Den lilla

Kommer inte förbi den här lilla uppnosiga varelsen på knölklockorna, den kräver uppmärksamhet. Kollade mina bilder och underkände dem; håglösa, suddiga, ointressanta – och så dök den upp, satt där på stjälken iklädd sin matchande dress. Inte en aning om vad det är, så tala gärna om det för mig. Den gjorde bilden, helt klart. Om ni nu kan se den, när bilden är oklickbar…

47 kommentarer på “Den lilla”

 1. Visst ser man den. Så effektfullt. Färgerna anslående. Jag bara älskar bilden!

  Gillad av 1 person

 2. Ser ut som ett jasplan.

  Gillad av 1 person

 3. Väldigt fin bild.

  Gillad av 1 person

 4. Vilken rolig liten filur, gör sig väldigt bra mot knölklockans färg. Tyvärr så kan jag inte hjälpa dig med vad det är för något, men häftig är den. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Filur är rätta ordet, den bara satt där som om jag hade spanat in den, men sanningen är ju att jag fick den på köpet. Tack Ulla!

   Gilla

 5. Den ser väldigt tuff ut med näsan i vädret. När det inte går att klicka kan man dra med fingrarna så blir bilden större.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

 6. Visst ser jag den!

  Gillad av 1 person

 7. Vilket läckert foto! Hade kunnat bli en tavla. Älskar det knalliga blomsterblåa, mycket effektfullt.

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Sandra! Det var så roligt med den lilla gästen i blomfotot, helt oväntat. Sommarens klockor har en ljuvlig färg, det är sant.

   Gilla

 8. En jätteläcker bild … och den lilla uppnosiga gör sig verkligen där i det blå!

  Gillad av 1 person

 9. Javisst! Det är den lilla som är motivet så klart. Den sträcker t.o.m. på sig för att synas bättre. Ljuvliga färger, underbar bild!
  Har också kollat alla foton jag har. Kom fram till samma slutsats. Ingenting duger. Kan bara bli bättre, hoppas jag. Ha en fin kväll!

  Gillad av 1 person

  • Fin tolkning, den sträcker på sig, så är det nog, haha! Roligt att fler tycker att den lilla filuren gjorde sig bra på knölklockan, det var ju inte planerat på något sätt, utan en upptäckt i efterhand, som det blir ibland, en bonus.

   Jag har egentligen många uppslag, mängder med bilder, men ändrar mig hela tiden, velar och så är den rätta tiden förbi för just de bilderna, känns det som. Här var det knölklockebilderna som var usla tills det sa klick. Lycka till med dina foton Kristallina och tack detsamma!

   Gillad av 1 person

 10. Härlig!! 🙂

  Gillar din blogg förövrigt.

  kram

  Gilla

 11. Det är alltså knölklockor jag har här hemma i rabatten! De är självsådda. Men fina. Likaså är din bild med den lille filuren.

  Gilla

  • De självsår sig villigt. Vackra är de, men de kan få fnatt. Då blir de invasiva. Tack så mycket Inger!

   Gillad av 1 person

   • Här är de under kontroll än så länge. Hade gärna sett att de blev några fler. Försöker lägga de överblommade blommorna så att fröna hamnar där jag vill ha dem.

    Gilla

    • Jag låter dem blomma på utvalda platser och tar sedan skyndsamt bort blommorna. Har haft en invasion av dem i rosenhäcken och lite här och var. Det är rötterna som är som knölar, grova vita och de tränger ut annat. Har grävt och grävt och de bara kommer igen. På landet är de mer stillsamma.

     Gillad av 1 person

     • Aha. Jag som trodde att de mest frösår sig. Jag behöver alltså inte behålla blommorna för att de ska komma tillbaka?

      Gilla

      • Nej, det behöver du inte. Den är flerårig. Så här står det i Den virtuella floran:
       ”Knölklocka är ett av våra besvärligaste trädgårdsogräs. Dess underjordiska delar är ofta vittförgrenade och de egentliga rötterna, som ser ut som små vita morötter, sitter en bit ner i jorden. Från såväl rothals som rot kan utlöpare bildas, och på grund av detta blir den mycket svårutrotad.”

       Gillad av 1 person

     • Där kaggar dem konkurrerar de med hallon, lavendel och små rosa stockrosor. Det är en balans. Det är bra om de håller tillbaka hallonen men vill också behålla de andra två. Nu vet jag att jag ska vara uppmärksam på rötterna om de börjar ta över för mycket. Tack!

      Gilla

 12. Fin bild. Insekten är en strit, med största sannolikhet en spottstrit.

  Ha en fin helg!
  /Skvitt

  Gillad av 1 person

  • Oh, tack Skvitt! Vad glad jag blir att jag fick veta vad det var! Visst är det en strit, med sitt näbbiga utseende. Jag har nog aldrig sett en strit, eller i alla falla inte medvetet registrerat det, bara spottet. Tack detsamma!

   Gillad av 1 person

   • Tack!
    Djur är jag hyfsad, men blommor är jag helkass på. När det kommer till prydnadsväxter är jag urkass. Det har väl med intresse att göra. Men jag vet att svärdslilja är nästan omöjlig att ta död på. I min ungdom hade jag en sådan i en källarlokal med pyttelitet fönster åt norr. Men inte f-n dog den! 😉

    /Skvitt

    Gilla

  • Har hittat vad det är nu: dvärgstrit, cicadella viridis.

   Gilla

 13. Ser den tydligt, trots att den smälter in så fint i den vackra omgivningen. En underbar bild!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Anita! Det var så kul att få syn på den lilla mitt bland mina ganska kassa foton av knölklockan. Den ser lite sagoaktig ut.

   Gillad av 1 person

 14. Ibland går det ju så att man inte ser insekterna då man tar bild av blomstren.
  Man kanske bara kollar skärpa och annat men sedan ser man djuren då man tar fram fotot på datorn, så går det ofta för mig 🙂

  Gilla

  • Visst händer det, speciellt med de pyttesmå. Det som jag fäste mig vid här var hur vackert den lilla varelsen passade in i bilden med sina färger och sitt utseende.

   Gilla

 15. Jag har som vanligt ingen aning vad det är, hi hi. Men jag gillar dens form som en spole på nått sätt. Jag håller med dig-den höjde bilden som var fin ändå med allt sitt vackra blåa.

  Gilla

  • Men jag har fått reda på vad det är: en strit, förmodligen en spottstrit. Visst är den spolformad, en kul liten varelse. Tack Eva!

   Gilla

 16. Skulle säga att det är en cikada.

  Gilla

  • Vi har en enda cikada i Sverige, det är bergscikadan. Det här är en dvärgstrit, Cicadella viridis, tror jag bestämt efter att ha hittat bilder på den på nätet.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: