Bland klippor, vågor och raviner

Av: Jag

05 11, 2019

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, höst, natur, photography, photos, vatten

56 kommentarer

Bländare:f/10
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Man är stolt över sina klippor på Bornholm, de enda som finns i Danmark. På den nordöstra kusten finns Helligdomsklipporna med sina branta stup, dramatiska klippor och djupa grottor. En vacker vandringsled med långa trappor ner till stranden här och där vindlar längs kusten och tar dig till alla ställen som måste ses.

Bränningarna slog hårt mot klipporna den dagen och jag var nog lite orolig att jag skulle bli översköljd och därmed också kameran i vissa lägen. Höjdrädde maken fick vila en hel del medan jag skuttade (hmm) nerför och sen flög (haha!) uppför alla hundratals trappsteg, kikade över klippkanter rakt ner i havet och njöt av vyerna.

När jag klättrat ner i ravinen som jag först inte tänkt orka gå ner i blev till och med jag lite nervös. Där fullständigt dånade av vågorna och jag tänkte att om jag inte är försiktig kanske jag blir en av dem som det står i tidningarna om: ”Hon skulle bara fotografera klipporna, när en våg…” Men där fanns en pinne, inkilad längst fram bland stenarna på stranden och hur jag än vinklade så var den i vägen för mina foton. Jag motstod dock den starka viljan att ta mig fram och rycka bort pinnen. Besviken och, det måste erkännas, något omskakad av den lite för spännande vistelsen i ravinen tog jag mig långsamt uppför den längsta av alla långa trappor. Där tog mina krafter slut.

56 kommentarer på “Bland klippor, vågor och raviner”

 1. You took fantastic pictures👍👍👍

  Gilla

 2. Ett riktigt äventyr blev det, och fantastiskt fina bilder! 🌊🌟

  Gilla

  • Lite spännande var det men mest väldigt roligt. Det blev en lång promenad och med alla trappor var jag mer än mör. Tack så hemskt mycket Ilse-Marie!

   Gillad av 1 person

 3. Var värt mödan. Modigt och kanske lite dumt gjort men nu hände inget.
  Jag minns en gång vid medelhavet när jag satt på en stor sten 5 m över havsnivån. Allt var still och vattnet kucklade bara litet. Blå himmel. Stiltje. Men helt plötsligt blev jag översköljd av en jättevåg från ingenstans. Såg ut som en dränkt katt och var glad över att den inte tog mig med sig.

  Gilla

  • Tack Antonia! Ja, jag tycker det, jag blev väldigt upplivad. Men när jag tittar på bilder från dessa klippor på nätet så ser jag hur det kan se ut när det är lugnt, hur folk klättrar omkring lite här och där på klipporna. Någon varningsskylt kanske vore på sin plats. Nu blev det ju lite roligare bilder med vågor och bränningar. Hoppas att du har tittat på dem i större format, de är helt annorlunda då.
   .
   Hu, för din upplevelse, vilken tur du hade som inte drogs ut. Det var något sådant jag var rädd för där i ravinen. Eller att bli slängd mot en klippvägg.

   Gillad av 1 person

   • Ska kolla bilderna i förstoring också på stordatorn imorgon.
    Du fick en rejäl adrenalinrusch på köpet.

    Gilla

    • Det behöver inte vara någon stordator, men kanske större än en mobilskärm.
     .
     Ja, så var det nog, lite spänning gav energi och glädje, men sen tog krafterna slut.

     Gillad av 1 person

     • Jag har bara liten mobil. Kanske nästa år större. Kanske.
      Energin tog slut? Men det var värt det.

      Gilla

      • Min mobil är väl inte så stor heller. Men jag tittar aldrig på bloggar på den, jag tycker att foton är så mycket bättre i större format.
       .
       Hela höstresan var som en vitamininjektion ur humörsynpunkt, men kroppen gick på vilja och smärtstillande.

       Gillad av 1 person

 4. Skummande och spännande bilder.

  Gilla

 5. Wow vilka häftiga bilder på klippor och skummande hav. Har full förståelse för din man, är själv väldigt höjdrädd.
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket Anki! Det var lite extra kul när havet var dramatiskt. Det är ju inte att leka med att man är höjdrädd, det kan vara besvärligt i vardagen.
   Kram

   Gilla

 6. Wow, vilket äventyr, och vilka fantastiska bilder, sååå vackert 🙂 …och vad skönt att det inte blev några rubriker i tidningarna.

  Gilla

  • Haha, ja, det hade ju varit tråkigt om kameran hade blivit dränkt och vad som hade hänt med mig törs jag inte ens tänka på. Hu. Kul att du gillar bilderna, tack så hemskt mycket Susan!

   Gillad av 1 person

 7. ”Klippslott” and ”Grytan” are my favorites. 🙂

  Gilla

 8. Riktigt häftiga … och alldeles fantastiska bilder! Du är modig du … jag hade aldrig vågat! Inte numer i alla fall – var modigare förr 🙂

  Gilla

  • Tack så väldigt mycket Anki! Jag vet just inte om det handlar om mod. Det fanns ju trappor och på det första stället en lejdare upp till klipporna vid havet. Där fanns också en stege ner i ett hål men vi kunde inte begripa vem som skulle bada där. Nu förstår jag att man går ner där när havet är lugnt, för att fortsätta in i en grotta (tror jag) men det är ju inte alls lämpligt eller ens görligt när havet är oroligt. Men du skulle ha sett familjen med barn i yngre tonåren som gick leden. Ungarna sprang och skuttade iväg längst ut på de höga klipporna som stupar rakt ut i havet. Jag rös och såg noga till att ha en säkerhetsmarginal, man vet ju inte när balansen sviker en. Och hade jag varit förälder till barnen hade jag hållit dem hårt i handen.

   Gillad av 1 person

 9. Verkligen vackert! Håller med dig om bilderna i större format! Vi önskar att våra följare skulle titta på annat än mobil också, men tyvärr blir det nog nästan alltid mobilen.

  Gilla

  • Tack så mycket NyfikenGuld! Det var en härlig dag! Jag hade nog knappt tänkt på att folk kollar i sina mobiler förrän några skrev det, bilderna betedde sig märkligt ibland och visades inte som de skulle eller så såg man inte sånt som fanns i bilderna. Nu har jag kollat på bildserien i mobilen och det är helt andra bilder, nästan så jag undrar varför jag lade ut en del av dem.

   Gilla

   • Det är så synd! Vi har börjat tänka på det och tar fler närbilder eller mer ”grafiska” uttryck. Landskap är svårt.

    Gilla

    • Jag har nog levt i min egen lilla bubbla, jag bloggar alltid i laptopen och klickar upp bilder i större format när det går. Men folk är ju vana vid att göra allt på mobilen i och med Instagram och allt vad det heter.

     Gilla

   • Kollade ditt inlägg på min ipad och där är första bilden stor, men de andra mindre. Kan det vara något med inställningarna? Ipad format är ju annars rätt ok att kolla foton i tycker jag.

    Gilla

    • Tog fram min Ipad som har blivit barnbarnens leksak och tittade. Första bilden fyller ut skärmen i liggande format, men de andra bilderna är något mindre. p.g.a. att det är en bildserie, men nog är de tillräckligt stora, det som tar lite plats är pilarna på sidorna i bildserien. Men jag kanske måste förtydliga att man ska klicka på en bild för att se serien i större format?

     Gilla

     • Testade igen. På min ipad är det inte en serie som man klickar fram en och en, utan de står i en lodrät rad och är ungefär 4×5 cm stora. När jag klickar på en bild kommer jag direkt till en kommentarssida om den bilden, bilden är då fortfarande liten. På mobilen blir det en stor bild när jag klickar på den, och även datorn. Jag blir nyfiken på varför det blir så på paddan, så vill vi ju inte ha det vare sig du eller jag. Får kolla lite på vad det kan vara.

      Gilla

      • Så underligt. Det händer när jag håller på och pular med inlägget att det blir så. Men när jag lägger ut det färdiga inlägget är det en bildserie med pilar och det är ju meningen att man ska kunna klicka sig fram när det är så många bilder.

       Gilla

 10. Så mäktiga bilder❤️

  Gilla

 11. Dramatiska och väldigt fina bilder!

  Gilla

 12. Vilken dramatik! Fantastiskt tjusiga bilder.

  Gilla

 13. Häftiga, dramatiska och ursnygga bilder! Jag hade också klättrat hit och dit. Hur många tillfällen får man att fota sånt?
  Apropå att kolla i mobilen. Fotobloggar är det sista man ska kolla i mobilen tycker jag. Egentligen rätt logiskt.

  Gilla

  • Precis så, jag blev fångad när jag gick nerför de första trapporna. Hade annars tänkt att vi bara skulle titta på ett par ställen, men det blev en lång och rolig vandring. Helt utmattad men väldigt glad var jag sedan.
   .
   Jag har nog inte förstått att det är många som använder uteslutande sina mobiler, även till att titta på fotobloggar. Men folk fotar ju med dem också och lägger ut bilder här och där, så det är väl en vana.

   Tack så hemskt mycket Kristallina!

   Gillad av 1 person

 14. Wow vilka vilda och härliga foton 😊 och det låter lite skrämmande att klättra ner, och jag är verkligen glad att du inte blev en av dom som…. Man har ju även läst om folk som intagit livsfarliga positioner för att ta selfies på klippor och liknande och trillat ner, men du bjöd verkligen på fina foton..

  Gilla

  • Ja, dessa våghalsar som gör allt för att få en speciell bild på en klippa, jag ryser! Nej, jag höll nogsamt ett säkerhetsavstånd uppe på klipporna, det var bara detta med vågorna nere vid stranden som oroade lite, särskilt stället med ravinen, där dånade det så mycket, men samtidigt var det en spännande upplevelse. Tack så hemskt mycket Nick, så roligt att du tycker om bilderna som jag njöt av att ta!

   Gilla

 15. Så vackra bilder på de mäktiga vågorna och klippformationerna. Härligt. Men bäst att hålla i sig ordentligt i den blåsten.

  Gilla

 16. a lot of nice pics 🙂

  Gilla

 17. Häftiga bilder blev det ju ändå, men visst kan det vara mycket irriterande med sådana där objekt som hela tiden hamnar i bild mot fotografens vilja!

  Gilla

  • Tack Inger! Det var ju bara på ett ställe det var sånt i vägen. Jag var ett tag övertygad om att någon hade behövt visa att hen hade varit där genom att kila fast käppen på stranden och var därför extra irriterad. Men det kanske var vågornas kraft som hade placerat den där.

   Gillad av 1 person

 18. Thanks for the following dear.

  Gilla

 19. Vilka fantastiska bilder! ❤

  Gilla

 20. Wow så fina bilder på ett läckert ställe! Jag kan känna igen mig, jag hade nog också velat pilla på pinnen men låtit bli.Klokt av dig att vara försiktig. Att klättra i raviner är svårt och ansträngande, du fick kanonbilder!Väldigt mäktigt ställe dramatiska vyer.

  Gilla

  • Det här var rysligt roligt. Jag hade inte trott att jag skulle orka klättra upp och ner för trappor och balansera uppe på klippor men har man roligt så känner man inte tröttheten. Vädret var spännande och ja, det blir mer dramatiska bilder då. Vad gäller pinnen så har jag anammat vad någon duktig fotograf skrev en gång: Städa före och inte efter! Men här var det nog klokast att låta bli, det hade kanske inte blivit något inlägg annars…. Tack så väldigt mycket Eva, din kommentar gör mig glad!

   Gilla

 21. Underbara bilder!! Man kan känna kraften i vågorna, inget att leka med 😉

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: