Vin, poesi eller dygd

Av: Jag

11 08, 2020

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, blommor, dikt, foto, fotografi, foton, konst, photography, photos, sommar

53 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

”Man måste alltid vara berusad. Det avgör allt: det är den enda frågan. För att inte känna Tidens fruktansvärda börda som knäcker era axlar och böjer er mot marken, måste ni berusa er utan hejd.

Men med vad? Med vin, poesi eller dygd, som ni vill. Men berusa er.

Och om någon gång, på trappan till ett palats, i dikesrenens gröna gräs, i den dystra ensamheten i ert rum, om ni vaknar och ruset redan mattats av eller försvunnit helt, fråga vinden, vågen, stjärnan, fågeln, urverket, allt som flyr, allt som suckar, allt som går runt, allt som sjunger, allt som talar, fråga hur dags det är; och vinden, vågen, stjärnan, fågeln, urverket kommer att svara er:

”Det är dags att berusa sig! För att inte vara Tidens plågade slavar, berusa er utan hejd! Med vin, poesi eller dygd, som ni vill!”

Charles Baudelaire: Enivrez-vous/Berusa er. Översättning: Kristoffer Leandoer

53 kommentarer på “Vin, poesi eller dygd”

 1. Underbara bilder och text ❤

  Gilla

 2. Vin, ja, men med mått, i alla fall. 😉

  Gilla

 3. Bra bild till bra text.

  Gilla

 4. En vacker dikt och underbra bilder. Det finns mycket som kan berusa en. Naturen och vatten.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Anki! Så sant, man kan bli hänförd och euforisk på många sätt. Igår sa min systerson, som jag inte hade träffat på många år: ”Man måste fortsätta att vara nyfiken!”
   Kramar till er!

   Gillad av 2 personer

 5. Så väldigt väldigt vackert, sagolikt, i både ord och bilder. Gillar det abstrakta, färgerna, känslan, ja allt!!

  Gilla

  • Så roligt att du tycker om inlägget. Baudelaire hittade jag plötsligt någonstans i hjärnans vindlingar när jag lade in bilderna och då blev det så självklart. Det kan lika gärna vara vatten i glaset jag låter blommorna lysa igenom, berusningen ligger i leken, det kreativa momentet när jag testar effekter och hittar glädjen i det vackra som finns där i ögonblicket. Tack snälla Anita för din fina kommentar!

   Gillad av 2 personer

 6. Jag vill ha mer!!! Kombinationen bilder och poetisk text är oslagbar. Mer, mer, mer…

  Gilla

  • Så roligt att jag träffade rätt och att du gillar det Mrs Universum! Förr använde jag ofta dikter i mina inlägg, får nog försöka göra det lite oftare. Tack så himla mycket!

   Gilla

 7. Jag är inte förtjust i poesier, men bilderna är vackra och bedårande. Berusning är inte heller nåt vill ha, men här kan alla bli lite tipsi om man vill.

  Gilla

  • Det är ju just det Baudelaire skriver, man behöver inte använda konstlade sätt, var och en finner sina medel att känna livet i sig. En gnistrande kall frostmorgon kan få mig riktigt euforisk och fylld av lycka. Tack så mycket Antonia!

   Gillad av 1 person

 8. Berusande bilder! Så lekfulla, läckra och vackra.
  Och texten………. jag läste en gång och fick börja från början. En gång till och sakta nu…. Älskar!! Underbart lyriskt inlägg!

  Gilla

  • Baudelaire är/var en favorit, måste rota fram honom och läsa honom igen. Du må tro att jag hade roligt när jag lekte fram bilderna. Jag ska avslöja för dig att de är tagna redan i juni när vi hade handlat sommarens blommor och de stod på bordet i pergolan. Kvällsljuset strilade in och jag såg vad det kunde bli. Jätteroligt att du tycker om inlägget, det låg och väntade i mitt huvud innan jag lyckades få till det. Tack snälla Kristallina!

   Gillad av 1 person

 9. Läckra och drömlika bilder som verkligen passar till texten!

  Gilla

 10. Härligt färgglatt collage, blommor och vin. Min melodi! Sommarvärme. Ja jag håller med berusning på livet, inte ta allt på sån allvar skratta och njut. Härlig text!

  Gilla

  • Tack Eva! Jag tror att man kan uppfatta Baudelaires uppmaning om berusning på olika sätt. Vi är ju olika och det gäller att hitta sitt sätt att njuta av livet, hitta glädjen, euforin och hänförelsen. Det utesluter inte allvaret, enligt mig. Visst är den härlig texten! Jag ska plocka fram min Baudelaire och läsa mer.

   Gilla

 11. Santé, chère Jag…sourire

  Gilla

 12. Men naturens skönhet kan man avnjuta utan begränsningar.

  Gilla

 13. Inspirerande. Både den härliga texten och de härliga bilderna.

  Gilla

 14. Spännande bild som passar bra till dikten. Av de tre i dikten och din rubrik väljer jag nog helst att berusa mig på poesi. Men ännu hellre naturen. 🙂

  Gilla

 15. Har blivit några rotblötor här i sommar. Tror jag ska nöja med att bara dricka vatten nu ett tag framöver.

  Gilla

  • Vatten är en bra dryck. Som du ser i inlägget så kan man berusa sig på andra sätt än med vissa drycker. Jag kan bli riktigt euforisk av en stund i naturen med något fotoobjekt som jag känner mycket för.

   Gillad av 1 person

 16. Berusande bilder! Och de ger ju ingen baksmälla.

  /Skvitt

  Gilla

 17. Vackert fotat Jag!
  Naturen berusar mig ❤

  Gilla

 18. Men Wow så fina bilder. Som poesi utan text även om texten var lika fin den.

  Gilla

  • Tack så hjärtligt Susanne! Det var som gjort för lite lek när sommarblommorna stod där i pergolan och ljuset passade när jag kopplade av med ett glas vin. Och sen kom jag att tänka på Baudelaire.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: