Grannens häck och en blå hyacint

Av: Jag

05 04, 2020

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, blommor, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, vår

37 kommentarer

Bländare:f/7.1
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Porslinshyacint

Baksida

Blåvit

Häckar drar alltid blickar till sig men så här års är nog de flesta i ganska risigt skick. Men vissa överraskar, se vad jag fann i grannens häck, ut mot gatan, enbart för att glädja förbivandrande: de skira blåvita – porslinshyacinterna (bild 2)! Mängder. Om man nu inte vill dra blickar till sin egen häck så tar man ett par bilder lite snabbt, lägger sig inte raklång på gatan eller exponerar sin bakdel på annat sätt.

Nu längtar jag ut till torpet. Där har jag hittills kunnat räkna dessa skönheter till en, två, tre och kanske fyra stycken ganska spretiga och glesa (bild 3 och 4). Men jag hoppas att tant E:s generösa gest med att gräva upp en hoper lökar hos sig ska ge mig glädjefnatt när jag kommer ut dit. Under äppelträdet hittar jag dem då.

Den blå är en julhyacint som jag lyckats komma ihåg att gräva ner i jorden.

37 kommentarer på “Grannens häck och en blå hyacint”

 1. Hoppas du snart kommer ut till torpet och får se hur det blev med tant E:s lökar under äppelträdet. Spännande. Bedövande vackra blå färger på blommorna.

  Gilla

  • Om allt går enligt planerna så blir det ett torpbesök efter påsk. Verkligen spännande att få se vad som kommit upp. Jag borde anstränga mig mer med att gräva ner julhyacinterna. De blommar inte lika frodigt ute men klockorna är ljuvliga. De blåvita är så gammaldags vackra, verkligen som blåvitt porslin.

   Gilla

 2. Mysiga de är. Fotogeniska är de alltid. Men kräver sin kvinna att ta såna fina bilder. Snygga.

  Gilla

 3. Mycket vackra blommor och vackra foton.
  Bra söndag !

  Gilla

 4. Porslinshyacinterna är ljuvliga! Hoppas det blivit många såna ute vid torpet. Förstår att du längtar dit nu när våren verkar komma på allvar! Fina bilder!

  Gilla

  • Visst är de, verkligen som vackraste blåvitt porslin! Jag är verkligen spänd på att få se om de har kommit upp. Vi planerar en påskfika i trädgården med barn och barnbarn och sen blir det nog torpet. Tack så mycket Anki!

   Gillad av 1 person

 5. Aha, porslinshyacinter heter dem! Jag har sett sådana här, men visste inte namnet på dem. Trodde först det var någon slags scilla. Fina är dem i alla fall! 🙂

  Gilla

  • Det finns numera randiga scillor också men porslinshyacinten har en s.k. bikrona i mitten, medan scillan har fria ståndare med blått pollen. Jag är väldigt förtjust i porslinshyacintens vackra blåvita mönster.

   Gilla

 6. Porslinshyaciten är så vacker. Hade massor när jag bodde i huset men har inte några nu.
  Kramar från oss

  Gilla

 7. Åhh, vad vacker porslinshyacinten är 🙂 Fina bilder!

  Gilla

 8. Instämmer med övriga, en väldigt vacker blommma och snyggt presenterat.

  Gilla

 9. Underbara blommor. De är på gång här men inte riktigt ännu….
  Vackra bilder !

  Gilla

  • Tack Carina! De är verkligen älskliga, tycker jag. Det beror kanske på väderstreck och jordmån när de vill visa sig.

   Gilla

 10. Så underbara och vackra hyacinter och lika vackert fotade. Förstår att du gärna vill åka till torpet. Det är så kul att se vad som har hänt där under tiden.
  Kommer ihåg en gång när vi åkte till vårt torp på våren. Min man försvann bakom huset och sedan hörde jag honom skrika: Åh… herre gud! Det var förstås allt som blommade där som han hade planterat. Kul minne.

  Gilla

  • Tack så mycket Kristallina! Vi åker nog efter påskhelgen, en kortare tur för att just kolla läget. Roligt minne med din man som var så förtjust över växtligheten! Hos oss har det mesta funnits där, det är inte mycket som vi har planterat och speciellt inte min man, haha.

   Gillad av 1 person

 11. Förutom de vackra bilderna gillar jag att du informerar om inställningarna du använt på kameran. Kanske något att ta efter 🙂

  Gilla

  • Tack så mycket Stefan! I början tyckte jag att det var lite roligt, men nu är jag nästan enbart irriterad på att värdena följer med, för det gör de automatiskt i det här bloggtemat. Då kunde jag bara visa en enda bild. Nu har jag ofta med många bilder och då gäller ju inte inställningarna mer än en bild. Dessutom slutade slutarvärdet följa med så nej, jag skulle inte välja att visa inställningarna om jag kunde välja. Det är dags att byta bloggtema, men jag har gillat enkelheten och färgerna med det här.

   Gilla

 12. Vilka vackra färger blommorna är verkligen fina och jag kan förstå att du längtar ut till ditt torp, där kan du väl glömma allt vad virus heter för ett tag..

  Gilla

  • Tack Nicki! Barnen har velat att vi skulle ha åkt dit för länge sen men vi har haft mycket att göra här i stan. Nu får vi se när vi kommer iväg. Det är i alla fall samma region så ingen kan bli upprörd över att vi åker dit.

   Gilla

 13. Vackra blommor och bilder. Hoppas att ni kommer till torpet snart. Vi åker till vårt torp till helgen. Bara för att få andas och lyssna till fågelsång.

  Gilla

  • Tack så mycket Susanne! Det är ju det man man gör när man kommer ut på landet, andas. Men så här års finns förstås mycket att göra på tomten också. Vi får njuta av utelivet i fulla drag, både ni och vi.

   Gillad av 1 person

 14. Nummer 3 drar mig genast lite mer än de andra, lite sagokänsla och romantik över bilden. Känner igen mig över detta med raklång på gatan, hi hi vad gör vi inte… Jag har legat lågt med bloggandet ett tag, har varit tagen med allt som hänt i världen. Men nu känns det mer hoppfullt igen, så efterlängtat! Längtar efter kunna vara med mamma och pappa igen.. De tillhör riskgrupperna…

  Gilla

  • Tack Eva! Det är precis den bilden som jag själv gillar, en av mina få porslinshyacinter på landet. Förstår så väl att du har legat lågt, man behöver hitta ett sätt att klara av det. För mig har fotandet och bloggandet alltid varit en tillflykt, men ibland behöver man en paus även från det. Jag längtar efter mina barnbarn, det är svårt när vi har träffat dem regelbundet och plötsligt är allt annorlunda. Jag tillhör också en riskgrupp genom alla min underliggande sjukdomar, tyvärr.

   Gillad av 1 person

 15. Underbara bilder på denna vackra skönhet! Jag förstår så väl att du längtar ut till torpet, vilken lycka att kunna tillbringa sommaren där. Ligger det långt ifrån ditt ordinarie boende och brukar du och familjen tillägna hela sommaren ute på torpet 😉

  Gilla

  • Tack igen Annica! Nu har vi varit dit en sväng och vårröjt och far dit snart igen. Ja, vi är där hela somrarna, ofta tillsammans med mellandotterns familj. Nu blir det förmodligen inte så. Det ligger en timmes väg från oss och i samma region så vi kan åka dit utan dåligt samvete även nu.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: