Fjärilskompisen

Av: Jag

21 08, 2019

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, fjärilar, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, sommar

53 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

– Du kompis, vad står det i tidningen i dag?

Även i sommar har amiralen trivts nära oss på torpet. Den gillade att sitta på bordet, gunga på en schersminblomma eller i äppelträdet.

Bordsamiral

Schersminfjäril

Trädamiral

Så småningom blev den nyfiknare och slog sig ner på min tå, ett knä eller som här, på tidningen. Där satt den länge och småpratade, obekymrad om att jag svängde på tidningen och försäkrade mig om att det verkligen var amiralen, sliten och fadd i färgerna som den var. Och i motljus.

Blädderamiral

– Om jag bläddrar så läser du!

En vacker dag dök sedan en fräsch, nykläckt amiral med klara färger upp och jag förstod att en ny generation hade tagit vid. I höst har den långt att färdas, denna ståtliga migrant.

Ny amiral

53 kommentarer på “Fjärilskompisen”

 1. Sanslöst. Du har lite magi runt om dig. 🙂

  Gilla

 2. Jättefina bilder på den vackra fjärilen! 😍

  Gilla

  • Tack Ilse-Marie! Det är så roligt att amiralen verkar trivas på torpet. Minns hur begeistrad jag var när jag såg den första gången.

   Gilla

 3. Vilken vacker fjärilskompis du har 🙂 Jag gillar den fjärde och den första bilden bäst, i den fjärde bilden gömmer den sig bakom ett blad, fortfarande lite rädd och osäker, innan den, som i första bilden, vågar läsa tidningen tillsammans med dig 🙂 Underbara bilder, snyggt fångat!

  Gilla

  • Tack så mycket Susan! Så var det ju, den var ganska skygg i början men bordet var ett bra mellanläge. Det var retfullt när den flög upp i äppelträdet och knappt syntes men den vågade mer och mer. Amiralen och den silverstreckade pärlemorfjärilen är nog ganska sällskapliga av sig, de trivs bland folk, tror jag.

   Gillad av 1 person

 4. Så vackra bilder på fjärilarna!😊

  Gilla

 5. Men så vackert! Älskar fjärilar 🙂

  Gilla

 6. Fantastisk historia..du liksom jag är fjärilsbetagna.
  Det vet du ju att jag skrivit om…i somras när jag var på Gotland med en väninna berättade jag för henne om min tro på fjärilar.
  Då när vi satt där kom en fjäril och satte sig på min arm..magiskt.. se du vad jag menar med att fjärilar är med mig? Hon blev helt stum och sa att aldrig någonsin hade en fjäril satt sig på henne.
  Så nog är min tro på riktigt ❤

  Gilla

  • Ja, jag minns vad du har berättat om dina fjärilsmöten. Så himla roligt att fjärilen dök upp just när du berättade om det! Man känner sig utvald på något sätt. Minns du vad det var för sort?

   Gilla

   • Nässelfjärilar brukar det vara för det mesta men oxå de vackra fjärilarna med ögon på vingarna ..vet inte vad de heter. Min kompis blev helt paff när fjärilen satte sig på min arm.
    Jag sa du ser min pappa är här oxå och ser till mig.

    Gilla

 7. Oj vilka fantastiska bilder. Lyckliga du som har fjärils besök. Här har det varit väldigt lite .
  Kram

  Gilla

  • Tack snälla Anki, roligt att du tycker om dem! Tydligen har det varit lite olika i landet, vi har haft gott om olika sorters fjärilar på torpet, men inte så många här i stan.

   Gillad av 1 person

 8. Vilken skillnad i färg och prakt mellan dem. Så läckert att ha en fjärliskompis. Så fina alla men den på tidningen fastnade jag för lite mer känns er samhörighet mellan er, att kunna läsa och bläddra och den är kvar! Häftigt, själv har jag svårt att fota någon fjäril överhuvud taget-de flyger när jag kommer nära. Kanske det beror på att oftast har jag här hemma en eller två katter som smyger med mig i trädgården 🤣🤣

  Gilla

  • Ja, de här flyttfjärilarna har flugit långt när de är på plats i början av sommaren. ett under att de klarar hela vägen. Sen blir de tufsigare och mer och mer nötta under sommaren och så kommer de nya och visar upp sina färger. Ungefär som hos oss, men med ett snabbare förlopp. Kan tro att katterna gör sitt för att fjärilarna ska akta sig! Vissa fjärilar är riktigt svåra att fota, de svirrar runt runt och flyger så fort de ser skuggan av en, medan andra faktiskt nästan söker sig till folk, tycker jag, Bläddrade gjorde jag inte, jag bara skojar i bildtexten, men som jag skrev så testade jag att röra tidningen fram och tillbaka och kollad översidan på fjärilen och den satt kvar, skiftade läge lite grann. Men amiralen har jag haft hos mig en annan sommar, de verkar trivas hos oss. De var två ibland, men sen bara en. Tack för fin kommentar Eva!

   Gillad av 1 person

 9. Så fina bilder på fjärilarna … och vilken skillnad på den äldre och den yngre generationen! Fantastiskt att de kommer och sitter på dig och i din absoluta närhet … kanske är du en sån där ”fjärilsviskare” 🙂

  Gilla

  • Haha, jag brukar skoja att jag går ut och visslar och så kommer de. Men det är ju långt ifrån så, ibland vill ingen alls ställa upp på bild. Men ja, vissa fjärilar verkar attraheras av… min kroppsdoft, för parfymer har jag inga, tål inte något sånt, inte ens i deodorant. Det är knappt man tror det när man ser en ny och fräsch amiral, de är verkligen så klara i färgerna. Tack så mycket Anki!

   Gillad av 1 person

 10. Tjusig fjäril. Det verkar som motiven kommer till dig utan att du anstränger dig!

  Gilla

  • Haha, ja, vissa motiv dyker upp oväntat. Nu när jag tänker efter så trodde jag inte att fjärilen skulle sitta kvar tills jag fick fatt i kameran, men maken kom med den och fjärilen satt där den satt. Förvånad och glad var jag.

   Gilla

 11. Åhh.. så fina fjärilar och fantastiska bilder. LIvet ur en fjärils perspektiv blev det nästan. Vad roligt att de kom så nära. Gillar serien väldigt mycket med de olika ljusförhållanden och bakgrunder. Blev inte sämre av att du fick både gammal och ung med på bild. Toppen bilder!

  Gilla

  • Tack snälla Kristallina! Det var roligt med amiralen i år igen, ibland var de två men den ena var oräddare. I början var det ju bordet och buskarna som gällde så då fick jag försöka fota den bäst jag kunde. Men sen… nog blir man lite begeistrad när en fjäril verkar så trygg så at den glatt sitter kvar så där och nästan småpratar med en. Kul att du gillar min serie!

   Gillad av 1 person

 12. Fantastiskt!

  ”Mina” fjärilar tycks vara drogade med amfetamin för de är alldeles stirriga och sitter inte still en enda sekund. Så jag är lite avundsjuk, faktiskt. Vilket sömnmedel drogar du dem med?

  /Skvitt

  Gilla

 13. Lite annorlunda och härliga bilder på detta fascinerade djur/insekt

  Gilla

  • Tack Stefan! Det var roligt att den ville sällskapa med mig en stund. Av någon anledning får jag lite då och då besök av fjärilar som sätter sig på mig och palperar mig med sin sugsnabel. Lite svårt att fota dem då dock, men för det mesta går det bra.

   Gilla

 14. Oj vad fin den var och inte ett dugg rädd heller, Den nya var verkligen ståtlig, Jag upplevde total oräddhet med en gräshoppa 🦗 höll inte på att bli av med den och jag bjöd den på sallad 🥗, en ovanlig och lite rolig upplevelse, ska göra ett inlägg om den den döpte den till Benjamin 😂

  Gilla

  • Den var ju skygg i början av sommaren, men blev med tiden mer och mer orädd. Så roligt med gräshoppan! Såna här små händelser med insekter och kryp blir man glad av, det är något speciellt med sådana möten med dessa små naturväsen. Ser fram emot ditt inlägg om gräshoppan!

   Gilla

 15. Haha vackert och kul inlägg! 🙂

  Gilla

 16. Denna vackra fjäril som lyst med sin frånvaro hos mig är alltså hos dig och trivs istället. Så fint fångad och vilken glädje är det inte när de gärna håller sig kvar, så man får tid att både njuta och fotografera. Ett jättefint inlägg i både text och bilder.

  Gilla

  • Tack igen, Anita! Jag är verkligen glad över att du tog dig tid att skriva så långa fina kommentarer på en massa inlägg! Jag gläds åt de vackra flygfäna, det är med kamerans hjälp jag har upptäckt dem på äldre dar, jag hade ingen aning om någonting som gällde fjärilar, minns första gången jag såg en amiral, hur förundrad jag var. Och att de kan bli som små husdjur hade jag nog inte kunnat förställa mig. Hoppas att du får besök nu när dessa migranter återvänder söderöver!

   Gillad av 1 person

   • Tack själv snälla!! Såg hur många fina fantastiska inlägg jag missat hos dig och ville självklart skriva en kommentar till varje. Har mer tid nu när vi är i Spanien och har verkligen kunnat koppla av. Men tyvärr flyger vi hem imorgon natt och ärligt så längtar jag inte hem alls, mer än till Fanny.
    Visst är det både roligt och spännande vad mycket vi upptäcker och ser sen vi började fotografera. Detaljer, ljus, speglingar, vackra insekter och så mycket mer. En väldigt givande hobby som även lett till många värdefulla bekantskaper. Önskar dig en fortsatt fin söndag!

    Gilla

    • Hoppas att ni snart kan göra verklighet av era planer att flytta till Spanien, har förstått att det inte längre är så trivsamt där ni bor nu. Det låter bra att du har kunnat koppla av, alla behöver vi byte av miljö och nya intryck lite då och då. Jag själv skulle vilja komma iväg ett tag, känner att mina omgivningar är genomfotograferade.
     Trevligt söndagsslut Anita!

     Gillad av 1 person

 17. Häftigt möte! Hjälpte en till frihet idag när jag kom hem.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: