Soliga pigor

Av: Jag

26 03, 2019

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, insekter, natur, photography, photos, vår

61 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:60mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Våra piggaste vårbudbärare har vaknat på riktigt, de pilar iväg kvickt som attan när jag försöker få dem att fastna på bild. Blåsten hjälper inte precis till, hostabladet som pigan klättrar på vajar och svajar, så även bilderna svajar en aning. När våren besökte oss förra gången för en månad sedan, fotade jag dem också, men då var de trögare – och tråkigare. Hmm, idag – en snörepris.

Lysande piga

PIga under

Rostpiga

Rostpiga ovanpå

Toppiga

Nedåtpiga

Myslokspiga

61 kommentarer på “Soliga pigor”

 1. Så fina bilder med fantastiska färger. Den röda skölden eller vad det kan heta fullkomligt lyser.

  Gilla

 2. Si avec cela on a pas une belle journée.. Sourire

  Bien belle série Jag…. Et merci

  Gilla

 3. Jättefina macrobilder! Inte så lätt att få skärpa på dessa små sötingar! Här har jag sett bin och en citronfjäril, men ingen nyckelpiga än.

  Gilla

  • Oj, en fjäril redan! Jag har sett en fluga och en spindel och minst åtta nyckelpigor, de verkar trivas i mina rabatter. Tack så mycket Ilse-Marie, de är bra rörliga de små liven!

   Gillad av 1 person

 4. En så söt liten rackare 🙂

  Ja, nu är våren på ingång och i rabatten på min bakgård tittar blyga små gröna stjälkar upp och de kommer bli scillor och snödroppar.

  // Kao

  Gilla

  • Jag hade två nyckelpigemodeller, men jag kan nog inte se skillnaden på dem. Visst är de fina! Roligt när det spirar i rabatter och gräsmatta. I min söderrabatt har tulpanerna hunnit ganska långt. Jag hoppas att den får vara i fred för haren i år.

   Gillad av 1 person

 5. Du fick det fint till trots blåsten!

  Gilla

  • Det var en knepig kombination med nyckelpigans snabbhet och blåsten. Tack så mycket Antonia!

   Gillad av 1 person

   • Du har skickligheten och även tålamodet på din sida. Det märks inte alls att det var blåsigt. Inte en endaste är suddigt.

    Gilla

    • Tack snälla Antonia! Det var bra många bilder som blev oskarpa men jag tog många och valde ut de här bland dem. Jag hade en idé om vilken sorts bilder jag ville ta så jag tänkte nästan ta en omgång till nästa dag, men orken tog slut. Ibland har jag tålamod, andra gånger inte,

     Gilla

 6. Så vackra bilder på nyckelpigan den fullkomligt lyser vår. Har ännu inte sett någon men en nässelfjäril satt på en växt men den försvann snabbt.
  Önskar en fin vecka med sol.

  Gilla

  • Tusen tack Anki! Oh, en nässelfjäril! Men det är klart, söderut kommer de ju tidigare. Jag har många nyckelpigor i trädgården, de kommer fram när jag städar rabatternal

   Gilla

 7. Söta pigor! Har du ett macro-objektiv?

  Gilla

 8. När nyckelpigan visar sig så är det ju verkligen VÅR. Fina bilder 🙂

  Gilla

 9. Ett leende på mina läppar. Om inte det är ett vårtecken vet jag inte vad det är. Bra att du inte gav upp trots svajande motiv. Härligt att titta på dina fina bilder.

  Gilla

  • Vad roligt att kunna göra dig glad! För mig är det verkligen ett vårtecken, tillsammans med den första fjärilen och tussilagon. Jag måste erkänna att jag knäppte och knäppte och tyckte ändå att jag måste göra om det nästa dag, men orkade inte. Så jag fick klicka hit och dit bland bilderna och så fann jag en hel del som jag faktiskt godkände. Du vet, man har ju oftast en föreställning om vad man vill ha för bilder. Tack så mycket Kristallina!

   Gillad av 1 person

 10. Vilka härliga bilder på ett ljuvligt vårtecken. Tycker du lyckades ypperligt med att fånga dem med kameran, trots vissa motgångar såsom vind och att de vägrar att samarbeta, liksom fjärilar.

  Gilla

  • De är snabba som bara den men oftast nöjer de sig med att pila iväg springande, det är sällan de lyfter och flyger iväg, som fjärilar gör. Men min första modell gjorde faktiskt det och då var jag sur för att jag inte hann med att fånga den i flykten. Fick leta upp en annan liten piga. Tack snälla Anita för din fina kommentar!

   Gillad av 1 person

 11. Så fin! Äntligen börjar färgerna återvända igen. Sen får vi nog stå ut med en och annan snörepris, det är väl inte förrän april är passerat som man (nästan) kan lita på att det inte blir snö igen 🙂

  Gilla

 12. Very good pictures.
  I had the opportunity to make my own pictures of this insect some two, three weeks before 🙂

  Gilla

  • Thank you Gerhard! I remember that. Your macro lens is far bigger than mine, I think. Even I took pictures of the lady bug a month ago, but not any good ones, so I didn’t show them.

   Gillad av 1 person

   • But the ones u show here they are very good 🙂

    My macro-lens stops at around 2 mm to show decent details. I bought some additional stuff to overcome this 2 mm but this didn’t work for me. Maybe because I couldn’t shot anymore by hand. I needed a tripod which is idiotic if you want to catch insects.

    Gilla

    • Thanks again! For me it’s the weight of the lens together with the camera that is important. I have got so much pain, so heavy stuff is not possible. With a tripod you have to sit and wait that the insects come to you, haha.

     Gillad av 1 person

 13. Vad fint du fångat pigan, härliga foton du visar oss 😊

  Gilla

 14. En hedersbetygelse för nyckelpigan som kommer tillbaka från sin vintervila.

  Gilla

 15. Wow! Så klara fina bilder med underbart ljus och skärpa. Vad roligt att dom har vaknat till liv hos dig redan. Jag såg två fjärilar häromdagen, vilket kändes konstigt med all snö som ännu ligger kvar.

  Gilla

  • Tack så mycket Annica! De verkar trivas i min trädgård, kanske för att det är så mycket löv kvar. Jag hittar många när jag vårröjer. Roligt med fjärilarna, dem blir man glad över. Jag har ännu inte sett någon, men minns att jag ett år fotade en nässelfjäril i ett skogsbryn och det var väldigt mycket snö kvar omkring, men just där fanns ett tinat ställe.

   Gillad av 1 person

 16. Men så fantastiska nyckelpigebilder. Vilken fin skärpa och fint mjukt ljus. Har de redan kommit? Vilket härligt vårtecken! Idag har jag gått min milrunda i Tennisdojor på asfalt! Första ggr sedan oktober helt underbart. Vårvintern är gudomlig.

  Gilla

  • Tack så mycket Eva! Ja, de första fotade jag redan fär en dryg månad sedan, men de var sömniga. Nu är de vakna och pilar iväg snabbt som tusan. Låter härligt med er vårvinter! Väninnan skrev nyss om att de har haft det väldigt blåsig i Abisko så de har inte kunnat göra så många turer. Även hos oss blåser det ordentligt.

   Gillad av 1 person

   • Ja det har varit full storm på vissa ställen i fjällen. Mjekak har min syster varit i de såg 3 meter framför sig hela helgen snön yrde. Här har vi haft helt ok med blåst vid kusten. Jag längtar tills det kommer fjärilar och dess kompisar de är så vackra.

    Gilla

 17. Mästerliga bilder – inga hastverk!

  Gilla

  • Tack snälla Carita! Nej, inget hastverk, det krävdes en hel del bilder för att hitta några bra. Och jag testade dessutom en omgång tidigare men då var pigorna sömniga så bilderna blev tråkiga.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: