Blå/Blue/Blau/Bleu

Av: Jag

02 09, 2019

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, blommor, foto, fotografi, foton, natur, sommar

40 kommentarer

Bländare:f/5.6
Focal Length:55mm
ISO:720
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

En

Soligt

Rakryggad

Knölklocka

Bläddrar bland sommarens bilder och finner ett objekt som återkommer sommaren igenom. Blåklockan. Den stora blåklockan som finns i naturen kring torpet tilltalar särskilt mitt öga och om och om igen försöker jag fånga dess skönhet. Så har det varit sommar efter sommar. Jag tror att jag på något mystiskt sätt plötsligt ska få till den där bilden med stort blåklocks-B. Sommaren går och jag inser att möjligheterna till en pangbild avtar; blommorna vissnar, nöts av väder och vind och falnar.  Jaha. Det får duga. Det är bra nog, bestämmer jag mig för (för den här gången). Bland bilderna smyger sig sedan den förment väna men riktigt ettriga knölklockan in.

40 kommentarer på “Blå/Blue/Blau/Bleu”

 1. Den finaste ängsblomman enligt mej!

  Gilla

 2. Älskar också blåklockor, och tycker också att de är svåra att fota så där riktigt, riktigt bra. Men här har du lyckats tycker jag! 💙👍

  Gilla

 3. Blåklockan är ju så vacker!😊 Fina foton av den vackra blomman! Du har fått fram den vackra blå färgen så fint!😊

  Gilla

  • Det är en älsklig blomma och den stora blåklockan som finns här är speciellt vacker. Tack så mycket John! Det konstiga är att jag har dämpat färgen i fotona.

   Gillad av 1 person

 4. Snyggt!!! Har du haft saxen framme? 😉 De är så skira så att det ser nästan ut som om de är gjorda av papper. Skönt att titta på dem.

  Gilla

 5. Ha..ha.. jag har också flera bilder som ligger där och väntar. Pangbilden fick jag inte till. Senast idag tittade jag på dem igen.
  Dina är mycket bättre än mina. Riktigt snyggt fotat!

  Gilla

  • Tack så mycket Kristallina! Bra att få höra att det är fler som kämpar med blåklockorna, det bara slog mig när jag bläddrade bland fotona att det fanns många bilder av dem. Men det är förstås lätt att ta en bild när man går förbi och den ska ju bli den bästa. Varja gång.

   Gillad av 1 person

 6. Den finaste sommar blomman i min favorit färg. En tålig liten blomma som klarar mycket.
  Kram

  Gilla

  • Det är en av de vackraste sommarblommorna, omtyckt av humlor bland annat. De kan ju boa i den när det regnar, till exempel. Färgen är väldigt vacker där den står och lyser i solen.
   Kram

   Gilla

 7. Vackra allihop. Bäst tycker jag om den tredje bilden. Och den sista. 👍

  Gilla

 8. Underbara blåklockor.

  Gilla

 9. Verkligen vackra foton på dessa underbara blå!
  Ja, även knölklockan är vacker … även om den kan bli lite väl påträngande på fel plats 🙂

  Gilla

  • Tack snälla Anki! De är speciella, tycker jag, så ståtligt robusta och ändå skira. Knölklockan är ju egentligen väldigt elegant med sina radera av klockor, men rötterna, de är inte roliga.

   Gillad av 1 person

 10. Jag tycker du fått jättefina blåklocksbilder, allihopa. Den med trävirket under gillar jag mera än de andra-kontrasterna mjukt & hårt. Blåklockor är så skira & tar lätt vind så de är lätt oskarpa för mig. En av de vackraste blommorna i vilt tillstånd.

  Gilla

 11. Åhhh vad fina dom är, jag tror inte att jag sett några blåklockor på flera år.. Så det känns fint att få se dina 💕 Den första bilden min favorit 👍 😊…

  Gilla

 12. Så fina de där blå 🙂
  Ha en fin helg!

  Gilla

 13. Ljuvligt!! Både färg och blomma är en favorit och det framhävs väldigt snyggt med dina vackra bilder.

  Gilla

 14. Teman är ett intressant fotoprojekt. Det gäller bara att hitta rätt och det har du gjort. Nu är blå min favoritfärg, så jag kanske är partisk 🙂

  Gilla

  • Tack Stefan! Nu var väl projektet inte så genomtänkt, mera så att jag fastnade vid blåklockorna i förbifarten, om och om igen. Till slut var jag ju bara tvungen att göra något av det.

   Gilla

 15. Så underbart blått och vackert! 🙂

  Gilla

 16. Så fina bilder på vackra blommor. Jag tycker att du lyckats väldigt bra med dina bilder 🙂 Har aldrig hört talas om knölklockan förut. Tänk att man lär sig alltid något nytt! Det är fantastiskt 🙂 Tack!

  Gilla

  • Tack snälla Susanne! Den stora blåklockan är en favorit även om jag gillar de sirliga mindre klockorna också. Knölklockan heter så på grund av de stora knöliga rötterna, som palstenackor, som sprider sig underjordiskt i din trädgård. De är ju vackra i sig (den understa bilden) men kan vara väldigt invasiva och man måste gräva ihärdigt för att få bort dem. Visst är det kul att lära sig av andra bloggare!

   Gillad av 1 person

 17. Har en känsla av att det blir mycket blått när du är ute och fotar. Har jag rätt eller är det en tillfällighet? Vackra är de iaf, blåklockorna. En av mina sommarfavoriter. Men knölklocka har jag aldrig hört förr. Här ute i min innerstadspark har jag legat på en filt och närstuderat blåklockor på stängel. Men jag plockar dem inte.

  // Kao

  Gilla

  • Jag har inte tänkt på det, får kolla. I sommar var det strandirisen, blåklockan och jungfrusländan och så älskar jag ju turkosblå rostiga kontainrar, haha. Det finns ju en del varianter av de där klockorna och knölklockan kan vara en riktig knöl genom att den lätt invaderar och tar plats. Skämt åsido, det är rötterna som är knöliga, stora vita som tar plats i jorden och kan tränga undan annat. Svåra att få bort, man måste gräva och gräva. Så härligt att ligga och närstudera blåklockor på en filt!

   Gillad av 1 person

   • Tack för upplysningen. Nu fattar jag varför den så vackra blåklockan har ett så skändligt namn :-).

    Ja, och sen alla kryp som besöker den – det är intressant. Jag som har så dålig syn ligger på 1a parkett – då kan du tänka dej hur nära blåklockorna jag ligger.

    Du som vet en hel del om småkryp: Igår när jag låg i sängen och läste så kraschade en liten beigebrun avlång ca 5 mm insekt mot min arm. Borstade bort den men den återkom. Kraftig krasch från ett så litet djur, tänkte jag – och mosade den faktiskt (skäms lite). Ut ur kroppen på det krossade krypet kom en orange vätska. Kan ha varit vad som helst, men vad tror du?

    // Kao

    Gilla

    • Det är svårt att veta vad det kan har varit för insekt. Jag brukar ju fota och sen kolla på nätet för att hitta namnet på dem. Orange vätska har ju även nyckelpigor som vill avskräcka fiender.
     .
     Stora blåklockor brukar humlorna använda som regnskydd, smart, eller hur?

     Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: