Knäckt

Av: Jag

21 03, 2019

Etiketter:, ,

Kategori: ägg, bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, natur, naturkonst, photography, photos, vår

41 kommentarer

Bländare:f/5
Focal Length:34mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Bestört och bedrövad fann jag alla vackra högresta popplar i en närliggande park nersågade och travade i en hög. De hade växt sig för stora och betraktades som riskträd fick jag som svar av parkansvarig landskapsarkitekt. Min vana trogen sökte jag tröst i kameran och se, poppeltraven var befolkad av allehanda figurer och filurer!

 

41 kommentarer på “Knäckt”

 1. Åh jag är oxå en trädälskare och blir oerhört berörd då man tar ner friska vackra träd.
  Jag fotograferar ofta träd ..du minns säkert att jag skrivit om det berömda broccoliträdet vid Vätterstranden som någon sågade halvvägs in i alla stammar. Sabotage!! Så himla sorgligt att någon bara vill sabba något så vackert.
  Jättefina bilder du tagit på årsringarna ..de skulle man kunna göra i ordning och ha som skärbrädor.Jag har två skivor av ett nedsågat träs som jag har på graven och ställer en kruka på. Det trädet fick komma till användning.
  Ottokram

  Gillad av 1 person

  • Ofta finns det ju ett skäl till att träd avverkas och just här fick jag snabbt svar när jag skrev till kommunen och undrade. Tråkigt är det ändå, det blir en så stor förändring som påverkar många, nyplanterade träd tar lång tid på sig att växa sig höga och vackra. Jag minns att du skrev om ert broccoliträd, det är skamligt och sorgligt att folk vill förstöra så.
   .
   Visst hade man kunnat göra som du skriver, men jag gissar att de blev flis och har eldats upp. Så smart att du använder rundlar av ett träd på det sättet på graven. Tack tant Otto!
   Kram

   Gilla

 2. Fantastiskt vilka figurer! Man undrar hur de har bildats!

  Gilla

  • Visst är det roligt! Jag har för vana att spana efter sånt här så fort jag träffar på travar med avverkade träd. Man kan verkligen undra vad det är som händer inuti träden som får årsringarna att se ut som de gör.

   Gillad av 1 person

 3. Härliga foton trots sorgen – men kanske det var rätt beslut om träden började innebära en risk för de som vistas där. Fast det gör det ju inte roligare förståss.

  Gilla

  • Tack Anne! Sorg är kanske ett för starkt ord, men ordentligt ledsen blev jag. Jag förstår att de måste bort men det är tråkigt att man tänkte fel när man planterade dem och bara satsade på en sorts träd.

   Gillad av 1 person

 4. Det är väldigt många träd som sågas ner. Läser och hör det från alla håll och kanter.
  Vi får glädja oss åt att du fick så underbara bilder. Jag kan se en hel del filurer. Himla snyggt!

  Gilla

  • Ja, det sågas både här och där, vi har ju båda läst om det inne hos Eva bland annat där jag också skrev om att jag hade fått reda på att man ofta använde just popplar som pionjärträd för att de växte så fort. Gamla popplar släpper sina grenar, man kallar det för att de aborterar dem och då blir de ju farliga för folk omkring. Vad roligt att du gillar bilderna och kan se många av filurerna som jag såg i stockänderna. Tack Kristallina!

   Gillad av 1 person

 5. Quels beaux portraits de bêtes étranges.. Sourire.. Tout un monde !

  Gilla

 6. Verkligen tråkigt med träden, men du fick fantastiska bilder på hur de ser ut inuti – nästan som att det är trädens själ som bor där. Läckert!

  Gilla

  • En rolig tanke att de kunde vara trädens själ. Jag var förbi där häromdagen och det var verkligen en deprimerande syn, helt tomt, en jätteyta som saknar sina vackra träd. Hoppas att det trots allt kan bli någorlunda fint där igen med nyplanteringar. Kul att du gillade trädkonsten!

   Gillad av 1 person

 7. Fina. Min farfar var industrisnickare och svarvade även på fritiden. Minns att han använde ett körsbärsträd som var angripet av något och att det blev så fina mönster i skålarna. 🙂

  Gilla

  • Så kan det kanske vara, att det är något som under en tid har påverkat hur trädet växer. Roligt är det att spana efter figurer i alla fall. Tack Inger!

   Gillad av 1 person

 8. Vilka konstverk det fanns i träden. Och dina bilder som du döpt till olika djur.
  Ha en skön helg

  Gilla

  • Visst är det kul med allts om döljer sig i träden. Tack Anki för dina kommentarer på bilderna! Tack detsamma, det verkar vara vårväder!

   Gilla

 9. Dina fina djursamling visar tydligt att träden inte mådde bra alls.

  Gilla

  • Jag tror faktiskt inte det. Veden verkade alldeles frisk och hård, inte alls rötskadad. Det mörka som bildar mönster är kärnveden som beter sig lite olika beroende på väder och annat. På vissa träd verkar det vara två stammar som har vuxit ihop och bildar mönster. Det är roligt att göra såna här fynd, men inte roligt att träden måste bort. Tack Antonia!

   Gillad av 1 person

 10. Synd om popplarna men VILKA vackra och spännande bilder. Oj ! 🙂

  Gilla

 11. Så fint! Jag älskar träd och i parken utanför min port finns enorma sådana av varierande sorter. Många av dem t.o.m högre än 5-våningshusen bredvid. // Kao

  Gilla

  • Det är vackert med träd. Stora träd är så mäktiga. När vi hälsade på uppe i Kiruna där jag växte upp kom jag på att jag skulle ha svårt att flytta tillbaka för att träden är så små där. Tack Kao!

   Gillad av 1 person

 12. Wood-creatures 🙂

  Gilla

 13. Flyende flodhäst 🙂 skoj. Den flodhästen måtte ha bråttom till flodfåran.
  För övrigt mrs.J. kvicka fabler eller associatione till Alice i Underlandet..

  Gilla

 14. Så tråkigt på träden men vilka fräcka och vackra bilder du fotade!! Jag gillar när man fotar allt och här är det vackra mönster, färger och former. Snyggt med svart i bakgrunden, motivet framträder så fint då, passande!

  Gilla

  • Oerhört tråkigt med träden, jag var förbi där igen och det är helt tomt där, en stor tom plan. Jag kan inte gå förbi ställen med travade stockar utan att kika på och fota veden. Där finna alltid något att upptäcka. Sen har jag ju lite dille på att göra såna här ”ägg”, som jag kallar dem och där blir det svart bakgrund. Och ibland vit förstås. Tack Annica!

   Gillad av 1 person

 15. Men så tråkigt på de vackra träden. Men vilka fantastiska mönster i stammarna som figurer, den vänster näst längst ned ser ut som en björnunge. Den översta som en snigel.

  Gilla

  • Det är jätteledsamt att de var tvungna att såga ner alla stora vackra träd, där är tomt nu. Ja, visst kan det vara en björnunge. Alla bilder utom den översta är klickbara så att du kan se dem större. Då ser du också texten. Det är alltid kul att upptäcka dessa figurer och filurer!

   Gillad av 1 person

 16. Very very interesting! Mycket bra!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: