Mormor och mammas gamla väska

Av: Jag

28 03, 2019

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, fotografi, foton, personer, photography, photos, saker, vår

34 kommentarer

Bländare:f/4.2
Focal Length:31mm
ISO:6400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

”Tio saker som du önskar att du aldrig gjort dig av med”, råkar jag läsa i en av våra kvällstidningar. Nyfiken, vad kan det vara för guldkorn? Hajar till: ”Mormor och mammas gamla väskor.” Sen tänker jag:

Jag gjorde mig aldrig av med mormor, hon dog själv, lika gammal som jag är nu. Först farmor och tre dagar efter, mormor. Och om jag verkligen hade gjort mig av med mormor hade jag nog haft starka skäl till det och förmodligen inte ångrat det ett dugg i mitt förhärdade hjärta… eller…

Nästa tanke: mammas gamla väskor? Hade hon någonsin en fin väska? Hennes röda gummisandaler från femtiotalet finns hos mig men en fin väska? Hennes sista väska var nog en väskryckarväska som hon måtte ha fått av någon av oss syskon. Ni vet, alla dessa bokklubbar som lockade med gratis väska och två gratisböcker om man blev medlem. Man gick med, fick premien, köpte det man måste och gick ur så fort man kunde. Väskryckare. Många väskor blev det. Fullt funktionsdugliga men sällan vackra.

Hennes svarta bokklubbsväska gjorde jag mig aldrig av med, hittade den i ett skåp och blev nostalgisk. Den går höstpojken omkring med nu, hänger den om halsen, tar upp sin lilla plånbok med gamla kort av olika slag, bläddrar med dem, stoppar tillbaka, hittar nyckelknippan och undersöker nycklarna, tummar på sin mobil mycket koncentrerad, plockar in den, stänger väskan och vandrar nöjt vidare.

Jag gjorde mig aldrig av med mormor och inte heller mammas gamla väska.

EDIT: Missförstå mig rätt. Jag älskade min mormor. Jag försöker bara raljera över hur jag skulle ha tänkt och känt om jag verkligen hade gjort mig av med henne.

34 kommentarer på “Mormor och mammas gamla väska”

 1. Jag tänkte i samma banor som du. Ryckte till vid formuleringen.

  Gilla

  • Skönt att någon tänker som jag. Jag vänjer mig inte vid detta konstiga bruk av genitiv, att man sätter -s bara på sista ordet. Jag fastnar alltid på ordet utan -s.

   Gillad av 1 person

 2. Vilket bra inlägg och en fin bild..
  Jag säger som Antonia tänkte likadant 😀

  Gilla

  • Tack Nicki! Mina tankar satte igång genast. Jag har så svårt för denna konstruktion, jag vill ha ett -s på båda orden: ”mormors och mammas gamla väskor”. Annar blir det såna här missförstånd. Kul att du tänkte likadant!

   Gillad av 1 person

 3. Härlig bild. Många rubriker finns det att förundras över. 🙂

  Gilla

  • Tack Inger! Nu var det inte rubriken i sig, utan detta, enligt mig, knasiga användande av kollektivt genitiv, där det inte ens fungerar. Det var en artikel om gamla grejer som man borde ha sparat och i det här fallet mormors och mammas gamla handväskor. Ja. Men skriv det då.

   Gillad av 1 person

 4. Inte lätt detta med syftning – men tokig blev det 🙂
  Underbart inlägg och en jättefin bild!

  Gilla

  • Heltokigt blev det p.g.a. av detta konstiga (nya) sätt med -s bara på sista ledet. Min hjärna gick igång omedelbart. Tack snälla Anki! Det här är en av de få bilderna på Höstpojken, han vill fortfarande inte fotograferas. Han var så glad över sin julklapp, den gamla väskan med innehåll.

   Gillad av 1 person

 5. Bilden är helt underbar och ler åt dina underfundiga rader. Ett härligt inlägg!

  Gilla

  • Tusen tack Anita! Jag var bara tvungen att skriva när det var så tokigt skrivet i tidningen, jag skulle inte ha gjort mig av med mormor! När det var hennes gamla väska de menade.

   Gillad av 1 person

 6. Söt lite pojke med mormors väska. Vilken lycka att ha både telefon och plånbok med en massa kort.
  Kramar

  Gilla

  • Han är så mysig, men vill inte fotograferas, han har väl integritet. Ja, han var helnöjd med julklappen, mormorsmors gamla väska, återbruk, och nytt innehåll. Jag letade fram en massa gamla kort av typen kreditkort. Nycklarna fick hans morfar hos en nyckelfirma när de hörde vad han skulle ha dem till.
   Kram Anki!

   Gilla

 7. Fint inlägg. Den blicken…

  Gilla

 8. Så rätt du har Jag! 🙂

  Gilla

 9. Jag missförstår dig genast rätt. Jag hade faktiskt förstått ”mormor och mammas gamla väska” precis som du beskrev det sedan. Heltokigt!
  Men bilden! Den är underbar. Vilken blick och man kan se hur upptagen han är med presenterna.

  Gilla

  • Vad skönt att det är fler än jag som reagerar på detta sätt att skriva genitiv (ägande)! Hur tokigt som helst. Det kan fungera om det verkligen är ett par, men inte annars. Du har så rätt, han var helt upptagen med väskan och dess innehåll, den lille. Tack Kristallina!

   Gillad av 1 person

 10. Haha, kan inte låta bli att skratta…

  Gilla

 11. När jag läste hajade jag till och läste igen tänk vad ett s gör! Men jag förstod även vid första läsningen vad du menade naturligtvis. Men språk är intressant vad skillnad det kan göra. Jag som jobbar i skolan ser i jobbet med nyanlända det verkligt tydligt. Jag är dessutom intresserad av dialekter och pratar mycket så själv. Då bli det Pitemål eller Bondska dom det även kallas. Viktigt att föra det vidare till nästa generationer. Fin bild på pojken, härlig genuin blick du fångat!

  Gilla

  • Visst är det intressant med språk och hur små ändringar kan ställa till det. Jag är ganska irriterad på detta med gemensamt -s, det förvirrar mycket, tycker jag och särskilt i fall som dessa. Intressant med Pitemål, har en moster där uppe och hon tycker att det är svårt att förstå.
   .
   Tack Eva! Han var koncentrerad på sin mobil och tittade upp en stund på mormor med kameran. Nu vill han inte att jag fotar honom mer, han börjar gråta.

   Gillad av 1 person

   • Bor hon här i krokarna ? Jag förstår henne det är inte lätt att förstå. När jag gick på Universitet i Luleå hade jag en klasskompis hon var från Trondheim vi lät lite lika i vår dialekt faktiskt.

    Gilla

 12. Hmmm Man kan väl inte göra sig av med en mormor?? Ler lite för mig själ. Tänk hur vi kan tolka skrivande texter…
  Underbar bild på lilla killen 🙂

  Gilla

  • Haha, nej, det kan man ju inte! Det är viktigt att man skriver så att det inte kan missförstås och detta med genitiv-s är riktigt irriterande ibland, tycker jag. Tack Carina!

   Gilla

 13. Så söt kille med röda kinder! =)

  Gilla

 14. Adorable portrait ;o)

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: