Här rivs för att få kust till hus

Av: Jag

13 06, 2019

Etiketter:,

Kategori: arkitektur, bilder, bildserie, förfall, foton, photography, photos, rost, skrot, vår

54 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:52mm
ISO:360
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

På väg till syster i Gävle en mulen vårdag smiter vi in för att se vad som pågår vid den gamla Karlitfabriken i Karlholm. Där rivs för att få luft och ljus – eller kustnära hus. Kanske var det förbjudet område, men vi hittade en ingång och jag tog några snabba bilder. Som vanligt så vinner bilderna på att du klickar dig in i bildserien.

EDIT: kort efter det här inlägget sprängdes byggnaden. Nedan en suddig skärmdump, tyvärr minns jag inte varifrån.

Skärmavbild 2019-06-18 kl. 09.33.07

54 kommentarer på “Här rivs för att få kust till hus”

 1. Oj, här var det gott om spännande bilder på ting som har sin charm trots sitt långt gångna förfall. Förbjuden mark eller ej så var det väl värt att föreviga för att kunna dela med dig av detta till oss andra.

  Gilla

  • Tack för din fin kommentar Anita! Det är alltid lite spännande när det är lite förbjudet. En gång har jag blivit bortkörd från en byggarbetsplats. Jag skulle gissa att fabriksbyggnaden nu är jämnad med marken, det går fort när man river.

   Gillad av 1 person

   • Till skillnad mot här, det går inte fort när man river och inte heller när man bygger nytt. Vet inte hur många år vi har haft samma lyftkran utanför våra fönster mot baksidan och oljuden som börjar kl. sju på morgonen. Fast jag är ganska så härdad vid det här laget.

    Gilla

    • Ojdå! Kan det vara självbygge? I Spanien där mina föräldrar hade hus var det många som byggde själva och det tog förstås tid när man bara hade kvällar och helger till förfogande. Här i Sverige verkar det vara en byggboom, överallt byggs det. Tidigt på morgonen vill man inte blir väckt av byggoljud.

     Gillad av 1 person

     • Tror inte självbygge är tillåtet här på ön, finns en slags byggnadsnämnd även här. Fast nu har man tillfälligt stoppat allt bygge på grund av att flera närliggande hus kollapsat nyligen. Kommer att bli striktare regler framöver vilket verkligen behövs. Det sker även alltför många olyckor på byggarbetsplatserna och svartjobbare som tjänar en euro i timmen. Nog om det…

      Gilla

      • Hemskt med kollapsande hus. Regler och kontroll behövs så att sånt inte händer och att säkerheten på byggarbetsplatser blir bättre. Men det är väl också därför som vem som helst inte får vistas på en byggarbetsplats…

       Gilla

 2. Där var det inte mycket kvar – jag förmodar att det stått något stort där 🙂
  Skrot och skräp kan göra sig fint på bild, jag gillar fotot med björkarna i bakgrunden. De blir en härlig kontrast till teglet och övrigt rivningsskort i förgrunden

  Gilla

  • Det är en hel fabrik som har stått där, men jag vet inte hur det har sett ut. Där fanns fler halvrivna byggnader, men det var lite nervöst att gå där och fota. Jag själv blev förstås förtjust i de turkosblå behållarna som låg på backen. Tack så mycket Anne!

   Gillad av 1 person

 3. Det var värst. Det var säkert inte tillåtet att kommer för nära. Vilka bilder! Bilderna med de hängande betongklumpar är jag mest förtjust i. Det ser så barbariskt och hänsynslöst ut. Kul med ett sånt oväntat motiv.

  Gilla

  • Nej, det var nog inte det. Men vi hittade ett ställe där det inte var avspärrat och där körde vi in. Men efter ett tag anade vi folk långt borta så då stack vi. Ja, visst är de bilderna… råa? Jag antar att man svingar en stor järnkula eller nåt så att väggarna rasar, tycker jag mig ha sett i filmer. Kul att du gillar bilderna Kristallina!

   Gillad av 1 person

 4. Säkert förbjudet område att gå på, men vadå … finns det en ingång så nyttjar man den! Läckra bilder! Skulle gärna gå runt där med kameran – så kul med lite annorlunda motiv! Snyggt jobbat!

  Gilla

  • Så tänkte vi, det fanns en väg in och vi testade. Det är roligt att fotografera något nytt, som raserade hus och jag önskar att jag hade haft lite mer tid på mig, men är glad att jag fick några bilder. Tack så mycket Anki!

   Gillad av 1 person

 5. Härliga och spännande foton 👍 snyggt fångat för snart är ju allt borta 👍😊

  Gilla

 6. Att du vågar ..ta dig in på avspärrat område ..så våglig är inte jag . Jag har ångrat många gånger att jag inte vågade ta bilder som man aldrig mer får chans att ta ..så jag får nog ta mig i kragen och bli mer modig vad gäller detta.
  Jag gillar annorlunda fotomotiv och din serie foton är spännande att betrakta..motiv man tar vill man ska beröra och säga något .där har du lyckats.
  //Otto

  Gilla

  • Vet du att jag inte minns hur det var skyltat, om det fanns förbudsskyltar eller inte, men igenbommat var det, utom på ett ställe och det kändes förbjudet. Förmodligen hade inget annat hänt än att vi blev bortmotade och det har hänt mig förr. Men inte gick jag där och kände mig helt bekväm inte, skyndade mig och sen stack vi. Visst ska man försöka ta de foton man ser tillfälle till, det är som du skriver, man ångrar sig annars. Tack så hemskt mycket för dina fina ord om bilderna, tant Otto, de gläder mig mycket!

   Gillad av 1 person

 7. Verkligt häftiga bilder!

  Gilla

 8. Så häftiga bilder och du gjorde rätt som smög in.

  Gilla

 9. Det är lite spännande att beträda förbjudna områden, och där har du lyckats fånga många vackra bilder, ja, dom är vackra, trots att det egentligen bara är skrot. Jag älskar den rostbruna färgen i första bilden, och alla betongklumpar som hänger och dinglar i sina armeringar, likt mobiler som vajar i vinden, läckert!

  Gilla

  • Vad roligt Susan att du ser det jag såg! Betongklumparna tyckte jag var ganska häftiga, men jag fick tyvärr associationer till krig och husruiner. Rosten är som vanligt läcker och jag var glad över att solen tittade fram en kort stund när vi var på väg bort och jag fick syn på den solbelysta rostiga kontainern. Sen är jag själv förtjust i bilden med den gråa murväggen och den blå behållaren. Tack så mycket för din fina kommentar!

   Gilla

   • Det är svårt att inte associera till krig och förödelse, men om man lyckas se bortom det, så hittar man även det vackra och coola i bilderna… samtidigt som man kan ta på den kusliga stämningen.

    Gilla

    • Ja, så är det ju, det var just coolt och läckert med de raserade väggarna och allt som hängde och dinglade. Jag kunde nog gått där ett bra tag om jag inte hade känt mig lite obekväm.

     Gillad av 1 person

 10. Men.
  Fina bilder har du fått på allt det gamla.

  Gilla

 11. En härlig serie på förfall. Skruttig och vackert. Mycket rost också.

  Gilla

  • En hel del rost och en hel del blått, de gör sig bra ihop, tycker jag. Tack så mycket Antonia!

   Gilla

   • Ibland önskar jag att jag hade bil att åka runt och kolla in övergivna hus och industri. Jag följer en hel del sånt på Instagram. Häftiga ställen som övergavs med allt intakt.. mitt hjärta blöder över att så mycket som lämnas till sitt öde för att sen bo o snabbtbyggda hus utan själ och kvalité.

    Gilla

 12. Extreme pic! Wonderful!

  Gilla

 13. Att man kan få en så vacker och stämningsfull bild av något som håller på att rivas…
  Bravo ❤

  Gilla

 14. Gillar att det var mulet ramar in med en dramatiskare känsla än sol. Rost är jag svag för på bild, hi hi så solbelyst rost sticker ut så även blå tank grå vägg. Snyggt med den kombon. Tänk att förfall gör sig så bra på bild. Ha en fortsatt härlig midsommarhelg!

  Gilla

  • Midsommaren kom och gick och nu är det vardag igen. Du gillar samma bilder som jag, lite extra. Visst är det mer dramatiskt med mulet väder i såna här bilder. Ja, förfall talar kanske till något i vårt inre – haha!

   Gilla

 15. Fint fotat mitt i allt elände Jag! 🙂

  Gilla

 16. De la beauté des ruines ;o)

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: