Fotografens tröst – och like

Av: Jag

10 08, 2019

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, blommor, foto, fotografi, foton, insekter, natur, photography, photos, sommar

44 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Står och beundrar humlornas eleganta in- och utflygningar i stormhattarna när jag plötsligt får syn på en lite långsammare typ. ”Hurra, den hinner jag nog fånga på bild!” tänker jag. Gråhårig och lite tufsig efter regnet betar den långbente humlebaggen sävligt i de vackra blommorna – eller dricker den kanske av regndropparna? Av någon anledning kommer jag att tänka på Sisyfos när jag sen ser den andra bilden. De otåligare humlorna fångar jag kanske en annan dag.

Stångande bagge

44 kommentarer på “Fotografens tröst – och like”

 1. Så vacker bild på humlebaggen och den passar så fint ihop med stormhatten.
  Här har det regnat nästa hela dagen så det blir inga längre promenader.
  Kramar

  Gilla

  • Tack så mycket Anki! Det är alltid roligt när insekter har vett att välja vackra växter, haha. Vårt regn kom på natten och vädret är behagligt, än så länge. Men augusti är augusti.
   Kram

   Gilla

 2. Underbara bilder. Jag har alltid undrat hur folk orkar få fina och skarpa bilder på insekter vilka jag tycker är alldeles för snabba för min långsamhet. Blixten tex. Som jag övat och testat. Blit inga bra bilder. Inte ens halvbra eller suddiga. Tills en mamma till en tonåring berättade sanningen. Man filmar skådespelet och sen väljer ut toppbilden. Suck. Ungar är smarta. Eller använder serietagningar.

  Gilla

  • Tack så mycket Antonia! Det var precis tanken på seriebildtagning som föll mig in, innan den här filuren dök upp. Inser att jag måste titta mer på inställningar och öva. Filmat har jag faktiskt aldrig gjort. Och ja, ungar är smarta och lär sig fort. Jag är nog bekväm.

   Gilla

   • Jag vet inte om det är att vi är bekväma, men kanske mer känns som det är fusk och ingen skicklighet.

    Gilla

    • Det är en konst att filma också och seriebildtagning hör definitivt till fotograferandet, jag har bara varit just för lat för att kolla upp det och träna, för jag kan tro att även det behöver tränas på.

     Gilla

     • Jag har gjort serietagning förr, men. Den äter mycket batteri. Filmning är int3 alls min grej. Och irriterar mig att kamerorna blir dyrare för att till erfarna satsar stort på filmningen.

      Gilla

      • Aha, är det så. Jag har tänkt skaffa fler batterier men inte ens till det har jag fått ändan ur vagnen. I vissa situationer är ju filmning perfekt, som när trollsländorna svärmade förra året, jag stod bara och tittade medan svärsonen hade filmat med sin mobil hur massvis med sländor flög över björktopparna. Men det kanske borde finnas alternativ, kameror helt utan filmmöjligheter…

       Gilla

 3. Humlebaggen är verkligen vacker, underbara bilder! Det tar sin tid att fånga humlor på bild, det är många bilder som kasseras, men det är väldigt roligt att fota insekter och småkryp 🙂 Tror jag ska testa seriebildstagning nästa gång. Ha en trevlig lördag!

  Gilla

  • Humlebaggen är så fin, tycker jag, jag blir lika förtjust varje sommar när jag ser den. Den är så sävlig och verkar vara en riktig livsnjutare. Som en liten nallebjörn, skrev jag i ett tidigare inlägg. Humlor har jag fotat en hel del förr, men just här när de har bråttom in och ut i blomman och försvinner nästan helt, tänkte jag att jag inte ens iddes försöka. Jag har bilder där man bara ser lite av vingarna eller baken på dem, men kanske är seriebildtagning precis på sin plats här. Tack snälla Susan och tack detsamma!

   Gillad av 1 person

   • Jag har aldrig sett någon humlebagge, tror jag… vore kul att fota, framförallt om dom är lite sävliga. Känner igen bilderna av humlor som du beskriver, en halv vinge där, en halv rumpa här, dom är så himla snabba 🙂

    Gilla

    • Då har du något att se fram emot. De stannar ofta länge på en blomma och betar, de äter pollen. Jag har fotat den tillsammans med den vackra gulbaggen, de trivs i pioner båda två. På våren när de stora humledrottningarna flyger kan man få riktigt bra bilder på dem, de är lite långsammare är de här som far hit och dit.

     Gillad av 1 person

 4. Jättefina bilder på humlan! Superbra skärpa! Men, du är väl försiktig med stormhatten! De är mycket giftiga! En arbetskamrat fick på något sätt i sig av giftet, blev i stort sett helt förlamad och avled ett par år senare. Han var en renlevnadsmänniska, vegan, frisk och stark och bara ca 30 år gammal. Blir alltid livrädd när jag ser stormhatt efter detta! 😱

  Gilla

  • Det är ingen humla, utan en humlebagge. Men oj, vad hemskt att din kollega blev förgiftad och så illa sjuk och dog! Jag är försiktig, tvättade händerna igår efter att ha rört vid den och har flyttat den från ställen där barnbarnen lätt kan komma åt den. Jag kollade och det verkar främst vara rötterna och fröna som är så giftiga, kan det tänkas att din kollega tog fel på ätliga rötter och stormhattens, han var ju vegan? Förstår att det var en chock och att stormhatten är en växt som ger otäcka associationer.

   Gilla

   • Ingen vet exakt vad som hände, han kunde inte kommunicera. Han lyckades ringa sina föräldrar innan han föll ihop. Läkarna var förbryllade, men till slut konstaterade de att det måste ha varit stormhatt. Han hade sagt till en på jobbet att han kände sig lite förkyld men hade nån bra kur. Ja, det var på 90-talet någon gång, men det har etsat sig fast.
    Tyckte inte heller jag kände igen ”humlan” – humlebagge ska det vara förstås! 👍

    Gilla

    • Sånt etsar sig fast, helt förståeligt. Det låter ju som om han ville kurera sig med något, kanske rötter av något slag och så kanske han tog miste. Så förfärligt tragiskt.

     Gillad av 1 person

 5. Dagens skratt….. ”kommer jag att tänka på Sisyfos”. Då såg jag det också. Jag älskar dina kopplingar till böcker, författare eller mytologin som i det här fallet. Fr.o.m idag kommer jag alltid att se din bild när jag hör eller läser Sisyfos.
  Toppenbilder! Ha en trevlig helg!

  Gilla

  • Så härligt Kristallina att du roas av mina litterära associationer! Jag har undrat om någon ser dem, faktiskt. Det är en guldgruva, boktitlar och liknande och därifrån trillar ofta en lämplig rubrik fram när jag letar i hjärnvindlingarna, haha. Tack så hemskt mycket för din fina kommentar Kristallina och tack det samma!

   Gillad av 1 person

 6. Fantastisk skärpa som vanligt! Härliga bilder att ta fram när snön viner omkring oss. Sommaren på mysfaktor.

  Gilla

  • Tack så mycket Eva! Sommaren är bra att spara på bild, det är sant, men sen kommer den härliga vintern, haha. Längtar ibland efter vacker is mitt i sommaren.

   Gillad av 1 person

 7. Sisyfos har en alldeles egen historia om att rulla över stenen på bergets topp. Men det gör han inte. Så lätt att låta den rulla ned igen och cykeln börjar igen med blod, svett och tårar. Tänk om, sisifos hade rullat över bumlingen över kanten, undrar hur berättelsen hade blivit då?
  Kul att se att din blogg mrs.J. lever och frodas.
  /barbro

  Gilla

  • Men han hittar en mening med att rulla stenen och det är väl det vi försöker göra allihop. Man kan ju verkligen undra vad som hade hänt om den hade rullat ner på andra sidan. Min bild av humlebaggen fick mig att se hur han knuffade och buffade för att då stenen att röra sig. Jodå, ms Babs, än finns bloggen kvar. Det går trögt mellan varven men stenen rullar på.

   Gilla

   • Om stenen rullar ned på andra sidan berget har man vunnit över en rädsla. Det mesta i livet är rädslor. Och alltid hittar man en ny sten att rulla.
    Min blogg är seg i år.

    Gilla

    • Är det så? Det finns en hel del rädslor men mycket annat också, vill jag tro. Vi har alla våra beskärda stenar, just idag är min åkervindan och kampen mot den är verkligen ett Sisyfosjobb. Bloggar gör man när man har lust och tid, den springer inte bort.

     Gilla

 8. Visst blir man frustrerad när de flyger iväg precis när man hittar rätt position med kameran och skall trycka av. Sengångarna är helt klart mer uppskattade 🙂 Fin ä den!

  Gilla

 9. In german ”Bienenkäfer”, a very good-looking insect 🙂

  Gilla

 10. Humlebagge har jag aldrig sett! Så fin. ger aningen moderliga känslor – lilla pyret. 🙂

  Gilla

  • Oh, då har du något att se fram emot. Man blir glad av dem och kan sitta och iaktta dem länge, mindfulness i ett nötskal.

   Gilla

 11. Så bra att alla inte har bråttom, hastar genom livet, flyger iväg 🙂
  Fina bilder som vanligt här!

  Gilla

 12. Härliga foton igen 👍 Jag beundrar alla som lyckas med att fotografera dom, själv är jag dålig på det, men jag får njuta av dina 😊

  Gilla

  • Tack snälla Nicki! De här små raringarna är annars snälla mot en fotograf, de är sävliga och stannar oftast kvar länge på samma blomma.

   Gilla

 13. Wow! Vilken skäggfarbror! Det kan ju ha varit en skäggtant också, lägger ingen värdering i det. Men fantastiska bilder!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Anna! Ja, humlebaggen är en skäggig och luden typ om än lite blöt och tufsig just här. Mycket sympatisk.

   Gilla

 14. Åhh.. vilka fina och skarpa bilder på den söta lilla humlebaggen. Den framhävs väldigt snyggt mot den vackra blomman och din text därtill är alltid en njutning att läsa.

  Gilla

  • Jag tackar min lyckliga stjärna när jag hittar en favoritinsekt på en vacker växt. Det har faktiskt hänt att jag inte ville visa en ovanlig fjäril en gång för att färgerna skar sig så, det gjorde ont i mig, haha! Tack så hemskt mycket Anita!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: