Veck och vindlingar

Av: Jag

23 03, 2020

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, frost, natur, naturkonst, photography, photos, växter, vår

53 kommentarer

Bländare:f/6.3
Focal Length:48mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

En av vårens mest spännande växter är rabarbern. Tala om utveckling, bokstavligen, från knoppar, veck och vindlingar till sommarens blad och stjälkar. Häftigt värre.  Och färgerna, färgerna…

Sprickfärdig

Lysande

Hej på dig

Spricker fram

Framsprungen

Vindlingar

Knoppat klart

Stolt

Rabarberfrost

Även före de första knopparna lyser rabarbern upp tillvaron.

53 kommentarer på “Veck och vindlingar”

 1. Oj så häftiga färger och vindlingar. Har aldrig tittat så noga på de första bladen. Snart kan du göra paj som jag älskar.
  Va rädd om dig Kramar

  Gilla

  • Visst är det läckert när man kommer på hur de ser ut så här i början! Jag tror inte att det blir nån paj, men i år gör jag nog rabarberchutney! Detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Fantastiskt fina bilder! Naturens under!

  Gilla

 3. Rabarber!! (svälj…..)
  Så läckra bilder på min favorit i trädgården. Tyvärr äter någon annan ”min” rabarber sedan vi sålde huset. Utvecklingen är enda ordet som passar här. Super snyggt fotat!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Kristallina! Tråkigt med din rabarber, jag önskar jag kunde dela med mig, jag har en på landet också och båda är gigantiska. Det är just de där vindlingarna och vecken som blir så läckert, tycker jag, hur de sen blir så stora blad, som genom ett trolleri.

   Gillad av 1 person

 4. Jag tycker att det är lite motbjudande. Skrämmer mer än lockar. Påminner om en blödande köttbit.

  Gilla

 5. Det finns ingen/inget som kan skapa som naturen! Som små monster som kryper upp ur jorden med fantastiska färger 🙂

  Gilla

  • Haha, fantasin vaknar, det är verkligen lustiga små figurer som tittar fram. Naturen är den bästa konstnären, från den hämtar vi inspiration!

   Gilla

 6. Enormt tjusigt! Det är som att se rabarber med nya ögon…

  Gilla

 7. Så spännande och vackert! Rabarbern är verkligen en favorit. Köpte en planta till stugan men tyvärr klarade den sig inte. Vet inte riktigt vad det beror på men vi ska under våren och sommaren fixa en del här hemma i trädgården och jag har sagt hela tiden att jag måste ha rabarber. Jag använder dom i både hemgjord saft, mjuka kakor och i pajer. Och rabarberkräm!!! Alltså det är barndomsminnen. Eller när man tog en rabarberstjälk och doppade dom i strösocker och åt… Slurp!!

  Gilla

  • Tack så mycket Susanne! Trist att den inte tog sig hos dig. Det var likadant hos syster min, hon fick en planta av mig. Kanske är det så att de är kinkiga i början. Mina är ärvda, eller rättare sagt de följde med på köpet och blir enormt stora, särskilt den på landet, som trodde den att den var en buske av något slag. Jag har fått diabetes typ 2 och avstår från kakor, saft och pajer, suck, men en chutney tar man ju inte så mycket av och äter inte så ofta, så det får det bli. Men mellandottern gör ofta något gott, som rabarberkompott av vår rabarber. Jag har också ibland satt ut en låda vid brevlådan så att folk får förse sig.

   Gillad av 1 person

   • Rabarberkompott lät ju väldigt smarrigt 🙂 Tänk att ha dig som granne ❤ Önskar så att jag hade stora frodiga rabarberplantor. Hos barnens pappa, dvs mitt förra hem, där fanns det också jättestora plantor, "ärvda" och har säkert stått där i många många år eftersom gården gått i arv i generationer. Chutny på rabarber lät ju spännande… Måste googla på nåt recept. 🙂

    Gilla

    • Haha, du får spana, det kanske är fler som delar med sig av sitt överflöd. När jag tänker efter så är nog rabarberplantorna individer. Jag hade faktiskt två på landet, men den ena tynade bort, de stod i samma jord, bredvid varandra. Synd att du fick lämna ”din” rabarber. Jag har nog inte riktigt koll på mitt recept men hittar jag det så kan jag ju skriva det hos dig.

     Gillad av 1 person

 8. Så vackra bilder! Jag älskar tiden när rabarbern är på väg upp. Det är så vackert ❤
  Njut av dagen!

  Gilla

  • Tack snälla Carina! Det är verkligen speciellt med den späda rabarbern, har man en gång fått syn på den så är man där sedan och spanar varje vår. Det samma!

   Gilla

 9. Längtar också efter rabarber. Får titta på dina skapelser så länge.

  Gilla

 10. Wow, vilken läcker rabarberkonst, såå snyggt 🙂 Härliga färger och vackra vindlingar, har nog inte tittat så nära på rabarbern sedan jag började fota 🙂 Mina favoriter är tredje och

  Gilla

 11. …sjunde bilden (råkade klicka på ”skicka”, så den här kommentaren kommer i två delar, hi hi). Snyggt fotat!

  Gilla

  • Lätt hänt att man slinter, då fick jag dubbelt upp, haha. Rabarber är en så läcker växt, tycker jag, har ju haft inlägg med bladen som vissnar så färggrant också. När jag går varvet runt huset så fastnar jag så här års ofta hos rabarbern, det är fördelen med egen trädgård att man kan syna växterna noga. Tusen tack Susan för din fina kommentar! Min favorit är nog näst sista bilden – och så frostbilden förstås.

   Gillad av 1 person

   • Jag minns dina vissna rabarberblad, såå vackra. Själv bor jag i lägenhet, och trivs med det, men jag kan sakna en liten trädgård att gå ut och fota i 🙂 …har lite vagt funderat på en kolonistuga, men jag är ju egentligen inte trädgårdsintresserad, men vill ändå ha mycket växter till mitt fotograferande 😀 Kanske dags att odla nåt på balkongen igen. Ha en fin kväll!

    Gilla

    • Vi har funderat på lägenhet, men landar alltid i att det skulle vara svårt, vi är är ju alltid ute, vi är i trägården stora delar av året. Du får bjuda in dig till någon som har kolonilott, haha, men balkongodling låter också som en bra idé. Trevlig helg Susan!

     Gillad av 1 person

 12. Waouw, quelle sublime série.. quand la nature se fait délicieusement sexuelle.. Sourire.. Merci, Jag

  Gilla

 13. AMAZING pictures, very beautiful jag!

  Gilla

 14. Första gången jag ser en rabarber på det sättet.. Spännande och jättefina foton 👍 😊

  Gilla

  • Man får nog ha en rabarber nära sig för att lägga märke till hur det ser ut på våren när knoppar och små blad tittar fram. Tack så mycket Nicki!

   Gilla

 15. En otroligt läcker bildserie även om min spontana reaktion var att jag såg något helt annat än rabarber!! Tror du kan gissa vad då det inte var något positivt men efter en stunds tittande blev det istället riktigt vackra och framförallt spännande bilder.

  Gilla

  • För mig är det väldigt likt hjärnans vindlingar och vissa av dem även något annat. Roligt att du tog dig tid och kunde se den späda rabarberns skönhet, jag är väldigt glad över att kunna betrakta den nära varje vår. Tack snälla Anita!

   Gillad av 1 person

 16. Verkligen! Jag har inte tänkt på att makrofotografera, eller gå jättenära, rabarbern – men sådant konstverk!
  Undrade först vad bilden föreställde… såg ut som något inre organ hos en människa… heh!

  Gilla

  • Haha, ja verkligen, för mig liknar det hjärnans vindlingar och det är jätteroligt att komma dem nära, de ändras så fort också och nya färger och former dyker upp.

   Gilla

 17. Ha! Ha! Les rhubarbes naissent dans des oeufs ;o)

  Gilla

 18. Att rabarbern kan ha så mycket vackra mönster och färger, det har jag inte tänkt på tidigare innan jag började att fota. Du har fångat de i rätt tidpunkt innan de drar iväg alldeles så de vackra mönstren som ser ut som en hjärna (tycker jag) försvinner… föra året gick jag och skulle fota grannens men annat dök upp och jag tänkte jag hinner sedan…men icke det var stora blad då jag kom mig för att fota..

  Gilla

  • Med kameran upptäcker man mycket, men ibland väntar man för länge och motiven försvinner. Vissa motiv kommer ju åter, så du får göra ett nytt försök med rabarbern. Min rabarber står så till och är som en upphöjd kulle som jag inte kan undgå att se, så jag missar den sällan. Bara idag så upptäckte jag nya färger, men beslöt mig för att det fick räcka med foton. Tack för fin kommentar Eva!

   Gillad av 1 person

 19. En underbar växt att fotografera och jag känner en dragning till urmodern, moder jord 🙂

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: