3 x flyktigt

Av: Jag

02 07, 2020

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, blommor, fjärilar, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, sommar

43 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

De små blå är inte alltid blå, utan som här, bruna. Brun blåvinge, där jag ett tag fick för mig att det kanske var två olika fjärilar där den fladdrade omkring för att undkomma rampljuset. Jag som någonstans har kvar den där underbara känslan när man vänder upp och ner på världen – mig hittade man alltid stående på huvudet – avundas flygfäns lätthet att inta det perspektivet.

Brun blåvinge

Uppochner

43 kommentarer på “3 x flyktigt”

 1. Du har en otrolig förmåga att hitta annorlunda fotoobjekt och göra så mycket av dem. Stiligt!

  Gilla

  • Tack snälla Eva för din fina kommentar! Och där minns jag en krönika där det stod att utlänningar häpnar över vårt ”snälla” när vi tackar, haha. Jag tänkte lägga till en bildtext också, men orkade inte fila längre på inlägget. Såg du i andra bilden hur fjärilen häpnar över den mystiska gröna fjärilswannabeen?

   Gillad av 1 person

 2. Jättefina bilder! Ja, visst avundas man ibland fjärilar och fåglar – i alla fall deras förmåga att flyga!

  Gilla

  • Tack så mycket Ilse-Marie! Ja, tänk om man kunde sväva iväg. Maken och sonen tog tag i det och segelflög i flera år, det är väl det närmaste man komma fåglars och andra flygfäns flykt, kan jag tro. Jag flyger i mina drömmar ibland, tar ett skutt upp i luften och hej, vad det går!

   Gilla

 3. De är inte lätta att fånga på bild. Visste inte att det fanns bruna blåvingar.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Nej, man får vara envis och ofta ger jag upp. Men ibland vilar de sig ett slag. Det finns säkert ett skäl till varför den fortfarande är en blåvinge trots färgen.
   Kramar till er!

   Gillad av 1 person

 4. Så vackra bilder! Jag har också sett bruna blåvingar tidigare år. I år har jag dock inte sett en enda blåvinge ännu. Hoppas jag får se några, det är en av mina favoritfjärilar.

  Gilla

  • Tack så mycket Ulla! Jag har sett en hel del blåvingar men de har alla haft bråttom. Jag tror inte att jag har fotograferat någon brun blåvinge tidigare men jag kan ha fel. Jag håller med, blåvingar är väldigt vackra.

   Gilla

 5. Härliga bilder 👍 och upp och ner jag stod ofta på händer när jag var liten jag tyckte om perspektivet 👍😊👍

  Gilla

  • Tack Nicki! Händer stod jag också på,men helst mot ett stöd, det var jag inte så duktig på. Men på huvudet kunde jag stå hur länge som helst. Kanske därför jag har diskbråck i nacken…

   Gilla

 6. Så himla fina bilder du fick på dem. Tyvärr verkar som världen står på huvud och blodet börjar dunka reellt. Och så känns inte att det lättar. Men det vet fjärilarna ingenting om.

  Gilla

  • Jag tror att det är just fjärilarna och andra små knytt som känner av när det händer något, de är väldigt känsliga för alla slags förändringar och obalans. Tack så mycket Antonia, jag spanar just nu nästan varje dag på de här små, går en liten sväng och ser om någon vill posera.

   Gilla

   • Här poserar bara oinbjudna blomflugor. Kan knappt öppna fönstret i år så vill de in. Inte glad alls. Och speciellt sur blir jag när de mumsar på mig. Kliar som attans. Men jag upptäckte en speciell vapen mot kliande. Den nya handspriten som sälj överallt. Lite duttande och kliandet är borta. Kan behövas upprepa en gång till om det börjar en gång till vid behov men än så länge har inte behövts flera gånger.

    Gilla

    • Blomflugor som bits? Är det inte knott då? Förstår att handspriten lindrar, jag har en liten tub med liknande gel som jag stryker på, eller en penna som heter Afterbite, de har nog ungefär samma ingredienser med sprit och någon gelé. Blomflugor är väl annars de där getinghärmande ganska stora flugorna som pryder växter ute.

     Gilla

     • De här är inte stora. Kanske kallas de för bananflugor. Små svarta och mjuka. Om de biter eller suger blod vet jag inte, men det kliar efter att jag har haft på mig.
      Jag hade inte en aning om att handsprit är hjälpligt jag brukar stå ut för det mesta. Men jag hade kund och nån insekt bet mig bakom örat så det blev en stor svullnad samt kliade rejält. Av ren desperation tog jag till handspriten. Och det hjälpte. Svullnaden tog tid innan den försvann. Jag kan känna av det lite fortfarande. (Hände i onsdags)

      Gilla

      • Jag tror att det är knott, de är små som bananflugor och bits så att det svider. Jag fick också stora bett och stick i för några veckor sedan, i värmen under äppelträden, vad det var vet jag inte, men ett tag såg det ut som små skalbaggar som damp ner från träden och tog en tugga av mig. Och så annat som stacks som om någon hade kört i en spik, dem blev det stora svullnader av. Förmodligen bromsar, de gillar mig mycket.

       Gillad av 1 person

       • Aj. Inte kul. De är orsaken till att jag inte speciellt förtjust i naturen. Bromsar och skalbaggar och inte att glömma spindlarna. De kan också bitas. Min arm blev helt svullen av spindelbett eller vad en spindel nu gör. Jag hörde i radio ett tag sen att alla spindlar har ju gift i sig. Bara mängden som varierar. Med hjälp av giftet de förlamar sina offer.
        Jag kollade bilder på knott och det var nog inte det. Den här var nättare.

        Gilla

 7. Det hade varit kul om vi kunde med lätthet vända på perspektivet. Kanon fina bilder! Visste inte heller att de kan vara bruna men det är inte lätt att gissa sig till heller, ha..ha…
  Ha en trevlig helg! Jag hoppas på lite sol. Det är kallt här hos oss.

  Gilla

  • Jag säger som jag har skrivit tidigare: du bor visst i en riktig kall- och regnhåla! Vi har sol mellan skurarna och då passar det bra att spana på fjärilar, de behöver torka sina vingar. Visst vore det kul om alla kunde ställa sig upp och ner, då fanns inte så mycket tid över för ofog och annat elände. En fin fortsättning på helgen Kristallina och tack så mycket!

   Gillad av 1 person

 8. Magiskt vackra bilder. 😍 Jag älskar nyanser av brunt.

  Gilla

 9. Ljuvliga bilder 🙂

  Gilla

 10. Så somrigt och vackert, fina färger!

  Gilla

 11. Älskar fjärilar ❤

  Gilla

  • Vem gör inte det – en sommarikon? Men jag minns nu en bloggerska som tyckte att de var otäcka med sina håriga kroppar. Och jag kommer ihåg alla dina möten med fjärilar.

   Gilla

 12. Åhh så vackra bilder! Magiskt!

  Gilla

 13. Jag kan bara citronfjäril och Påfågelfjäril…hi hi men jag uppskattar dess skönhet på alla vis. Namnet har bara flugit mig förbi utan att landa… Så vackra alla fjärilsbilderna är jag tycker det är svårt att närma mig dessa innan de flyger iväg… men det kanske har att göra med att jag brukar ha 2 kompisar med svans som smyger med mig i trädgården… mjau…

  Gilla

  • Påfågelöga heter den, haha! Blåvingarna är många och en del är uppenbarligen inte så blå. De är lite svårfångade dessa raringar. Jag brukar fota våren första, men det ville sig inte alls i år. Men efter ett regn behöver de torka sina vingar, då kan man passa på och spana. Men kompisar med svans försvåra förstås, haha. Tack så mycket Eva!

   Gilla

 14. Ljuvliga bilder på dom små blåvingarna. Maken och jag var ute och kröp i naturen igår kväll och fotade fjärilar. Och vi såg också blåvingar som inte var blå fast på undersidan såg dom nästan likadana ut som dom blå blåvingarna… Köpte ju förra året en fälthandbok om fjärilar och har efter det förstått att det finns HUR många arter som helst. Arter och undergrupper och … Jösses! Det är en hel vetenskap. Fjärilar är så vackra och fascinerande men inte så lätta att fota. Du har lyckats super! SÅ fina bilder!!

  Gilla

  • Själv kryper jag sällan nuförtiden, men försöker fota ändå, haha. Visst är det fantastiskt hur många olika arter det finns, man får räkna fläckar och streck och ibland är det ogörligt, man får nöja sig med en vid bestämning, man bör ju oftast hinna se både över- och undersida och med dessa flyktiga varelser är det inte alltid lätt. Men det är kul att försöka få dem att fastna på bild. Tack så hemskt mycket Susanne, vad glad jag blir! Ser fram emot din fjärilsbildskörd!

   Gillad av 1 person

 15. Had this in my garden, but didn’t show ist so far….too many pictures 😦

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: