Det borde varit rosor

Av: Jag

07 09, 2018

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, blommor, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, sommar

52 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Mina foton är räddade. Jag skickade in en kraschad Porsche och tillbaka kom en röd liten sak med alla mina befriade bilder. Stor lättnad. Jag hade ställt in mig på att få vänta länge eftersom jag tog det billigaste alternativet, dyrt nog ändå, men efter två veckor i Norge hade jag dem hemma igen. Norrmän kan. Ibas heter firman och dess rykte är gott.

Trots glädjen över det lyckade resultatet finns en taggig eftersmak. Hårddiskar är sköra ting som ska hanteras med silkesvantar. Ändå är det där vi lagrar allt det vi vill bevara, oceaner av timmar av arbete och glädje. Min nya silverglänsande lagringssak har gummivadderade kanter och tvåårigt löfte om dataåterställning vid krasch. Enligt sakkunniga är livslängden för externa hårddiskar ungefär två år, sen blir det spännande. Men gummikanten kanske förlänger livet på hängslena. Livremmen får bli en molntjänst.

Tistelbukett

Tistel

Strålande tistlar

52 kommentarer på “Det borde varit rosor”

 1. Jag har mina bilder och musik i Dropbox. Då jag har den med firmagrejerna tog jag 1 TB så jag klarar mig gott. Men även här är det hängslen och svångrem med både moln och hårddisk. Skönt att det gick bra att rädda bilderna – vilken jäkla mardröm 🙂 Ha en go helg! Kram

  Gilla

  • Dropbox var sonens första förslag, men jag har valt iCloud eftersom jag har en Mac. Just nu är jag bara så frustrerad, jag begriper inte funktionerna eller vad den sysslar med. Det var en stor lättnad efter den chock jag fick, det är sant. Men jag är ganska upprörd över att kunskapen finns om hur lätt hårddiskarna går sönder utan att brukarna varnas på allvar. Det är dataräddarnas marknad. 2 Tb har jag tagit för att jag fotar så mycket.
   Detsamma!
   Kram

   Gilla

   • Dropbox är som de vanliga mapparna och inte låsta i molnet som Icloud och microsoft drive. Det gillas. Lätt att ladda upp och ner och dela mappar och länkar. Hoppas att du får kläm på’t

    Gilla

    • Aha, jag kanske borde titta på det i stället. Har laddat i fem dagar och fortfarande fattas flera tusen bilder som inte har laddats upp. Det är från datorn. Sen ska jag hantera de externa diskarnas innehåll också. Går så oändligt långsamt.

     Gilla

     • Jag betalar för 1 TB per år annars är det bara 250 GBi gratisversionen

      Gilla

      • Ja, jag har sett att det är en liten mängd gratis. Jag tog i för att ha lite utrymme, men jag borde nog också skaffa mig större hårddisk på datorn. I morse var alla bilder från datorn klara. Får fortsätta med hårddiskarna.

       Gilla

 2. Vilken tur att dina foton gick att rädda.
  Ha en skön helg.

  Gilla

 3. Så bra att du fick räddat dina bilder 🙂 Är ju riktigt, riktigt tråkigt om du tappat bort alla dina bilder.
  Jag laddar ner mina på 2 externa hårddiskar så om en går sönder så finns bilderna på den andra. Kan väl inte ha sådan otur att båda går sönder samtidigt !

  Gilla

  • Tack Christina! Jag inser när jag tittar bakåt i bloggen att jag har skjutit problemet med lagring framför mig. Det låter vettigt med två hårddiskar parallellt, men sen ska man ju egentligen ha en på något annat ställe också, om det brinner.

   Gillad av 1 person

   • Oj, oj då! Jag har båda mina ovanpå varandra i samma skåp 😀 😀 😀 Har inte alls tänkt på om det brinner. Får kanske ändra placeringen av en av diskarna 😀

    Gilla

 4. Vilken underbar känsla Jag att få tillbaka dina bilder! Men det du beskriver, är det så kort livslängd på en hårddisk 😦
  Hursomhelst så är bilderna du visar i sv/vit underbart vackra.

  Gilla

  • Det är verkligen befriande, tror knappt att det är sant! Det är nog så att på dataräddarfirmor ser de tendensen. Sen är det förstås många som håller och håller, jag har två äldre hårddiskar som fungerar. Men man får nog vara medveten om risken.

   Tack snälla Annica, de här passade i sv/vitt tyckte jag.

   Gillad av 1 person

 5. Skönt att det gick bra till slut! 👌👍

  Gilla

 6. Åh fy vilken vånda !
  Min hårddisk är mer än 2 år🤔
  Men moln har jag fast där är bara jpg bilderna
  Fina svartvita bilder!

  Gilla

  • Det har varit tufft, jag har varit väldigt ledsen. Än vet jag inte riktigt hur jag hanterar molntjänsten, valmöjligheterna på iCloud stämmer inte överens med vad jag vill.
   Tack Carina!

   Gilla

 7. Vilken glädje att du fick bilderna tillbaka. Har inte heller Mac men en vän har. Han vägrar använda iCloud och det kommer hela tiden upp en uppmuntran om att han ska göra det.
  Fantastiskt snygga, svartvita bilder. Lycka till med iCloud och ha en trevlig helg!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Kristallina! Jag är förstås överlycklig över att det gick att återställa bilderna, men dyrt blev det. Nu hoppas jag att jag kan få till ett lagringssystem som är enkelt och säkert, men just nu sliter jag mitt hår och känner mig också förfärligt sliten. Det är så mycket man förväntas förstå, jag känner mig oerhört stressad över det hela. Detsamma!!

   Gillad av 1 person

 8. Jag är så glad för din skull … så bra att det gick att rädda bilderna! Hm … min äldsta externa hårddisk är ganska gammal – nu blev jag lite orolig faktiskt, för just de bilderna har jag inte i ”molnet” …
  Vackra svartvita bilder – snyggt!

  Gilla

  • Tack Anki, det har varit påfrestande. Jag är glad över att ha fått tillbaka bilderna men att föra över alla mängder foton till molnet frestar på. Nya funktioner skapar förvirring och irritation. Jag startade överföringen i måndags men fortfarande fattas flera tusen foton. Jag trodde att det skulle säga ”slurp” och så var de där.

   Jag tror nog att det vore bäst om du såg över den gamla hårddisken. Jag har en gammal som jag måste ha gömt någon gång för jag hittar den inte, haha. På den var redan fler filer trasiga och visades inte så den skulle jag behöva kopiera över till annat ställe.

   Gillad av 1 person

 9. Snyggt!

  /Skvitt

  Gilla

 10. Det är ju bra att ha det viktigaste på mer än en hårddisk. Ett backupprogram underlättar.

  /Skvitt

  Gilla

 11. Oj 2 år det visste jag inte. BRA att veta mina är äldre. Skönt att dina gick att rädda. Snyggt med sv på bilderna , det måste jag göra mera av-blir inspirerad.

  Gilla

  • Ja, på dataräddningsfirman sa man att de oftast kraschade efter två år. Något att tänka på. Jag har en som är rejält gammal men som jag har förlagt och en till som jag genast ska tanka över till molnet. Och så två nya…. så jag har det jag gör.
   Jag tycker att just vissa växter gör sig bra i sv/vitt, de var lite mesiga i färg. Tack Eva!

   Gilla

 12. Härlig läsning att dina bilder räddades. Superfina bilder 🙂
  Dock blir jag själv lite orolig när jag läser om 2 års överlevnad… Har ju flera externa hårddiskar som ligger hemma. Låter som att man måste skaffa någon slags molntjänst. Har visserligen Dropbox men det använder jag enbart för mobilbilderna. Ska nog fundera lite. Menar dom att hårddisken slutar fungera efter 2 år?

  Gilla

  • Tusen tack Susanne! Om du visste hur glad jag blev när bilderna var tillbaka! Klart att hårddiskar har olika livslängd och har man tur så håller de nästan hur länge som helst. Men eftersom det är så vanligt att de går sönder efter ett par år så är det bäst att göra något åt fotolagringen. Jag har flera andra hårddiskar som är äldre, men dem tänker jag överföra till molnet så att jag har två kopior.

   Gillad av 1 person

 13. Datorn pajade och du fick dina kort räddade … grattis!
  Underbara bilder/ kram

  Gilla

  • Inte datorn men den externa hårddisken dit jag exporterar foton när datorn blir för full. Det kostade en bra slant att få bilderna räddade, men klart att jag är glad. Det var oerhört jobbigt innan jag visste om det var möjligt. Nu vet jag hur jag ska bära mig åt med mina bilder. Tack Ljusletaren!
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: