Räddaren i nöden?

Av: Jag

01 07, 2019

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, insekter, natur, photography, photos, sommar

59 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Jag reagerade instinktivt när jag såg jungfrusländan flyta i mitt fågelbad. ”Kan sländor simma?” for det genom mitt huvud och tanken sa: ”Nej, det kan jag väl aldrig tro”. Resolut tog jag den i vingarna och satte den på kanten, men den drattade i igen och jag fick göra en ny räddning. Denna gång lyfte jag upp den på höstanemonens stora blad. Där satt den sen och såg sig förvånat omkring. Till saken hör att jag just hade varit på en fotopromenad och sett den blå jungfrusländan flyga omkring, utan att den ville landa och posera för mig. Och här satt den nu, som svaret på en bön.

Sländhona

Spretar med vingarna

Blöt

– Hoppsan, var är jag?

Vingarna

Vingar som skiraste spets

Honslända.jpg

Bruna vingar,  blå jungfusländehona

Hejdå

– Hejdå kompis, nu flyger jag!

59 kommentarer på “Räddaren i nöden?”

 1. Du fick flera fantastiska bilder på sländan.
  Kramar

  Gilla

  • Tack så mycket Anki! Du må tro att jag var förundrad och glad över detta fynd och möjligheten att fota den medan den torkade vingarna.
   Kram!

   Gillad av 1 person

 2. En sån fin skildring av trollsländans dopp i ord och bild.

  Gilla

 3. Det var en fin liten historia, och som tack för att du räddade den vackra sländan, fick du möjlighet att ta många fina bilder 🙂 Vingarna är så otroligt vackra. Fina bilder 🙂

  Gilla

  • Vingarna är verkligen som vackraste handarbete – och så är det vi som kopierar naturen. Såna ögonblick som det ovan kan man leva länge på, det var som på beställning. Tack Susan!

   Gillad av 1 person

 4. Ibland kan man allt undra hur det kan bli så. Plötsligt är det bara där mitt framför näsan. Fin bildserie! 💕

  Gilla

 5. Det var tur att du kunde rädda den fina sländan. Vilka vackra foton du tog på den. Så skir och fin.

  Gilla

 6. Fantastiskt fina bilder på sländan. Svårt att få skrärpa på dom där små tunna varelserna!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Ilse-Marie! Det är just det som är dilemmat, man vill att de ska sitta stilla länge för att man ska få sina foton, men de vill inte alltid lyda. Jag tyckte att det var roligt att få fota den med utspridda vingar, de brukar alltid sitta med vingarna ihop.

   Gillad av 1 person

 7. Så gulligt! Jag räddade också en slända tidigare i somras. Den ”satt fast på insidan av ett fönster och jobbade sig trött utan att komma igenom. Jag hjälpte den ut. 🙂

  Gilla

 8. Vilken otur för sländan och tur för dig. Närmare kan man inte komma. Kanon fina foton på dessa underbara väsen. Fantastiskt att du kunde fota vingarna så tydligt.

  Gilla

  • Ja, verkligen tur för mig och till slut även för sländan. Ibland får man saker serverade och det är bara att fota på. Men samtidigt törs man ju knappt andas för att man inte vet hur länge det varar. Tack så hemskt mycket Kristallina! Jag blev också förvånad över att vingarna var så tydliga.

   Gillad av 1 person

 9. Mycket fina bilder Jag och ett fint räddningsuppdrag! 🙂

  Gilla

 10. En fantastisk räddning. Och som tack fick du dina bilder också.

  Gilla

  • Jag hann knappt tänka, snabbt gick det. Men jag kände att det där vingarna som ser så skira ut är ganska starka. Tack så mycket Antonia, jag är jätteglad över bilderna på denna vackra varelse, det är nästan aldrig man ser den med spridda vingar.

   Gillad av 1 person

 11. Fina bilder och vilken tur du räddade den!😊

  Gilla

 12. En riktig solskenshistoria … vilken tur den hade … och du kunde få några jättefina bilder på den som tack 🙂

  Gilla

  • Jag kom i precis rätt ögonblick, tror jag. Det verkar vara just när jag agerar som räddare som jag kan komma nära fåglar och flygfän. Tack Anki!

   Gillad av 1 person

 13. What comes around goes around! Härligt med Karma 😀 hjälpsamhet!
  Så fina bilder alla! Så skira vingar och vilken lyster de har. Vacker!

  Gilla

 14. Jag vet inte, kanske ville hon svalna sin kropp?
  Ibland måste du vara väldigt tålmodig för att ta en bra bild. Det kan ta veckor innan nästa tillfälle kommer!

  Gilla

 15. Den tackade dig för att Du räddade den genom att posera för dig
  Vackra foton

  Gilla

  • Tack så mycket Carina! Så kan man ju tänka, men jag tror egentligen att den behövde torka sina vingar. Men kanske kände den att jag inte var en farlig en.

   Gillad av 2 personer

 16. Så skickligt av dig att få så skarpa bilder! Vad har du för kamera och objektiv undrar jag nyfiket? Vackert kryp och fin räddningsinsats!

  Gilla

 17. Visst känns det fint att rädda ett liv oavsett vad det är 🤗 jag har gjort detsamma med en humla 💕

  Gillad av 1 person

 18. Mycket gulligt gjort av dig och så fick du ju dunderbra bilder som tack.

  /Skvitt

  Gilla

  • Den damp ner där som en uppfyllelse av min bön – men jag vet inte om det var så gulligt, räddar liv gör man väl nästan utan tvekan. Kanske skulle jag tveka om det var en orm det gällde. Tack Skvitt, bilderna blev jag glad över!

   Gillad av 2 personer

   • Orm, nej det tror jag inte. Även en orm kan ju behöva en hjälpande hand. Men simma kan de. Och de är faktiskt riktigt söta (men snok luktar pyton 😉 ).
    Klart du skulle förbarma dig. Det är jag säker på.

    /Skvitt

    Gilla

    • Jag har faktiskt redan förbarmat mig. Höll på att sticka ner handen i en hink med hönsgödsel men såg i tid att där låg en huggorm. Bad om hjälp dock och min man fick transportera ormen till en skog.

     Gillad av 2 personer

     • Precis jag vad jag hade förväntat mig av dig. Och dessutom är det ju inte tillåtet att döda våra reptiler. Ej heller amfibier.

      Mygg, knott, bromsar och fästingar är som tur är ännu inte fridlysta 😉

      /Skvitt

      Gilla

      • I nödläge får man döda ormar, har jag läst och så skulle ju varit fallet om jag hade stuckit ner handen i hinken, antar jag. Håller med om det andra, bromsar gillar mig, men mygg är jag inte särskilt besvärad av.

       Gillad av 2 personer

 19. Otroligt vackra bilder och en hjälteinsats 😀 ❤
  Jag skulle inte ha vetat om den kan simma eller ej och inte vet jag om jag vågat ta den i vingarna heller…

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Carita! Som jag skrev så handlade jag impulsivt och snabbt och någonstans i mitt minne hade jag en bild av att man kan ta dem i vingarna, har sett det på trollsländesidor. De kändes kraftfullt starka trots att de ser skira ut.

   Gillad av 1 person

 20. Otroligt vacker förstabild. De andra är också fina. Har du ett objektiv när du tar såna bilder? (Jag kan köpa till min kamera men har inte råd än.)

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Anna! Här har jag fotat med det medföljande normalobjektivet, macrot är för tungt att bära omkring på så det använder jag bara vid speciella tillfällen. Men kameran har en funktion som heter ”scene” som kan ställas in på närbilder t.ex.

   Gillad av 2 personer

 21. Åhhh..vilka helt underbara bilder!! Plus en fin insats från din sida och en gnutta tur, att den plötsligt var i din närhet. Grattis till jättefina bilder!

  Gillad av 1 person

  • Tack så hemskt mycket Anita! Visst var det tur, det kändes som en skänk från ovan. Det var ett sånt där ögonblick av lycka som man kan ha ibland när man fotar. Sen får man se om man hade samma lycka me fotona. Och ja, de blev godkända.

   Gillad av 1 person

 22. Fantastiska bilder, fantastisk upplevelse. Jag är ju av den ”sorten” att jag tror naturen och djuren talar till oss. Är inte helnörd men nyfiken och intresserad. Jag får ofta ”speciella” känslor när jag upplever saker i naturen eller att naturen, djuren, insekterna och fåglarna kommer till mig. Jag tror en del kommer med budskap. Oj vad det där lät djupt men jag känner ofta så. Därför köpte jag hem en bok som heter Djurens språk av Solöga. I den boken kan jag läsa gällande slända: ”Känn efter vad du vill. Skynda inte på dina beslut utan ta all den tid du behöver. Låt det du känner inom dig själv vara grunden för dina val” Som att läsa horoskop kanske och man får tro vad man vill men ibland kan jag må bra av små vägledande ord. Men så klart så är det ju jag själv som avgör och tar beslut gällande livet. Bara en tanke kring ditt fina fina möte ❤

  Gilla

  • Vad roligt att du berördes av min upplevelse med jungfrusländan och att du tar dig tid att leta fram vad mötet kan ha för budskap, Kul att du har skaffat boken, folk har citerat ur den tidigare när jag har fått besök av fjärilar. Visst har jag många beslut att ta framöver, jag funderar mycket på vad som är klokast att göra. Tack snälla Susanne för din långa fina kommentar!! Nog känns vissa möten och upplevelser lite extra betydelsefulla.

   Gillad av 2 personer


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: