En ros utsprungen

Av: Jag

16 02, 2019

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, blommor, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, snö, vinter

38 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:28mm
ISO:220
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Julrosen

Julrosbad

utsprungna

Lysande

Vårens första blomma är inte en snödroppe, en krokus eller ens en vintergäck, det måste vara julrosen som finns där hela vintern om det vill sig väl. Det har hänt att jag har bänt bort ett isblock och under det hittat fullt blommande julrosor.

Nu är det inte helt lätt att fotografera blommor som nickar med huvudet mot marken, man får vara beredd på att bli blöt om armbågar och knän och hjälpa blomman lite på traven med att visa upp sitt väna inre. Att lägga sig på mage är inte riktigt ett alternativ så här års. Att knipsa av dem och låta dem flyta i en skål såg jag på en blogg och det är oerhört vackert, men det näns jag inte göra med mer än enstaka, de andra får fortsätta blomma ute i den vackra vårvintern.

38 kommentarer på “En ros utsprungen”

 1. Så vackra! Här blommar vintergäck sedan ett par veckor.

  Gilla

 2. Ja, de är vackra. Framför allt när man tittar närmare på dem. Jättefina bilder! Vackert med snön och vattnet som bakgrund.
  Kan vara bra att ha en vikbar skärm när man vill fota blommor som nickar mot marken.
  Ha en trevlig söndag!

  Gilla

  • Tack så mycket Kristallina! Snön var en än värre utmaning, jag försökte tre gånger innan det blev något av det. Vet du, jag har faktiskt en vikbar skärm men har aldrig vant mig vid att använda den, så jag har glömt bort att den funktionen finns. Vilken vanemänniska man är. Tack detsamma Kristallina!

   Gillad av 2 personer

 3. Så vacker och så tålig! Fint fångat – hoppas du inte blev frostskadad av att ligga i snön och krypa 🙂

  Gilla

  • De är verkligen tåliga, jag förstår inte hur det fungerar. Den rosa är bara i knopp ännu men den vita blommar för fullt. Jag hade ett sittunderlag och en plastkasse men jag fick byta kläder ändå, två gånger till och med, haha. Vad gör man inte för konsten…Tack Anne!

   Gillad av 2 personer

   • Nej det går nog inte att förstå hur de blommorna är funtade 🙂
    Ha ha…. där ser man, två ombyten till och med! Tur det finns lite att ta av i klädskåpet när man som du envisas med att krypa runt i vätan 🙂

    Gilla

    • Jag undrar ibland vad grannarna tänker när de ser mig krypa omkring, haha. Nu var det här vid tre olika tillfällen innan jag blev nöjd. Hade redan tänkt att jag gav upp, fick inte de bilder jag hade tänkt mig när jag gjorde ett försök till och lyckades någorlunda med de sista motiven. Min byxgarderob är inte så stor men de hann torka emellan.

     Gillad av 1 person

 4. Så vackert, och du lyckades få fina bilder av den oavsett hur du stod när du fotograferade 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Fina bilder på den absolut tåligaste blomma som finns – såå fint fångat med kameran!

  Gilla

 6. Så vackra bilder på den fantastiska rosen. Har försökt några gånger men den trivs inte. Snödroppar och krokus har kommit.

  Gilla

  • Tusen tack Anki! Helt lätt var det inte att fota dem, haha. Vad tråkigt att den inte trivs hos dig. Jag funderar på att skaffa mig någon annan sort eftersom de har så lång blomning och då kanske man kunde unna sig att ta in några. Roligt att krokusen redan blommar, snödroppar har jag också sett men de är så små så de går inte att få foto på.

   Gillad av 1 person

 7. Vilka vackra bilder på Julrosen! Den sista i isen är bara helt magisk. Tänk att en sådan liten späd blomma kan växa i snö och kyla! Riktigt fina komponerade bilder 🙂

  Gilla

  • Tack snälla Christina, kul att du gillar bilderna! Det var lite sjå med att ta dem, som du säkert läste, men nåt ska man ju ha att göra, haha. Visst är det en fantastisk blomma, tål både snö och is och snart kommer humlorna som älskar den.

   Gillad av 2 personer

 8. Underbara bilder! Ja grannarna har nog funderat på vad jag sysslar med både en och två gånger genom åren när jag kravlar runt med kameran i markläge 😀

  Gilla

 9. Så härligt att läsa, 3 ggr återkommande Nog är vi lite nördar vi fotografer vad gör vi inte för bilderna hi hi . Men det är det väl värt när bilderna blir så här fina. Den med mossan fastnade jag extra för. Alla var fina men nåt i den fick mig att stanna med blicken extra. Underbart med vårkänsla.

  Gillad av 1 person

  • Jag undrar om det inte var fler gånger ändå. Det var maken som fick mig att gå ut en sista gång – för att bli nöjd. Tack så mycket Eva. Den bilden är tagen i min hängampel där jag har lagt några kuddar med mossa, den är så härligt grön.

   Gillad av 1 person

 10. Snart är vintern besegrad! Än kommer snö och än är det kallt, men nere i jorden sjuder det av liv och allt det där gröna vill uppåt, mot solen, spira, bli blommor 🙂

  Gilla

  • Det är den bästa delen av vintern nu. Vi är på torpet och här finns massor av snö, men våren finns närvarande i solen som smälter snön och ställer till med halka. Vårvintersolen, jag bara älskar den. Tack för din poetiska kommentar Carita! De här blommorna är riktiga kämpar som blommar mitt i snön.

   Gilla

 11. De där är giftiga dom! För katter!

  Gilla

 12. Vad vackert fotat Jag! Har våren kommit så långt hos dig redan. Här är det en massa snö och mer kom det i natt. För två dagar sedan hade vi minus 20 grader.
  Sista bilden på rosen mot snön är så himla vacker och underbar, jag kan känna av både vinter och vår 🙂

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: