rinner ut utan svårighet.
  Poesi/ kåseri är skoj när orden kommer lätt.

  Gilla

  • Tack så mycket Ms Babs! Ibland kommer orden lätt när man vet hur man ska börja. Jag har nog alltid gillat att skriva.

   Gilla

 12. Hé ! Hé ! En voilà un joli théâtre d’ombre ;o)

  Gilla

 13. Det var en svalkande bild… skulle inte orka med en solgassig nu. I värsta fall får jag väl titta på dina vinterträdbilder… För övrigt saknar jag att vi inte längre kan se varandras inlägg. Sjutton att han som skötte detta inte ville längre…

  Gilla

  • Ledsen att ta svalkan ifrån dig Anna. Det är en rullgardin fördragen mot en gassande sol. Men menar du att vi inte kan tagga med aftonbladetblogg längre? Håller med om att vinterbilder svalkar men att ligga i spat går också bra.

   Gilla

 14. Åh vilka fina ord. Så beskrivande och vackra. Jag kunde se det du skrev framför mig, som en bildserie. Sen om det är vackert med dyblöta dynor vet jag inte men man får tänka positivt… Dom blir som sagt kanske lite renare… Men så typiskt… Vi har blivit av med dom flesta större fåglarna med dåligt bordsskick. Hela trädgården var tidigare invaderat av kajor och skator men nu har vi mestadels bara småfåglar som kommer på besök från morgon till kväll. Det är en fröjd att se. Vi matar ju året om och den här sommaren har vi ställt ut massvis av vatten och fågelbad. Vi har även vatten till våra insekter och våra bin har fått ett bihotell där det just nu checkat in 3 bin 🙂 Vilken lycka! Må så gott!

  Gilla

  • Tack så mycket Susanne! Vi har inte haft kajor på besök tidigare, men i år hittade de till vårt risiga körsbärsträd. Jag tänker på hur olika stil fåglar har. Sidensvansarna kommer ju också i stora flockar, men det finns inget stökigt kring dem, de sätter sig ner belevat och värdigt, äter av frukterna, sitter och smälter maten, betraktar omgivningarna och flyger sedan iväg till nästa matbord.
   .
   Kanske borde vi göra som ni, mata fåglarna året om, men nu är det i stan vi matar under vinter och vår. På hösten är det förstås all frukt i träden som lockar. Bihotell låter också som något vi borde skaffa oss. Men vatten får fåglar och insekter i våra baljor och fågelbad. Detsamma Susanne!

   Gillad av 1 person

 15. Man ser verkligen hettan dallra i luften här…
  En sådan sommar vi haft – och har!

  Gilla

  • Tack Carita! Ja, nog har det varit nog med värme den här sommaren – och plötsligt vände det, nu känns augustikvällarna som de brukar, något kyliga.

   Gilla

 16. Beautiful memories. Those were the days..as children we played in the hedges near the forest. Every single day. Then television came and these splendid days were suddenly over…

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: